Teknik Destek Projesi Tanıtım Toplantısı

Van’da, 'Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Teknik Destek Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelde yapılan toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve kurum müdürleri katıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Van Valiliği’nin faydalanıcısı, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin sözleşme makamı olduğu projenin teknik danışmanlığını ise İKADA Danışmanlık tarafından sağlandığı toplantının açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Galina Rizova yaptı. Rizova, proje ile yerinde edilmiş kişilerin temel hizmetlere erişimde eşit hale gelmelerinin, sosyal ve ekonomik şartlarının ve kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal ve ekonomik entegrasyonlarının sağlanması amaçlandığını belirtti.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Avrupa Birliği Projesi’ni paylaştıklarını, ancak bu mesele üzerinde milli bütçeden yapılmış harcamaları hatırlatmakta fayda olduğunu belirterek, “Özellikle teröre bağlı olarak bulundukları coğrafyadan, şehirlerden, köylerden kopup başka yerlere yerleşmek durumunda olan vatandaşlarımıza devletimiz farklı projelerle destek olmaya devam etti. On yıllar boyunca, onlardan bir tanesi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızdır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız gelen herkese sahip çıktı. Onlara asgari düzeyde geçinebilecekleri bir takım gelirlerin türetilmesine gayret sarf ettiler. Yine aynı şekilde Toplu Konut İdaresi bu alanda konutlar üreterek vatandaşlarımızın 1+1, 2+1 evlerde vatandaşlarımızın yaşam standardını iyileştirmeye gayret ettiler. Yine son 10 yıldır değiştirilen mevzuatlarla şartlı nakit transferleriyle bu ailelerin ekonomik durumlarının iyileştirmelerine gayret gösterildi. Yine kalkınma ajansları vasıtasıyla hem ilimize hem de bu konuya muhatap olan illerde sosyal içerikli projeler var. Sadece bir konuyu ifade edeyim. 2013 yılı içerisinde SYDV kanalıyla vatandaşımıza bir çeşit gönderdiğimiz kaynakların toplamı 222 milyon lirayı buldu Van’da. Sadece bir yılı ben söylüyorum. Ben doğrusu toplantının 300 katılımlı olacağını ve katılımcıların da ekserisini hanımefendilerden olacağını düşünmüştüm. Ama yine de beyefendilerin ağırlıkta olduğu bir toplantıya konuşuyoruz ve beyefendilerin de önemli bir bölümü kravatlı, yani bizim kamu görevlilerimiz. Dolayısıyla demin ifade edildiği ‘20 ayrı sektör üzerinden binlerce kişiye ulaşıldı’ sözü burada karşılık bulmuyor” dedi.

Bakmadan Geçme