Tarımsal projelere 18 milyon TL yatırım
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2016 yılı çalışmaları kapsamında kentte ve ilçelerde tarımsal alanlarda önemli çalışmalara imza attı.
Vansesi Haber Merkezi
Türkiye'de tarımsal sulamaya en fazla yatırımı yap belediyeler arasında yer alan Van Büyükşehir Belediyesi, bitkisel ve hayvansal alanların geliştirilmesinde de önemli hizmetler yaptı. Büyükşehir, tarımsal çalışmalarda 2016 yılı içerisinde 18 milyon 224 bin 777 TL yatırım gerçekleştirdi. "Sulama Projeleri" kapsamında; yaklaşık 40 bin dekar arazi sulamaya açılırken, alternatif ürün geliştirme kapsamında ise 1270 dekar alanda nohut yetiştiriciliği ve 450 dekar alanda sarımsak hasadı yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2016 yılı çalışmaları kapsamında kentte ve ilçelerde yapılan hizmetleri kamuoyu ile paylaştı. Daire Başkanlığı bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetleri, tarımsal sulama ve alt yapı çalışmaları, alternatif olabilecek yeni model ve ürün desenlerinin geliştirilmesi, eğitim-yayım ve örgütleme çalışmaları kapsamında önemli çalışmalar yapıldı. Geniş bir alanda yıllarca birikmiş olan sorunların çözümü için kentin tarımsal yapısı, mevcut durumu, avantajlı ve dezavantajlı tarafları dikkate alınarak uygulanabilir projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirilen projeler ile kent tarımına yeniden hayat verildi.
Sulama amaçlı gölet, bent, havuz yapımları
Kırsalda yer alan mahallelerde çeşitli dönemlerde yapılmış ancak zaman içerisinde kullanılamaz duruma gelmiş olan sulama ve hayvan içme suyu göletleri ile çiftçilerin halihazırda tarımsal sulamada kullandığı ve büyük kısmını toprak kanalların oluşturduğu tesislerin temizliği için 300 mahallede 551 kilometre uzunluğunda kanal temizliği ve 188 adet gölet ve havuz temizliği yapan daire başkanlığı, bu çalışmalar için 2016 yılı içerisinde 1 milyon 663 bin TL harcama yapıldı.
Meyvelik alanların arttırılması için önemli çalışmalar yapıldı
Daire Başkanlığının önemli çalışmaları içerisinde yer alan ‘Meyvelik alanların artırılması’ projesi ile kentte ve ilçelerde belirlenen alanların meyvelendirmesi projesinde önemli çalışmalar yapıldı. Proje ile istihdam yaratarak, hem yöre insanlarının çalışarak gelir kazanmaları ile birlikte kendi aile bütçelerine katkı sağlamaları hem de ilin ekonomisine önemli derecede katkı sunmalarının sağlanması hedeflenerek hayata geçirildi. Proje kapsamında 2016 yılı içerisinde 29 bin 500 adet elma, 20 bin 000 adet ceviz fidanlarının dikimi yapıldı. Proje kapsamında toplam 1500 dekarlık alanda hayata geçirilen çalışmadan 1000 üreticinin yaralanması sağlanıldı. Proje için 4.587,35 TL harcandı. Yine ‘Kent Tarımı Projesi’ kapsamında kentin 9 ilçesine bağlı, yoğun göçün yaşandığı ve değişik nedenler ile köylerine geri dönemeyen, yüksek yoksulluk riski altında bulunan nüfusun, üretime geçerek istihdamlarını ve gıda güvenliklerini sağlanması için sera kurulumu gerçekleştirildi. İlk etapta Başkale, Gürpınar, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Muradiye, Erciş, Gevaş ve Saray ilçe sınırları içerisinde yer alan ve daha çok şehir çeperlerinde bulunan ailelerin evlerinin önünde veya yakınında bulunan kendi mülkiyetleri olan boş alanlara yeterli büyüklükte seraların kurulumu gerçekleştirildi. Proje kapsamında 18 adet 255 m² lik seralar kurulmuş, belirlenen çiftçilerin eğitimleri verilmiştir. Proje için ise 229.140,00 TL harcandı.
Yabani bıttım ağaçlarının fıstığa dönüştürülmesi projesi
Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projelerinden biri olan ve Çatak ilçesi sınırları içerisinde yer alan yabani bıttım (menengiç) ağaçlarının budandıktan sonra fıstığa aşılanmaları projesi ise kent tarımının yeniden canlandırılması için önemli çalışmalardan birisi oldu. İlk etapta yaklaşık 4 bin 500 adet yabani bıttım ağacına Siirt ilinden getirilen 48 bin 000 adet aşı gözü ağaçlara aşılaması yapan Büyükşehir Belediyesi, bu proje için 35 bin 000 TL harcama yaptı.
Hayvan içme suyu sıvatlarının alımı ve kurulumu
Kent geneli ve ilçelerde mevcut hayvancılığın geliştirilmesi için önemli projeler hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, hayvanların su ihtiyaçlarının giderilmesi için önemli çalışmalar yaptı. Daha önce hayvanların sulamalarının yapıldığı göletler, gözeler, çeşmeler ve akarsular etrafına sıvatlar kuran Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında belirlenen 264 mahallede 2 bin 850 adet sac sıvat ve 450 adet beton sıvat kurulumları yaptı. Mevcut kurulan sıvatların 950 tanesini DAP İdaresinden sağlayan Büyükşehir Belediyesi, diğer sıvatların kuruşumunu ise kendi bütçesinden yaptırdı. Proje için 668.278,00 TL yatırım gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, sıvat kurulumu yapılan mahallelerde su alım kaynağından hayvan içme suyu sıvatlarının bulunduğu yere suyun iletilmesi için de farklı ebatlarda toplam 72 bin metre sulama borusu alarak toprak altına döşeme işlemleri yaptı. Çalışma için ise 199.850,00 TL harcama yapıldı. Van iline bağlı 9 ilçede susuzluk nedeni ile meydana gelen küçükbaş hayvan ölümlerinin önlenmesi amacıyla toplam 12 adet hayvan içme suyu amaçlı sondaj çalışmasına başlanmıştır. Sondaj çalışmaları için 864.000,00 TL harcandı.
Bakla Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi
Van ilinde ağırlıklı olarak yetiştirilen ekinlerin yerine çiftçilerin alternatif olabilecek farklı ürünlere yönelmesinin sağlanması amacıyla kolay yetiştiriciliği ve iyi fiyatla pazar bulması nedeni ile nohut yetiştiriciliğini hayata geçirdi. Proje kapsamında belirlenen 5 ilçe de nohut yetiştiriciliği için 15 bin 600 kg nohut tohumu ekimi gerçekleştirilirken, proje için 77.568,00 TL harcama yapıldı. Proje kapsamında; ilkbahar aylarında Başkale ilçesine 800 dönüm, Gürpınar ilçesine 130 dönüm, Özalp ilçesine 120 dönüm, Saray ilçesine 120 dönüm ve Çaldıran ilçesine ise 100 dönümlük alana ekilen nohutların hasatları da kısa bir süre önce yapıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de tarımsal sulamaya en fazla yatırım yapan belediyeler arasında
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2016 yılı içerisinde hayata geçirilen "Sulama Projeleri" kapsamında; yaklaşık 40 bin dekar arazi sulamaya açıldı. Daha önce sulama imkanı olmaması nedeniyle, sulanamayan veya kuru alan olarak kullanılan arazilerde çalışma yapan Van Büyükşehir Belediyesi, yeni ürün desenlerinin geliştirilmesine ve dekardan daha fazla ürün alınmasına katkı sunarak, üreticinin ekonomisinin gelişmesine öncülük etti. Bu kapsamda yüzlerce kilometre açık ve kapalı kanal yapan Van Büyükşehir Belediyesi, 40 bin dekar alanı su ile buluşturdu. Belediye yıl içerisinde 32 ayrı sulama projesini hayata geçirdi.Belediye bu çalışmalarla, Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri arasında tarımsal sulama projelerine en fazla yatırım yapan belediyeler arasında yer aldı.
Sarımsak kentin alternatif ürünü oldu
Ayrıca, 2015 yılı içerisinde 450 dekarlık alanda yapılan sarımsak yetiştiriciliğinin hasadı da 2016 yılı içerisinde yapılarak, Van ilinde yeni bir ürün deseninin geliştirilmesine büyük katkı sunuldu. Alınan verim ve çiftçilerin yaklaşımları ile bundan sonraki yıllarda bu ürünün kentin en önemli ürünleri arasında yer alacağı bekleniyor. Bu konuda çiftçilere öncülük ve danışmanlık görevi de sunan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, alternatif ürün yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilere gerekli yardımları ise sunmaya devam ediyor.