Terör saldırılarını daha iyi tahlil edebilmek

Kurban Bayramının birinci günü, haince planlanmış bir terör saldırısıyla yüreklerimiz dağlandı.

Hiç bir müslüman böyle bir saldırının faili olamaz.

Bu saldırının tek bir amacı vardır.

Bu güne kadar, kardeşçe yaşamış. Büyük ve köklü aile bağları kurarak,birbiriyle perçinleşmiş,TÜRK VE KÜRT kardeşliğini bozmaktır.

Teröristlerin barınmasına izin ve cesaret vermeyen, bir çok ilimiz ve Van da da,art arda ,ses getirecek,halkta infiale öfkeye neden olacak.can ve mal kaybına neden olan terör eylemler yaşanıyor.Bu alçakça yapılan terör saldırılarını daha iyi tahlil edebilmek İçin yakın tarihimize,Anadolu'da yaşanan isyanlara,özellikli de  Ermeni isyan ve kalkışmalarına bakmak lazım.

Ben burada Anadolu'daki ilk Ermeni isyanı olan Zeytun isyanını ve bu isyanla birlikte sadece Van da yaşanan isyanlardan bahsedeceğim.

Zeytun. Şimdiki adı Süleymaniye olan, Maraş iline bağlı dağlık ve engebeli bir arazide bulunuyordu. Ermeniler Selçuklu akınları sırasında Van ve diğer yerlerden kaçarak Bizans'a sığınmışlardı Bizanslılar kendilerine sığınan Ermenileri fitne çıkarmaya başlayınca onları öteye beriye sürgün ettiler. Ermeniler daha sonra Haçlılarla birleşip Selçuklulara karşı savaştılar. Haçlıların yenilmesi üzerine de dağlık bir bölge olan Zeytun'a yerleştiler. Daha sonrada Osmanlı hakimiyetine geçtiler.

Osmanlı hakimiyetine giren Ermeniler rahat durmadılar. Kendilerine eşkiyalığı Meslek edinmişlerdi. Çevre köylerden haraç alıyor. Yoldan geçen yolcu ve kervanları soyuyorlardı. Karakollara saldırıp askerleri esir alıyor ,daha sonrada hepsini öldürüyorlardı.  Ermeniler bu bölgede, Hınçak veTaşnak örgütlerinin kışkırtması, yabancı devletlerin

desteği ile sık sık isyanlar çıkarmışlardır. Tarih boyunca bu bölgede tam 56 isyan çıkmıştır.

Osmanlı idaresi bu isyanları çıkaranların elebaşılarını toplayıp hapse atmıştır. Büyük bir yaygara çıkaran İngiltere ve Fransa Osmanlı'ya baskı yapıp SEYYAR MAHKEME'lerin kurulup, bu mahkemelere kendilerinin de müdahil olacaklarını söylemişlerdir.Seyyar mahkemeler kurulmuş ve yakalanan asilerin çoğu serbest kalmıştır.(1865) "Yüzyılı aşkın bir süre sonra yine aynı SEYYAR MAHKEME Habur sınır kapısında kurulmuş .Yol kesen haraç alan ,askerlerimizi  şehit eden. Terör saldırılarıyla can ve mal kaybına sebep olan teröristler bu mahkemelerde aklanıp, bu kanlı katiller, konvoylar ve şölenlerle ülkemize buyur edilmişlerdir".

   Zeytun lu asilerin serbest kalması ve Avrupa devletlerinin baskısıyla bir takım hak ve imtiyazlar kazanması, Ermenilerin daha da azgınlaşıp bütün Osmanlı vilayetlerinde İstanbul da yaşayan Ermenilerde  komitacılar tarafından terörize edilerek isyan ve ayaklanmalar başlamıştır. Tek amaçları vardır, Osmanlı'yı bu ayaklanmalarla zayıflatıp parçalanmasını hızlandırmak.

Anadolu'da ilk azınlık olan küçücük bir kasabada yaşayan Zeytun Ermenilerinin, Anadolu'da yaşayan bütün Ermenilerinde ilk başlarda küçük daha sonrada

Silahlı ve dış destekli  büyük isyanlar çıkarmasına ön ayak olmuştur

VAN İSYANI

Van vilayeti ve Van şehri coğrafi konumundan ötürü,1895-1896 isyanlarında ve  Birinci Dünya Savaş'ında (1915) Ermenilerin en önemli  isyan merkezi sayılmıştır.

Van şehri,yüksek , sarp,mağaralarla dolu Erek dağı ile Van Gölü  arasındadır. Asıl şehir Van kalesi etrafında göle yakın bir alandadır.Buradan Erek dağına uzanan düzlük ve yamaçlarda,Van bağları bulunmaktadır.Van bağlarında ,Ermeni evlerinin ,sık bahçeler ve yüksek duvarlarla kaplı olması Ermeni çetelerinin gelip buralara yerleşmesine elverişli idi.Gündüz köylü kıyafeti giyip , masum köylüler gibi dolaşan çete üyeleri ,geceleri silahlanıp yol kesmekte,her türlü terörü desteklemekteydiler.

  İran'daki Ermenilerin  iskan yeri olan Salmas kazasının, Heftvan, Hassava, Dilaman, Kalehisar Ermeni köyleri Van sınırının hemen yanı başındadır. İran hükumetinin göz yumması sonucu,Selmas ve etrafındaki köyler ,Ermeni komitacılarının harekat üssü konumuna gelmiştir. Sınırda yeterli güvenlik önleminin olmaması bu komitacıların, sırtlarında erzak taşıyan köylü görünümünde, Erek dağının eteğindeki Ermeni evlerini silah ve cephane ile dolduruyorlardı.  İyice silahlanan Ermeniler, her akşam baskınlar yapıyor ,yol kesiyor,onlarla mücadele edenleri katlediyorlardı. Artık Van'da Ermenilerin yaptığı kanlı baskınlar yaşanmaktadır. Bu gün İran'ın Van sınırındaki kasaba ve köyleri KÜRT KÖYLERİ olarak anılmaktadır.

Dikkatinizi çekmek isterim...

İçeride hemen hemen bütün Osmanlı vilayetlerinde, dışarıdan destek ve silah yardımı alıp, Osmanlı'yı iç isyanlarla zayıflatıp yabancı devletlerin"İngiltere, Fransa,

ve Amerika'nın desteği ile Osmanlı'nın parçalanmasına sebep olan bu alçaklar. Bu gün destekçileri aynı olan PKK ve Kürt maskesi ile karşımıza çıkıyorlar.

Bakmadan Geçme