TERÖR BAYRAM DİNLEMEDİ

Vanlılar Kurban Bayramı'nı terör saldırısının gölgesinde geçirdi. Bayramın birinci günü Valilik, İpekyolu Kaymakamlığı'na 200 metre uzaklıkta, Ak Parti İl Başkanlığı binası ve polis noktasına 10 metre mesafede bomba yüklü minibüs infilak ettirildi. Saldırıda 4'ü polis, 4'ü İran vatandaşı olmak üzere 53 kişi yaralandı Bayram sevincini kana bulayan terör saldırısı tepkilere neden oldu.

Vansesi Haber Merkezi

Kurban Bayramı'nın ilk günü Van kent merkezinde bomba yüklü araçla terör saldırısı düzenlendi. Saat 10.50'de park edilen bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu 49'u sivil, 4'ü polis 53 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.  Kulakları sağır eden, deprem etkisi yaratan şiddetli patlama ortalığı savaş alanına çevirdi. Patlamanın etkisiyle 1 km çapındaki alanda binalar büyük hasar gördü, hurda yığınına dönen araçlar ve bazı binalardan alevler yükseldi. RTÜK, meydana gelen patlamaya sonrası yayın yasağı getirdi.

KAYYUM ATMASI SONRASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Patlamanın Van'da İpekyolu, Edremit, Özalp ve Erciş ilçelerine kayyum atamasından bir gün sonra ve bayramın ilk günü gerçekleştirilmesi dikkat çekti.  Patlamanın olduğu  yerde bulunan AK Parti İl Başkanlığı'nda bayramın ikinci günü partililer arasında bayramlaşma yapıldığı öğrenildi.

SALDIRIYI PKK ÜSTELNDİ

Bayramın ilk günü 53 kişinin yaralandığı, yüzlerce iş yerinin ağır hasar gördüğü hain saldırıyı terör örgütü PKK üstlendi. Örgüt saldırıya gerekçe olarak belediyelere kayyum atanmasını gösterdi.

PATLAMA NOKTASI

Patlama genelde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Van'da mitinglerinin düzenlendiği, Valilik, İpekyolu Kaymakamlığı, eczaneler, doktor muayenehaneleri, taksi yazıhanesi, özel halk otobüsleri durağı, lokanta,  polis güvenlik noktası, Ak Parti, HDP, CHP, SP, PAK gibi siyasi partilerin, otellerin, iş yerlerinin bulunduğu  yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu noktada gerçekleştirildi. Kurban kesiminin olduğu saatlerde  meydana gelmesi araç ve yaya trafiğinin yoğun olamaması olası felaketi öneldi. Patlamanın çıkardığı şiddetli gürültü vatandaşlar arasında büyük paniğe neden oldu.

BETON BARİYERLER KORUDU

Saldırının AK Parti İl Başkanlığı binası ve binanın güvenliğini sağlamakla görevli polislerin bulunduğu yeri hedef aldığı belirtildi.  Bombalı terör saldırısında görevli polislerin şehit olmasını etrafa dizlen beton bariyerlerin engellediği ifade edildi. 

VALİ TAŞYAPAN: YAPANLARI LANETLİYORUM

Bombalı terör saldırısının yaşandığı eski Devlet Hastanesi Kavşağı'nda incelemelerde bulunan Vali İbrahim Taşyapan, esnafa geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, panelvan tipi aracın park edildikten 10 saniye sonra patladığını belirterek, "Saat 11.00 sıralarında bomba yüklü araçla patlama gerçekleştirildi 4 polis, 4 İran vatandaşı olmak üzere 53 kişi yaralandı. Burası kentin yoğun bölgelerinden biridir. Burada AK Parti ve HDP binaları bulunuyor. Yaralılarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu olayı yapanları lanetliyorum. Terör Van'da bir kez daha yüzünü gösterdi. Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde İkinisan Polis Merkezi'mize de saldırı düzenlenmiş ve ikisi polis 4 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi de yaralanmıştı. Hiçbir terör saldırısı bizi yıldıramaz. Millet olarak karşı durduğumuz sürece terör hedefine varamaz. Bu olaylar terör örgütünün son çırpınışlarıdır. İnşallah tarihin çöplüğündeki yerini bulacaktır. Devletimiz güçlüdür. Esnafımızın zararı tespit edilerek karşılanacaktır" dedi.

ATALAY: BOMBALI ARAÇLA YAPILDI

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, patlamanın AK Parti il binası yakınında meydana geldiğini belirtti. Eski devlet hastanesi içinde bulunan polis noktasının hedef alındığını söyleyen Atalay, emniyet yetkilileri ile görüştüğünü ve saldırının bomba yüklü bir araçla gerçekleştiğini ifade etti Atalay, Çok uzun süredir bu terör örgütü Van üzerinde çok çalışıyor. Ama Van'a sirayet edemediler. Van'da güçlü vatandaş desteği alamadılar. Vanlı bunlara karşı çok ciddi şekilde direndi. Buralarda da mahallelerde de, diğer ilçelerimizde olduğu gibi yapmak istediler ama vatandaş bunlara çok ciddi tepki koydu, müsaade etmedi. Yani vatandaş, biz size oy verdik ama buna müsaade etmeyiz dedi. Bunlar hala zorluyorlar. Van insanı tabi teröre karşı çok duyarlı. Böyle ancak bomba yüklü araç vesaire ile tedirgin ediyorlar. Yoksa Van'da vatandaşın bunlara karşı desteği söz konusu değil"  dedi.

SOĞANDA: TEHDİTLER ALIYORDUK

Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, bir aracın partilerinin il binasının bulunduğu sokağa girdiğini, teröristin beton bariyerlerin bulunduğu noktayı aşamayacağını anlayınca patlamayı gerçekleştirdiğini söyledi.  Belediyelere yapılan atamalardan sonra tehditler aldıklarını belirten Zahir Soğanda, "Bayramın ilk günü olduğu için parti binamızda kalabalığın toplanacağı düşüncesiyle böyle bir vahşice eylem planlanmıştır. Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz. Zaten kayyumların atanmasıyla birlikte tehditler alıyorduk. Son olarak da bu eylem yapıldı. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu bölgede demokratik siyaset yapmanın ne kadar zor olduğunu bir kez daha gördük. Ama bunlar başaramayacak. Bizi yıldıramayacaklar. Biz yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

POLİS MERKEZİNE SALDIRILMIŞTI

18 Ağustos Çarşamba gecesi İkinisan Polis Merkezi ve polis evine bomba yüklü araçla saldırıda bulunulmuş, olayda 2' polis 2'si sivil vatandaş olmak üzere 4 kişi şehit olurken 70'e yakın vatandaş çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Patlamanın şiddetiyle çevrede bulunan çok sayıda iş yeri ve binada büyük hasar meydana gelmişti.

Bakmadan Geçme