Tarihi Peynirciler Çarşısında hijyene uyulmuyor

Van'ın tarihi mekanlarından Peynirciler Çarşısı, süt ve süt ürünlerinin pazarlama ve satışının toplu olarak yapıldığı yerlerden biri olmasına rağmen hijyene uyulmaması vatandaşları sağlık konusunda endişelendiriyor. Çarşıda, özellikle otlu peynir, peynire katılan otlar ve diğer kahvaltılık ürünlerinin açıkta satılması ve koku yayması, halkın tepkisine neden oluyor.

Vatandaşlar, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, Van halkının yılların alışkanlığıyla otlu peynire düşkünlüklerini belirterek Tarihi Peynirciler Çarşısı'nda birçok süt ve süt ürününün açık şekilde dükkanların dışında satışa sunulduğunu ifade ediyorlar. Çarşıya giren insanların kokudan nefes almakta güçlük çektiği, ayrıca dükkanların önlerine bırakılan ürünler nedeniyle yürümekte zorlandıkları belirtiliyor.

Vatandaşlar, çarşıda birçok esnafın, kurallara uymayarak peynir, cacık, peynirlere katılan aromatik otlar, kahvaltılık ürünleri dükkanlarının önlerine yığdığını, bunun yanında kurallara uyan, dikkat eden en fazla birkaç esnafı gördüklerini söylüyorlar. Gün boyu yüzlerce insanın bu çarşıdan geçtiği, gidip geldiği düşünüldüğünde, açıkta satılan ürünlerin toz, toprak ve diğer kirliliklerden etkilenmemesinin mümkün olmadığı vurgulanıyor.

Tarihi Peynirciler Çarşısında hijyene uyulmuyor

İnsanlar para karşılığı aldıkları gıda maddesi süt ve süt ürünlerine temiz şekilde ulaşmak istediklerini belirtiyorlar. Açıkta satılan peynir ve diğer yiyeceklerin sağlığa ne kadar uygun olduğu konusunda endişelerini dile getiriyorlar. Esnafların para kazanacağız diye halk sağlığı ile oynamaya hakkı olmadığı, bu durumun kaldırım işgalinin bir başka versiyonu olduğu ifade ediliyor.

Vatandaşlar, belediye ve çevre sağlığı yetkililerinin bu durumu görmezden geldiğini düşünüyor. İnsan sağlığının her şeyden önemli olduğunu vurgulayan vatandaşlar, sağlık müdürlüğü, belediye ve ilgili kurumların bir an evvel gereğini yaparak esnafların uyarılıp hijyene uymaları sağlanmalı. Açıkta satılan gıda maddeleri halk sağlığını tehdit ettiği gibi Van'a da hiç yakışmamaktadır. Esnafların bir an önce kendilerine çeki düzen vermesi gerektiği belirtiliyor.

Tarihi Peynirciler Çarşısı'ndaki bu sorunun çözümü için, hijyen kurallarına uyulması, açıkta yapılan satışların kaldırılması ve ürünlerin daha hijyenik şekilde sunulması gerekiyor. Aksi takdirde, halk sağlığı tehdit altında kalmaya devam edecek. 

Bakmadan Geçme