Taşıt kredilerinde faiz oranı yükseldi
Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasıyla birlikte taşıt kredilerinde 48 ay vadede kredi faiz oranı yüzde 70'e, 36 ay vadede yüzde ise 50'ye çıktı.
Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasıyla taşıt kredileri de bu durumdan etkilendi. Ticaret Bakanlığının aldığı önlemler ile olağandışı fiyatlamaların önüne geçildi ve piyasanın düzenini bozan uygulamalar engellendi. Hayrettin Ertemel, krediye erişimde yaşanan güçlüklerin reel kullanıcıları etkilediğini belirterek, 'Şu an için talep düşük olsa da al-şatçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret yapan kişiler sektörden el çekti' ifadelerini kullandı.
Vatandaşların kredi faizlerinden sonra otomobil sahibi olması hayal olurken piyasalardaki son durumu İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel anlattı.
Kredi faiz oranlarında yapılan değişiklikler ve taşıt kredilerinde büyüme sınırı sebebiyle bankaların kredi verme iştahının kaçtığını belirten Ertemel, bu nedenlerden dolayı içinde bulunduğumuz dönemde taşıt kredisi alanında güçlükler yaşandığını aktardı.
Milliyet'te yer alan habere göre, taşıt kredisi faiz oranları hakkında bilgiler veren Ertemel, 'Şu anda 48 ay vade ve 400 bin TL’ye kadar kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 70. 36 ay vadede 400 bin TL-800 bin TL arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 50. 24 ay vade ve 800 bin ile 1 milyon 200 bin arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 30 seviyelerindeyken, 12 ay vade ve 1 milyon 200 bin ile 2 milyon TL tutarında kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 20 seviyelerinde yer alıyor. 2 milyon TL tutarının üzerinde ise taşıtlar için bireysel kredi bulunmuyor' ifadelerini kullandı.
Reel kullanıcılar açısından araç fiyatlarının artmasının finansmana olan ihtiyacı artırdığını söyleyen Ertemel, kredi konusunda yaşanan güçlüklerin de bu doğrultuda talebi etkilediğini belirtti.
Faizlerin yükselmesinin araç piyasasını nasıl etkilediğini anlatan Ertemel, 'Yaşanan düşük talep sektörde faaliyet gösteren firmaları da etkiliyor. Önümüzdeki süreçte koşullar oluştuğunda bu konuda rahatlama sağlanacağı kanaatindeyiz. 6+6 yönetmeliğinin etkisi, sıfır araçta bollaşma ve krediye erişim gibi sebepler dolayısı ile otomobil piyasasında durgunluk söz konusu. Geçmişte pandemi ve sıfır araçta arz sorunlarının yaşandığı koşullarda otomobil, yatırım ve çok karlı ticaret alanı olarak görülüyordu. Bu sebeplerle talep oldukça yükselmiş olsa da bu koşullar altında yükselen talep, piyasa dengelerinin bozulmasına ve fiyatların olağan dışı yükselmesine sebep oldu' diye konuştu.
Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önemler ve sıfır araçta yaşanan bollaşma sonucunda fiyat artışlarının durduğu, olağandışı fiyatlamaların önüne geçildiği ve piyasa düzenini bozan uygulamaların engellendiğini aktaran Ertemel, 'Krediye erişimde yaşanan güçlükler ise reel kullanıcıları etkiledi. Şu an için talep düşük olsa da al-şatçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret yapan kişilerin sektörden el çekmesi ve otomobilin yatırım cazibesini yitirmesi açısından bu sürecin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte, şartlar oluştuğunda, krediye erişimin rahatlamasıyla piyasamızın tekrar hareketleneceği ve bugün oluşturulan olumlu koşullar altında seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edeceği kanaatindeyiz' dedi.