Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 12-15 Eylül tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Van Gurme ve Gastronomi Fuarı sonuçlarını değerlendiren Van TSO Başkanı Necdet Takva, 'Van Gurme ve Gastronomi Fuarı çok anlamlı ve çok güzel geçti. Bu yıl fuara 55'i yerel, 10 kadın kooperatifi, İstanbul, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Hatay, Şırnak ve daha birçok ilden 27 firma ve toplamda 91 katılımcı fuarda yer aldı. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz fuarda 39 bin 341 kişi ağırladık. Van, Gurme ve Gastronomi alanında bir üst lige terfi ederek 1. Lige çıkmıştır. Tasarruf tedbirleri ve akademik yılın başlamamış olmasına rağmen fuarımız başarılı geçmiştir' dedi.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Van TSO’da düzenlenen toplantıya Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Gültepe, Kadir Gülgeldi, Reşit Yaren ve Veysel Parin, TOBB Van Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Ümit Can Sari ve Başkan Yardımcısı Taner Han ile Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ve Başkan Yardımcısı Yakup Karaer katıldı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen fuarın verimli geçtiğini belirten Takva, önümüzdeki yıl yapılacak fuarın 25-28 Eylül 2025 tarihinde yapılacağını, konuk il’in Balıkesir Edremit Ticaret Odası ile Edremit Ticaret Borsası olacağını açıkladı.

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“FUARIMIZ BAŞARILI GEÇMİŞTİR”

Van Gurme ve Gastronomi Fuarıyla ilgili sinevizyon gösterisinden sonra konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “12-15 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı çok güzel geçti. Bu yıl fuara 55’i yerel, 10 kadın kooperatifi, İstanbul, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Hatay, Şırnak ve daha birçok ilden 27 firma ve toplamda 91 katılımcı fuarda yer aldı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 39’du, bu yıl neredeyse 3 katı fazla katılım oldu. Özellikle son iki üç günde billboardların asılması, diğer reklam faaliyetlerinin devreye girmesiyle birçok firma fuarda yer almak için bizlerle iletişime geçti. Bu oldukça sevindirici bir süreçti. 2023 yılında yapmış olduğumuz fuarda 22 bin 875 ziyaretçi ağırlamıştık. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz fuarda 39 bin 341 kişi ağırladık. Van, Gurme ve Gastronomi alanında 1. Lige çıkmıştır. Tasarruf tedbirleri ve akademik yılın başlamamış olmasına rağmen fuarımız başarılı geçmiştir. Biz Van’da herkesin Gurme ve Gastronomi Fuarına katılarak destek vermesini bekliyoruz. Van’ın faydasına yapılan çalışmalarda kimse davet beklememeli. Herkes Van için elini taşın altına koymalı. Yönetim kurulu ile yapmış olduğumuz toplantıda bir detaya değindik. Üniversitenin akademik yılı açık değildi. Üniversite öğrencileri Van’da değildi. Dolayasıyla önümüzdeki yıl yapacağımız üçüncü Van Gurme ve Gastronomi Fuarını 25-28 Eylül tarihlerinde yapmayı hedefliyoruz. Şimdiden fuar takvimine girmek için gerekli başvuruları yapacağız. Bu yıl bir tarih hatası yapmıştık. 12-15 Eylül tarihlerinde akademik yılın açılışından önceki bir tarihe tekabül etmiştik. Bunu planlayamadık. Bu kararı alırken nasıl bir gündemle hareket ettiğimizi bilmiyorum. Bunu hem bir özeleştiri hem de bir öngörü olarak değerlendiriyorum” dedi. 

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“İRAN, IRAK, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Takva konuşmasının devamında, “Bu yıl fuarımıza uluslararası katılım oldu. İran İslam Cumhuriyeti’nin Erdebil kentinden firmalar katıldılar. Aynı zamanda oranın ünlü şefleri de katıldı. Bu bizde büyük bir memnuniyet yarattı. Çünkü geçtiğimiz yıl uluslararası düzeyde bu kadar büyük bir ilgi yoktu. İran Van için önemli bir ülkedir. İran İslam Cumhuriyeti bizim komşumuzdur. Dolayısıyla biz bu komşuluk ilişkileri içerisinde tüm faaliyetlerimizde ister istemez yakın etkileşim içerisindeyiz. Bu etkileşimi de büyütmek zorundayız. O ölçüde Kuzey Irak, Ermenistan, Azerbaycan, Nahçıvan bizim için önemlidir. İran’la olan etkileşimimizi bu ülkelerle de yapmak zorundayız. Bu sadece Van TSO’nun işi değil. Ben bu çağrıyı yinelemek istiyorum. Bunlar bizim komşularımızdır. Dolayısıyla İran’la, Ermenistan’la, Irak’la, yakın ilişkiler kurmamız gerekiyor. Bizim şehrimizin böyle bir perspektife ihtiyacı var. Bizim uzak coğrafyalar üzerinde fark yaratma imkanımız yok. Ne bütçelerimiz, ne mevcut konumumuz, ne coğrafyamız şu anda böyle bir perspektifi ortaya koymaya cevaz vermez. Dolayısıyla biz elimizde yakından ilgilenebileceğimiz, yakından dokunabileceğimiz alanlar üzerinde bir yoğunlaşma içerisinde olmalıyız. Hepimiz Vanlıyız, bu şehirde yaşıyoruz ve bu kentin çıkarlarını böyle bir bakış açısıyla değerlendirebileceğimizi herkesten rica ediyorum” diye konuştu.

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“FUARIMIZA DESTEK VEREN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Takva, “Geçtiğimiz yıl konuk ilimiz bildiğiniz üzere Erzurum Ticaret Borsasıydı. Erzurum Ticaret Borsası güçlü bir katılım göstermişti. Bu yılda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası aynı düzeyde Karadeniz kültürünü yemesiyle, içmesiyle, kendi gurme ve gastronomi değerleriyle, aynı zamanda folklorik unsurlarıyla fuarımıza katılarak renk kattılar. Bu yıl kurumların desteğini gördük. Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi fuarımıza güçlü bir şekilde destek verdi. Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal’ın fuarımıza katılarak ayrım yapmadan tüm stantları gezmesi bizim için önemliydi.  İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Ahmet Özer ve ekibi bu konuda büyük bir hassasiyetle fuarımızda yer aldı. Başkan Özer fark yaratan bir hemşehricilik örneği gösterdi. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Van YYÜ birçok gastronomi bölümüyle fuarımıza katıldı. Orada iyi tanıtımlar gerçekleştirdi. Bildiğiniz üzere KOSGEB fuarlara destek mekanizmalarını daralttı ama hala desteği olan firmaları samimiyetle destekledi. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. İŞGEM kendi bünyesi içerisinde üretim yapan firmaların ve kadın kooperatiflerinin katılmasına vesile oldu. Organize Sanayi Bölgesi tüm yönetimiyle hem stant desteği olmak üzere hem de firmalarına alan açmak suretiyle destek sağladılar. Valimiz Sayın Ozan Balcı fuarın güzel ve verimli geçmesinden dolayı memnuniyetini ifade etti. Fuarımıza samimiyetle katılan Van’daki sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Bu yıl Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası, Ağrı döneriyle fark yaratan bir çalışma yaptı. Bingöl Ticaret Odası destek sağladı ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Bingöl’ü ziyaret etmesinden dolayı burada bulunamadılar. Diyarbakır TSO bizim bütün fuarlara karşılıklı olarak katılıyor. Iğdır TSO, Kars TSO, Trabzon TSO, Doğubeyazıt TSO, Balıkesir Edremit Ticaret Odası ve Edremit Ticaret Borsası birlikte katılım gösterdiler. 2025 yılındaki Gurme ve Gastronomi Fuarımızın konuk ili Kuzey Ege dediğimiz Edremit Ticaret Odası öncülüğünde Ayvalık ve diğer ilçelerin ortak katılımıyla yapılacak. Balıkesir Ticaret ve Sanayi Odası katılır mı bilmiyorum ama Edremit Ticaret Odası ile Edremit Ticaret Borsasıyla böyle bir ilkesel görüşme yaptık. Önümüzdeki yıl düzenlenecek fuarın açılışını Zeybekle yapacağız. Onlar gönüllü olarak konuk il olmak için önerdiler, bizde kabul ettik” ifadelerini kullandı.

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“İL DIŞINDAN GELEN TÜM KONUKLARIMIZA VAN BALIĞI HEDİYE ETTİK”

Dardanel Ton tarafından Van balığının konserve olarak marketlerde satışa sunulmasının sevindirici olduğunu belirten Takva, il dışından gelen konuklara salamura Van balığı hediye ettiklerini belirterek, “Yeni bir ürünümüz endüstriyel bir boyut kazandı. Van balığı Türkiye’de özellikle deniz ürünleri konusunda pazarlama yapan önemli bir markanın ürün yelpazesine dahil oldu. Biz Van’daki tüm alışveriş merkezlerinden temin ettiğimiz bu ürünlerin tamamını satın aldık. Özellikle il dışından gelen konuklarımıza hediye ettik. Konuklarımız için hazırlamış olduğumuz çantaların içerisinde Van balığının endüstriyel salamura ürününü hediye ettik. Aynı zamanda fuara katılanlara verdik. Bu bizim için önemliydi ama Van balığının o firma tarafından burada özel bir stantta tanıtılması konusunda bir girişimde bulunacağız. Gurme ve gastronomi artık bütün dünyanın büyük ilgi gösterdiği alan, önemli bir turizm cazibe merkezi haline geldi. Geçmişten bu yana bu işin önemsenmesi gerektiğini ifade ediyorum. Artık kentimizin ilgi çekici alanlarından ön plana çıkarması gereken bir konu olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Gurme ve gastronomi fuarımız yöresel ürünler fuarı değil veya yöresel ürünlerin satışının yapıldığı bir alan değil ama geçmişten gelen bir alışkanlık var. Mümkün olduğunca bunların sayısını azaltıp gelecek yıllarda daha spesifik bir alanda gerçekleştireceğiz. Vanlıların yeni tatlarla tanışma beklentisi var. Dolayısıyla insanlarımızın taleplerini göz önünde bulundurmak zorundayız. Bu yıl yine Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı, bölge temsilcileri, il temsilcileri ve yerel şefler bizlere çok büyük destek sağladı. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Türkiye genelinde ulusal ve uluslararası düzeyde ün yapmış gurmeler, yemek yazarları fuarımızda yer aldı. Üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen halen paylaşım yapıyorlar. Ben onlara da çok teşekkür ediyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yoğun proğramına rağmen ekibiyle birlikte Van’a gelerek 6 saate, 6 proğrama katılarak fuarımızı ziyaret etti. Ben Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“VAN TSO OLARAK YILDA ÜÇ ETKİNLİK YAPIYORUZ” 

Takva, “Geçtiğimiz yıl birincisini yapmış olduğumuz fuarımızla ilgili bizimde endişelerimiz vardı. Bir şeyi başlatmak önemli değil, onu sürdürülebilir kılmak, markalaştırmak önemlidir. Yaparsınız olmaz, vazgeçersiniz ama geçtiğimiz yıl butik bir çalışmaydı. Zamanımızda çok dardı ama bu yıl daha kurumsal, katılımcı olarak yüzde 80’e yakın bir büyüme var. Ziyaretçi sayısı bakımından yüzde 90 bir büyüme var. İnşallah birkaç yıl içinde kurumsallaştırıp hakkaniyetle yerine getirecek özel sektöre devrederiz. Van TSO bu misyonunu tamamlamış olur. Yeni bir projeyle tekrar kamuoyunun karşısına çıkarız. Her yıl çok önemli üç organizasyon yapıyoruz. Van Shopping Fest’i her ne kadar Van Büyükşehir Belediyesi’ne devretmiş olsak da yakın ilgi ve alakamızı kesmedik. Mevsimsel koşullar olumsuz olsa bile kentin renklendirilmesi, farkındalık yaratacak bir çalışma, dinamizmi oluşturması açısından bence önemli birşeydir. Bir diğer etkinliğimiz her yıl Haziran ayının ilk haftasında düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü’dür. UNESCO listesine girmiş, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda görev tevdi edilmiş, artık dünyanın her tarafında neredeyse kanıksanmış kutlanan bir gün haline geldi. Bunlar önemli şeyler, hiç birşey yapmasak, bu üç organizasyonu biraz daha büyütüp üstüne koyarak yapsak bile yettiğine inanıyorum. Bu süreçlerde yapılan çalışmaları sahiplenen, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyor ve diliyorum ki gelecek yıl fuarımız çok daha güzel geçecek. Önümüzdeki yıl yapacağımız fuarın tarihi ve konuk ilini belirledik. Bugünden itibaren gerekli çalışmaları, başvuruları başlatıyoruz. Bazı katılımcılar şimdiden yer ayırmak için arkadaşlarımızla iletişime geçti” ifadelerini kullandı. 

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

Takva’nın konuşmasının ardından Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ve yönetim kurulu üyeleri söz alarak fuarın verimli geçtiğini belirtti. 

Takva: Van, Gurme ve Gastronomide 1. Lige çıktı

“VAN’IN FAYDASINA OLAN ORGANİZASYONDA TÜM KURUMLAR DESTEK VERMELİ”

Gazetemiz muhabiri Burhan Ergin’in Van esnafını ilgilendiren bir organizasyonda Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Lokantacılar Odası’nın fuara katılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna yanıt veren Takva, “Konu yeme içme olunca herkesimin işin ucunda, bir tarafında tutması gerekir. 40’a yakın meslek, 20’ye yakın esnaf odası var. Belki bütçesel sorunları var. Açıkçası ben bunu onlara sormadım ama bir yıl önceden tarihi ilan ediyorum. Dolayısıyla herkesin yerini alması gerekiyor. Bakın il dışından birçok meslek odası geliyor ama Van’da maalesef bunu göremiyoruz. Aslında bu yılki fuarda konuk il’in deprem bölgesinden bir il olmasını istiyorduk. Konuk il’e bir bedelsiz yer tahsis ediyoruz.  Hatay Ticaret Odası Başkanı ile görüştüm. Kendisi de çok istediğini fakat deprem bölgesinde ciddi sorunlar yaşadıklarını belirttiler. Bunun üzerine Şanlıurfa ile iletişime geçtik. Onlarda ciddi sıkıntılarla boğuştuklarını ifade ettiler. Bizde son olarak Trabzon ile görüştük. Ticaret Odası Başkanı seve seve teklifimizi kabul ederek gelip birçok masrafı kendisi yaptı. Bu aynı zamanda ilimizle diğer iller arasındaki iyi ilişkilerimize işaret ediyor. Van’lı esnaf ve sanatkarlar sevdiğimiz arkadaşlarımızdır. Şehrimizde yapılan etkinliklerde dinamiğin tarafı olmak, sadece izleyici olarak değil, katılımcı ve destekleyici olarak da olmaları bizi zenginleştirir. Ayrıca biz bundan mutluluk duyarız. Van’daki kurumların maalesef söyledikleri şu, bize gelmediler, davetiye getirmediler, davetiyeyi şuraya bıraktılar gibi söylemler sergiliyorlar. Bu şehri sahiplenmek küçük kırılganlıklarla ifade edebilecek bir şey değil. Bana demediler ama tahmin ediyorum. Benzer kırılganlıklar yapmamalılar. Bakın üniversitenin düzenlediği tüm etkinliklerde olmaya çalışıyoruz. Biz üniversiteyle yüzde yüz örtüşen bir kurum değiliz. Onlar akademik bir kurum, biz meslek odasıyız ama yapmamız gerekiyor. Üniversitenin, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birçok organizasyonuna destek veriyoruz. Belediye öncülüğünde turizm fuarı yapılacak. Benim gidip gitmemem mesele değil ki Van TSO’nun bu işe destek vermesi gerekiyor. Meseleye böyle bakmak lazım. O yüzden Van için biri bir şey yapıyorsa mevki, makam olarak ister küçük olsun, ister büyük olsun herkes destek vermelidir. Hiçbirşey yapamıyorsa bile bir afiş asıp başarılar dileyebilir ama maalesef bunu bile yapamıyorlar. Haliyle bir tarafımız eksik kalıyor, bir ayak sakat, umuyor ve diliyorum ki bütün arkadaşlar bugünden itibaren ilan ettiğimiz sürece, bir davete, özel ilgi, alaka beklemeden, küçük kırılganlıklar üzerinden kendilerini şehrin faaliyetlerinden imtina etmezler” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme