Tarımda üretim üssü olacak
Doğu ve Güneydoğu'da 92 baraj inşası devam ediyor. Bu barajlardan bir çoğunda gelecek yıl su tutulmaya başlanmasıyla bölgenin Türkiye'nin gıda ve tarım üssü olması yolunda önemli bir adım atılmış olacak.
Söz konusu projelerle 4 milyon dekar arazi suyla buluşacak olup bunun ekonomiye yıllık katkısının 2,5 milyar TL olması hesaplanıyor. Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde başta Çetintepe, Koçali, Gömükan, Doğanpınar, Yukarı Afrin, Musabeyli, Andırın Geben, Turnaçayırı, Alpaslan 2, Ambar, Silvan, Yoncalı, Kanatlı, Narman Şehitler, Pasinler Söylemez Barajları olmak üzere 92 barajın inşaatı sürüyor.
GELECEK YIL SU TUTULACAK
Bölgenin kalkınmasından, halkın ekonomik refahının yükselmesinden rahatsız olan terör örgütlerinin çoğu kez hedefinde olan barajlardan bir çoğunda gelecek yıldan itibaren su tutulmaya başlanacak. PKK terör örgütü tarafından Ilısu, Silvan, Aslandağ-Beyyurdu, Kuruçay barajlarına ve Bitlis Güroymak sondaj şantiyesine, Hani Güçlü Göleti Sulamasına, Kars Sarıkamış 7 Kasım Göletine saldırı gerçekleşmişti. Mardin Kızıltepe İçmesuyu İsale Hattına üç farklı noktada yapılan bombalı saldırı sonucu Mardin, Kızıltepe ve Nusaybin yerleşim birimlerine su akışı kesilmişti. Bu saldırılarda 1 kepçe yakılmış ve inşaat firmasının bir aracı da gasp edilmişti. 4 yatakhane, 1 pikap araç ve 1 kamyon kullanılamaz hale gelmişti. 1 paletli ekskavatör, 2 kamyon ve 1 arazöz de yakılmıştı. Şantiyede bulunan üç adet iş makinası da kullanılamaz hale gelmişti.
2,5 MİLYAR TL GELİR GETİRECEK
Barajlar suyu ile toprağa, getireceği gelir ile de bölge halkına can suyu olacak. Bu tesislerin tamamlanmasıyla bölgede artan üretim istihdama da yansıyacak. 4 milyon dekara yakın arazinin sulu tarıma açılmasıyla yıllık 2,5 milyar TL tarım geliri artışı elde edilmesi planlanıyor.
KAYNAK: YENİŞAFAK