Tanrı yanılanları affetmez

Tanrı yanılanları affetmiyor. Siz buna tarih yanılanları affetmiyor da diyebilirsiniz. Taşnak Partisi, ne yazık ki tarihin cevaz vermediği bir çözümü zorladı ve tarih böyle bir yanlışı affetmedi.

Tanrı yanılanları affetmiyor. Siz buna tarih yanılanları affetmiyor da diyebilirsiniz. Taşnak Partisi, ne yazık ki tarihin cevaz vermediği bir çözümü zorladı ve tarih böyle bir yanlışı affetmedi. Şu bir gerçek ki tarihi koşulları oluşmamış hiçbir toplumsal hareket başarıya ulaşamaz.Dönemin milliyetçiliğinin sembollerinden Taşnak Partisi ve benzeri Ermeni örgütler Osmanlının direncinden ziyade, koşulları doğru okuyamadıkları için kaybettiler. Peki, Taşnak Partisi ve Ermeni örgütler neyi göremedi, neyi doğru okuyamadı? Yenilginin nedenlerini, konunun daha kolay anlaşılması için birkaç maddede özetlemek istiyorum.

 

1-Taşnak Partisi ve diğer milliyetçi örgütler Ermenilerin sosyolojik ve demografik konumunu doğru değerlendiremediler:

Oysa Ermeniler buğdayın bir tarlaya serpilmesi gibi Anadolu'ya serpilmişlerdi.  Devletin idari ve ekonomik yapısı içinde Müslüman tebaadan daha ziyade yer alıyorlardı. Yani Ermeniler Anadolulaşmıştı. Ancak ne Taşnak Partisi ne diğer Ermeni örgütleri bu sosyolojik gerçeğin farkındaydı. İstanbul'da da Ermeniler vardı, Sivas'ta da, Konya'da da, Adana'da da, Diyarbakır'da da, Van'da da Erzurum'da da… Dolayısıyla Ermeniler her yerde vardı ama hiçbir yerde çoğunluk değildi. Azınlık olduğunuz hiçbir yerde devlet kuramazsınız. Bu, tarihin keskin yasalarından biridir.

 

2-Ermeni örgütler dünyadaki siyasal gelişmeleri doğru okuyamadılar:

Balkan ülkelerinin bağımsızlık savaşlarında olduğu gibi bütün Avrupa'nın topyekûn arkalarında duracaklarını sanıyorlardı. Oysa doğuda dini Hıristiyan olan bir başka topluluk yoktu ve Avrupa buraya çok uzaktı. Yalnızca Ruslara güvenerek bu işe giriştiler. Ne var ki Ruslar kendi iç meselesi yüzünden onları ortada bırakıp gitti.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme