• Haberler
  • Güncel
  • Tarihi Şamram Kanalı'nı korumak için doğa yürüyüşü düzenlendi

Tarihi Şamram Kanalı'nı korumak için doğa yürüyüşü düzenlendi

Van Gölü ve havzasının doğal güzelliklerinin korunması amacıyla çalışmalar yapan Van Gölü Aktivistleri, Van Denizi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü işbirliğiyle, TARİRİA Kültür, Sanat ve Gastronomi Merkezi'nin destekleriyle, tarihi Şamram Kanalı boyunca doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.

Gazetemizin kirletilmemesi konusunda sürekli gündeme taşıdığı Şamran Kanalı, Van'ın 3 bin yıllık Urartu geçmişinden kalma önemli bir tarihi eserdir. Ancak bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilmekte ve tahrip edilmektedir. Bu nedenle, Van Gölü Aktivistleri, bu değerli kültürel mirasın korunması için harekete geçti.
Yapılan doğa yürüyüşü, 51 km'lik parkurda 1 gece kamp kurularak gerçekleştirildi. Van Gölü Aktivistleri Genel Başkanı Dr. Erdoğan Özel, tarihi Şamran Kanalı için ilk defa yapılan yürüyüşü geleneksel hale getireceklerini belirterek, vatandaşların kanalı kirletilmemesini istedi.

Özel açıklamasında, “Amacımız, Van'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmaktır. Bu nedenle Gürpınar ilçesinden başlayıp Edremit ilçesinden geçerek il merkezine kadar ulaşan 51 kilometrelik Şamran Kanalı'na dikkat çekmek için yürüdük ve çöp topladık” ifadelerine yer verdi. 

Tarihi ve doğal güzelliklerin korunması için çaba gösteren Van Gölü Aktivistleri, bu etkinlikle farkındalık yaratmayı ve halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Şamran Kanalı'nın 3 bin yıllık geçmişi göz önüne alındığında, bu kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması oldukça önemlidir.
Aktivistler, kanalın korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak kirliliğin önlenmesi, kanalın temizlenerek bakımının yapılması, temiz tutulması çalışmalarının sürekli denetlenmesi gerektiğini dile getirdiler. Ayrıca, bölge halkının kanal konusunda bilinçlendirilmesi ve koruma çalışmalarına dahil edilmesi gerektiğini belirttiler.

Vangölü Aktivistleri, gelecekte benzer etkinlikler düzenleyerek, Van Gölü ve çevresindeki doğal ve tarihi değerlerin korunması için çalışmalarına devam edeceklerini belirttiler.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında bulunan Kadembast (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk " Uğurlu Yer" demektedir.

Van'ın güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70'i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamran (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar içinden Şamran akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir. 

Yorumlar 1
DSİ SEN NEREDESİN? 05 Ağustos 2024 19:07

EDREMİT GİRİŞİ DOLAYLARINDAN BAŞLAYARAK MAHALLELER BOYUNCA TA Kİ VAN GÖLÜ’NE DÖKÜLDÜĞÜ NOKTAYA KADAR ŞAMRAN KANALI, TABANI, ETRAFI GERÇEKTEN BERBAT HALDEDİR, BAKIMSIZDIR, KİRLİDİR, KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR, SAHİPSİZDİR, İLGİYE MUHTAÇTIR. ÜÇ BİN YILLIK BİR TARİHİ KANAL NEDEN, NİYE, NİÇİN BU KADAR KÖTÜ DURUMDADIR. BAKIMI, YENİLEMESİ، TEMİZLİĞİ, ISLAHI, İHYASI, YENİLEMESİ, İNCELEMESİ NİÇİN HİÇBİR YETKİLİNİN VE KURUMUN AKLINA GELMEZ? YAZIK DEĞİL Mİ?

Bakmadan Geçme