Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Buna dikkat edin

Yeni düzenlemeyle birlikte, kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasıyla ilgili uyuşmazlıklar ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili davalarda arabuluculuk şartı getiriliyor. İşte detaylar...

Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Buna dikkat edin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni düzenlemeyle birlikte, kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasıyla ilgili uyuşmazlıklar ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili davalarda arabuluculuk şartı getiriliyor. Arabuluculuk şartıyla ilgili düzenlemeler, kira ilişkileri, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu haklarından kaynaklanan uyuşmazlıkları kapsayacak şekilde genişletilecek.

ARABULUCULUK ŞARTI UYGULANACAK

Ticari davalarda da arabuluculuk şartı uygulanacak. Ticari davalarda, alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları gibi bir miktar para içeren davalarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerekecektir.

Ancak, kiralanan taşınmazların icra yoluyla tahliyesiyle ilgili hükümler arabuluculuk şartına tabi olmayacak. İcra mahkemesine yapılan itirazlar ve tahliye talepleri için arabuluculuk şartı aranmayacak ancak, sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gereken durumlarda arabuluculuk şartı uygulanacak.

ŞERH KONULACAK

Arabuluculuk süreciyle ilgili olarak tarafların yazılı olarak kararlaştırma yapması ve arabulucunun bu kararı tutanağa geçirmesi gerekmek ve bu şart sağlandığında, arabuluculuk süreciyle sınırlı olmak üzere tasarruf yetkisi 3 ayı geçmeyecek şekilde sınırlanacak ve tapu siciline bu durumla ilgili bir şerh konulacak.

Yeni düzenlemelerle birlikte, dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilerek, mahkemelerin iş yükünün azaltılması ve uyuşmazlıkların daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir. Bu düzenlemeler, taşınır ve taşınmazlarla ilgili uyuşmazlıklarda arabuluculuğun daha etkili bir alternatif çözüm yöntemi olarak kullanılmasını teşvik edilmekte. 

Bakmadan Geçme