Tahir Elçi’nin öldürülmesi Van’da protesto edildi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı esnada silah ile vurularak öldürülmesi Van’da düzenlenen basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi.

İlhan Siyahtaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi nedeniyle Van’da cumartesi yapılması planlanan ‘Yeni Yaşama Merhaba’ mitingi iptal edildi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden dolayı mitingin iptal edilmesinin ardından halk HDP Van İl Binası önünde toplandı. Toplanan halk buradan ikinisan kavşağına kadar yürümek isteyince polis halkın yürüyüş yapmasına izin vermedi. Halk yürüyüşe izin verilmediği için polisin bu tutumunu protesto etmek amacıyla Hastane Caddesini trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine DBP Van İl Eş  Başkanı Münir Aras, HDP Van İl Eş  Başkanı Veysi Dilekçi, Derya Hayva, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, Belediye Eş Başkanları, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, STÖ temsilcileri ve halk katıldı.

“Bu Halk Asla Korkmadı, Korkmayacak”

Yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Münir Aras,  Diyarbakır’da Tahir Elçi’yi katleden korku imparatorluğu ve kanlı ellerin döktükleri kanda boğulacaklarını söyledi. DAİŞ çetelerinin bu bölgelerde farklı yüzlerle kendini göstermeye başladığına dikkat çeken Aras,  bunu çok iyi gördüklerini ve Tahir Elçi hunharca katledildiğini ifade etti. Tüm sindirme ve vahşet politikalarına Kürt halkının mücadelesini yükselterek cevap vereceğini söyleyen Aras, “Elçi’yi katledenler şunu bilsinler ki bu halk asla korkmadı, korkmayacak” dedi.

 “Barışa, kardeşliğe ve insanlığa kurşun sıkıldı”

Aras’ın ardından söz alan HDP Van Millletvekili Tuğba Hezer, bir kez daha Kürt halkına, barışa, kardeşliğe ve insanlığa kurşun sıkıldığını söyledi. Tahir Elçi’ye yönelik gerçekleşen alçakça saldırıya Kürt halkına ya cezaevi ya da ölümün gösterildiğini kaydeden Hezer, “ Elçi 2 ay önce ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği için hedef gösterildi. Önce cezaevine atmak istediler ancak bunu başaramayınca bu seferde katlettiler. Kürt halkı 40 yıldır her güne ölümlerle, katliamlarla uyanıyor” şeklinde konuştu.

Kalabalık basın açıklaması ve oturma eyleminin ardından olaysız bir şekilde dağıldı. 

Bakmadan Geçme