Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, kentte 300’e yakın taksinin yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, “Artık depremin arkasına sığınarak işlerimizi geriye atamayız” dedi.
Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı organizasyonunda kentte çalışan taksicilere ‘Risk ve İş Güvenliği Eğitimi’ verildi. Oda toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimlerin açılış konuşmasını yapan Faruk Alpaslan, yaşadıkları sorunları dile getirdi. Önemli sıkıntılarının bulunduğunu ve bunlardan birinin Van Belediyesi, diğerinin ise havaalanında yaşanan sıkıntılar olduğunu anlatan Alpaslan, “Şehir merkezi içerisinde durağı olmayan taksicilere büyükşehir olan ilimizle birlikte durakların belirlenmesini istiyoruz belediyeden. Ayrıca risk ve iş güvenliği konusundaki gerekli çalışmalarınızı yapıp belgelerinizi almalısınız. Biz buraya bütün taksicilerin gelmesini bekliyorduk, ama istenen katılımın olmadığını görüyoruz. Bu tür yasalarla ilgili bilgi sahibi olmanızı araştırıp konu hakkında bilgi almanızı istiyoruz. Ama yarın öbür gün bir üyemiz ‘başkan bu konu nasıl olacak’ diye karşımıza çıkıyor. Ama organize etmiş olduğumuz toplantıya ise katılmıyorlar. Bu yasa keyfi bir uygulama değil. Önemli ve olması gereken bir konu ve 7 bin TL civarında bir cezası bulunmaktadır. Bütün iller buna geçmiş bir tek geçmeyen bizim ilimizdir. Bir an önce bizimde geçmemiz gerekmektedir. İlgili arkadaşlarımız bu konuda sizlere bilgiler sunacaktır. Taksici esnafımızın sorunlarıyla ilgili belediye ile 4 görüşme yaptık. Bizden alınan ücretlerin makul bir seviyeye indirilmesini istedik. Bu konudaki tüm illerdeki mahkeme kararlarını sunduk kendilerine önceki borçlardan dolayı bunu meclisten silebilir miyiz diye mecliste bir çalışma yapıyorlar. Van Belediye Başkanımız bu konuda çalışmaların sürdüğünü bize söyledi” dedi.
“TAKSİLERİN YENİLENMESİ GEREKİYOR”
Van’da 300’e yakın taksinin değişmesi gerektiğini ifade eden Alpaslan, “Araçlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Büyükşehir olmamız ile birlikte bunu yapmalıyız. İlimize gelen misafirlere daha konforlu bir şekilde hizmeti sürdürmeliyiz. Üzerimizde tek kıyafet olmayabilir, ama bizde görev aşkı vardır. Bizde sabıka pek çıkmadı. Suç konusunda Van bundan dolayı en gerilerde olan ildir dedim ve başkanımız değişim için 2013’ün başı olan süreyi yılın sonuna kadar uzattı. Süremiz az kaldı bu araçlar hem çevre kirliği oluşturuyor hem de 3 günde bir sanayiye gitmek zorunda kalıyorsunuz. Bunun külfeti ayrı bir konu. Bunun için yeni araçlar hem cebinize hem de sunmuş olacağınız hizmete katkı sunacaktır. Bu konuda bayilerle bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Esnafımızın daha düşük bir krediden faydalanması için tüm bankalarla görüştük. Tüm bayilerden araçların düşük fiyatlarda verilmesi konusunda görüşmeler yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Biz esnafımızın kendi aracı üzerinde reklam yapması konularında da çalışmalar sürdürüyoruz. Neden benim taksicim bundan kendisine diğer illerde olduğu gibi bir kazanç elde etmesin. Bu konuda da genel merkezimizle çalışmalar yapmaktayız. Onun için arkadaşlar Risk Ve İş Güvenliği Yasası bir keyfiyet değil zorunluluktur ve 7 bin TL bir cezası vardır. Biz burada depremin arkasına sığınarak işlerimizi geriye atamayız. Bunun için çalışmalı, hizmet aşkı için gerekeni sunmalıyız” dedi.
Yapılan açılış konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği” ile ilgili taksicilere risk ve iş güvenliği konularında bilgiler verilmesi ile toplantı sona erdi.
vanhaber, van, haber, van haber