• Haberler
  • Ekonomi
  • Sürücüler dikkat! Büyük zam geliyor hemen yaptırın...

Sürücüler dikkat! Büyük zam geliyor hemen yaptırın...

Geçtiğimiz günlerde asgari ücret, yüzde 34 oranındaki zam sonrasında 11 bin 400 TL seviyesine yükseldi. Bu zam, trafik sigortası gibi birçok sektörü etkileyecek. Sigortacılar, bu artışın trafik sigortası maliyetini yüzde 40 oranında artıracağını belirtti.

Asgari ücretin 11 bin 400 TL'ye yükselmesiyle birlikte, trafik sigortası da 26 milyon sürücüyü etkileyen değişikliklere tabi olacak.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, "Maaş zammının ardından sigortacılardan artış sinyali: Trafik sigortasına asgari ücret ayarı" başlıklı yazısında, "Sigortacılar, bir hesap yaparak asgari ücretin yüzde 34 artarak 11 bin 400 liraya çıkmasının, trafik sigortasının maliyetini en az yüzde 40 artıracak" ifadesini kullandı.

Doğan'ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Sigortacılar, bir hesap yaparak asgari ücretin yüzde 34 artarak 11 bin 400 liraya çıkmasının, trafik sigortasının maliyetini en az yüzde 40 artıracak. Trafik sigortasıyla ilgili rakamları biraz vermek istiyorum ki, daha net anlaşılsın. Bu rakamlar 2023'ün Ocak-Mart dönemine aittir. İlk üç ayda sigortacılar toplam 9 milyar lira tazminat ödemişlerdir. Bunun 5.4 milyar lirası maddi, 437 milyon lirası vefat, 1.7 milyar lirası da sakatlık tazminatıdır. Bu rakamlar oldukça yüksek gibi görünüyor, değil mi? Devam edelim. Bahsettiğim gibi sigorta şirketleriyle sigortalılar veya yakınlarının anlaşamadığı ve mahkemelere taşınan, şirketlerin "ileride ödeyeceğiz" diye ayırdığı tazminatlar da bulunmaktadır. Davalar sonuçlandıkça bu tazminatlar ödenecektir. Bu çerçevede ödenecek toplam tutar 24 milyar liradır. Bu 24 milyar liranın 3.2 milyarı vefat, 11.6 milyar lirası ise sakatlık tazminatlarından kaynaklanmaktadır.

"Trafik sigortası 2-3 ay içinde artacak"

İşte, şirketlerin ödeyeceği 15 milyar liralık vefat ve sakatlık tazminatı, asgari ücret artışıyla 20 milyar lirayı aşmışttır. Toplamda, şirketlerin ödediği ve ödeyeceği tazminat tutarı 32.6 milyar liraydı ve 1 Temmuz itibarıyla asgari ücret artışıyla birlikte bu tutar 38 milyar lirayı geçecek. Peki, aynı dönemde sigortacılar toplam ne kadar prim elde etti? 17.5 milyar lira. Yani, sigortacılar 17.5 milyar lira prim alırken, ödeyecekleri tazminat tutarı 38 milyar lira oldu. Bu nedenle, 2023'ün ilk üç ayında sigorta şirketleri trafik sigortasında 2.7 milyar lira zarar etti. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır, umarım. Asgari ücretteki yüzde 34'lük artış belki hemen etkisini göstermeyebilir, ancak 2-3 ay sonra trafik sigortası fiyatlarına yansıyacaktır. Özetle, önümüzdeki dönemde trafik sigortası fiyatlarının artması durumunda şaşırmayın.

Bakmadan Geçme