Tekel binası üniversiteye verilmeli

Tekel binası üniversiteye bağlı Van Kent Kütüphanesi olarak değerlendirilmesi durumunda üniversite- kent arasında akademisyenlerin, araştırmacıların, Vanlıların ortak buluşma, kaynaşma merkezi olur.

Acısı tatlısı ve kentimiz için güzel bir gelişmeyle 2019 yılını geride bırakıyoruz. Herkese sağlık, esenlik, barış, huzur dolu 2020 yılını güzellikler içinde geçirmelerini diliyorum.

 

Tekel binasının Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne niçin verilmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlatmaya çalışmadan önce Van Tekel Müdürlüğü binası hakkında özet bilgi vermek istiyorum.

 

1923'de Cumhuriyet'in ilanının ardından Van İl oldu. Cumhuriyetle beraber Van, uzun yıllar bahçeli konutlarıyla şirin görünümünü korudu. Muhacirlikten dönen Vanlıların yanı sıra İran ve Kafkasya'dan göçle gelen ailelerle birlikte 1965'te Van'ın nüfusu 32 bine ulaştı.

 

1930'lu yıllarda Van Ovası "Bağlar Mevkii" denilen bugünkü yerinde Van şehri yeniden kurulmaya başlandı. Valilik binası ve bazı kurumlar bir süre Askerlik Şubesi'nin olduğu caddede hizmet verdi.  Aynı yıllarda tarla, bahçe görünümünde olan daha uygun görülen yerde eski ismiyle Yeni Çarşı bugünkü Cumhuriyet Caddesi açıldı. Çarşının, yolun etrafında Özel İdare tarafından yaptırılan kerpiç dükkânlar şehirde ticaretin canlanması amacıyla şahıslara satılıp ve kiraya verilirken devlet Cumhuriyet Caddesi çevresinde Vali Konağı, Belediye, Halkevi, Hükümet Konağı, Gümrük Müdürlüğü, Devlet Hastanesi, okulların yanı sıra İnhisar (Tekel) binası inşa etti.  Bina ustası olan rahmetli dayım Mecit Hoca (Balak) Tekel binasının 1940'lı yıllarda Artvin'den gelen ustalar tarafından kesme kumtaşı ile yapıldığını anlatmıştı. Tekel binasının alt kısmı 1945'de ortaokul düzeyinde eğitime başlayan Sanat Okulu olarak kullanıldı.

 

Tekel Müdürlüğü yarım asrı aşkın süre boyunca Van ve Hakkari merkez ve ilçelerine sigara, alkollü içki, çay, tuz pazarlama ve dağıtım hizmetini yürüttü.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme