TEKEL BİNASINDA YENİ GELİŞME

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun Van Kent Kütüphanesi olarak kente kazandırmak üzere Özelleştirme İdaresinden devrini almak için çalışma başlattığı eski Tekel binasının arka kısmı geçici olarak peynirciler çarşısı oluyor.

Burhan Ergin

Van'ın kent kimliğine ve marka değerine katkı sağlayacak eski Sebze Hali/Peynirciler Çarşısı yenilenme çalışmaları başladı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) tarafından sağlanan 3 milyon liralık kaynak ile Van Büyükşehir Belediyesi tarihi çarşının yenilenmesini gerçekleştirecek. Çarşının aslına uygun yenilenme çalışmalarının başlaması nedeniyle peynirci esnafı eski Tekel binasının arka kısmında yapacakları prefabrik iş yerlerinde hizmet vermeye devam edecek.

PEYNİRCİLER GEÇİCİ OLARAK TAŞINACAK

Mülkiyeti devlete ait olan, ancak son yıllarda bazı şahıslasın mülk sahibi oldukları iddiasıyla otopark, kahve olarak işletilen tarihi Tekel binasının arka tarafındaki kullanılmaz durumda olan yapılar peynirciler için Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkım çalışmaları tamamlandı.

PEYNİRCİLER ÇARŞISI CAİZP HALE GELECEK

Kalkınma Bakanlığı ve DAP İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen peynirciler çarşısı yenileme çalışmalarının dört ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Çarşının yenileme çalışmaları sonrası Tekel binasının arkasında geçici olarak bulunan peynirci esnafı yerli ve yabancı ziyaretçiler için cazip hale gelecek yeni çarşıya taşınacak.

TEKEL KÜLTÜREL AMAÇLA DEĞERLENDİRİLECEK

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu, Van'ın Cumhuriyet dönemi yapıları arasında ayakta bulunan tarihi Tekel binasının Özelleştirme İdaresi'nden devralınarak Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Kent Kütüphanesi olarak değerlendirilmesi için  başlattığı çalışmalarda devam ediyor. Tekel binasının yakın zamanda  devredilmesi bekleniyor.

 

BELİSİZLİK SON BULACAK

Tekel binasının Van'a kazandırılarak süregelen belirsizliliğe son verilmesi çabaları Vanlılar arasında memnuniyet yarattı.

"ESNAFLARIMIZ MAĞDUR OLAMASIN"

Van Peynirciler Çarşı yenileme çalışmalarının başladığını, çarşıda yer alan esnafların yenileme süresince mağdur olmamaları için tarihi Tekel binasının arkasındaki depoların olduğu alana geçici olarak taşınacaklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yalçın, "Eski sebze hali bugünkü peynirciler çarşısı yenileme  projesi ile çok güzel bir görünüm kazanacak. Van ekonomik ve turistik anlamada çok önemli bir esere daha kavuşacak. Yenileme çalışmaları yüklenici firma tarafından 4 ay içinde bitirilecek. Bu süre içinde peynirci esnafımızın mağdur olmaması için Tekel binasının arkasındaki yeri geçici olarak kendilerine tahsis ettik. Alt yapısını biz hazırlıyoruz esnaflarımızda kendi imkânlarıyla prefabrik iş yeri yaparak işlerini burada devam ettirecekler. Restorasyon tamamlandıktan sonra esnaflarımız yeni yerlerine taşınacaklar. Tarihi Tekel binasını kültürel amaçla değerlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

"VAN'HİZMET EDENLERİ VANLILAR UNUTMAZ"

Peynirciler esnafından Rüstem Apaydın Vali Zorluoğlu ve emeği geçenlere teşekkür ederek, "Benim babam çarşı sebze hali iken burada ticaret yaptı. Şimdi ben peynircilik yapıyorum. Bu çarşı Van'ın önemli tarihi mekânlarından biridir. Valimizin talimatlarıyla burası Van Büyükşehir Belediyesi tarafından aslında uygun şekilde yenilenecek. Yapım süresiz içinde bizde Tekel binasının arkasında tahsis edilen yerde yapacağımız prefabrik iş yerine taşınacağız. Yenileme çalışması tamamlandıktan  kendi iş yerlerimize taşınacağız. Küçük esnafın mağdur olamaması için önlem alan Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'na, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'a ve emeği geçenlere esnaflar olarak teşekkür ediyoruz. Van'a hizmet edenleri Vanlılar asla unutmaz" dedi.

TEKEL BİNASI

Eski Tekel binası 1958 yılında inşa edilmiş. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapılmış. Tescil ile birlikte kurul izini olmadan eski Tekel binası yıkılamaz, binada her hangi bir tadilat yapılamaz. Bina yanında depo, 6 adet mesken (Tekel Lojmanları) mevcut iken 1989 yılında yapıların büyük bir bölümü yıkılmış. Van Belediye Meclisinin onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Tekel binası alanı Resmi Kurum Alanı olarak işlenmiş. Özelleştirme süreci 1990?lı yıllarda başlayan Tekel binasının mülkiyeti halen Özelleştirme İdaresi'ne ait bulunuyor.

Bakmadan Geçme