THY'DEN VAN'A EK SEFER

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Toplantısı Ahmet Bolat başkanlığında Van'da gerçekleşti. Basın mensuplarıyla bir araya gelerek son zamanlarda tepki çeken sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bolat, 'Bir hafta içerisinde Ankara-Van arası ekstra sefer koyacağız. Ankara'dan Van'a günlük sefer sayımız 3 olacak. Akabinde uçaklarımızın gelmesiyle İstanbul'dan Van'a ikinci seferimizi eylül ayının ilk haftasında yapacağız. Böylece 6 olan frekans sayımız 8'e yükselecek. Ekim'in ortalarına doğru yine uçak sayımıza bağlı olarak İstanbul'a üçüncü uçuşumuzu da koyacağız. Türk Hava Yollarının Van'a olan sefer sayısı Anadolu Jet'le beraber yüzde 50 artarak 6'dan 9'a çıkacak' dedi.

Burhan Ergin

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Vali Ozan Balcı, AK Parti Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan ve THY Yönetim Kurulu üyeleri basınla bir araya geldi. Toplantıda konuşan THY Başkanı Ahmet Bolat, “Van’la ilgili tanıtım filmlerini uçaklarımıza koyacağız. Özellikle yurt dışı uçuşlarımızda Van’la ilgili tanıtım filmlerini koyarak yabancı turistlerin Van’a gelmelerini teşvik edeceğiz. Türk Hava Yolları ve iştirakleri olarak bundan sonra 11 seferle Van şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bilet fiyatlarıyla ilgili konuşan Bolat, “Van-İstanbul otobüs bilet fiyatları 700 liradan başlıyor. Yaklaşık 20 saatlik yolculukta insanlarımızın harcamaları 900 lirayı buluyor. Uçak bilet fiyatımız şuan yaklaşık bin liradır. 1 otobüsün fiyatı 5-6 milyonken uçağın fiyatı 40 milyon dolardır. Pahalı derken biraz vicdan sahibi olmamız lazım. Bizim şu an en büyük rakibimiz otobüs firmalarıdır. Onlarla aynı fiyata uçuyoruz” şeklinde konuştu.

“THY Türk bayrağını dünyanın değişik yörelerine taşıyor”

Toplantıda ilk söz alan Vali Ozan Balcı, “Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu toplantısını Van’da yaptı. Van’ı onurlandırıp şereflendirdiler. Türk Hava Yolları ülkemizin markası, değeri ve kıymetidir. Türk milletimizin alın teriyle oluşturulan ülkemizin medar-ı iftiharı bir kuruluştur. Türk bayrağını dünyanın değişik yörelerine taşıyor. Ülkemizin gözbebeği bir kurumun üst düzey yöneticilerini Van’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Van halkı adına kendilerine hoş geldiniz diyorum” dedi.

“Van şehrini gelecek nesiller için hazırlamaya çalışıyoruz”

Van’da güzel işler yapıldığına dikkat çeken Vali Balcı, “Van’da çok güzel işler oluyor. Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan kültüre, turizmden iletişime, kırsal alt yapının desteklenmesinden tarıma, kısaca hayata ve yaşama dair çok güzel işler yapacağız. Ülkemiz her gün gelişip büyürken Van’da buna ayak uyduruyor. Bizlerde siyasilerle, bürokratlarla, iş dünyasıyla, esnafıyla, muhtarıyla, çiftçisiyle, işçileriyle Van’ımızın ilerlemesi, gelişmesi, imarı, ihyası, inşası, Vanlı hemşehrilerimizin yükselmesi için canla başla, aşkla şevkle çalışıyoruz. Van’ın da ufku çok açık, bir taraftan bu çalışmaları yaparken diğer taraftan Van şehrini gelecek nesiller için hazırlamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanımız ilimizi ziyaret etti. Sadece eğitimde 2 buçuk milyarlık yatırım kararı alındı. Bunun 105 tanesi bağımsız anaokuludur. Bunu örnek olarak verdim. İnşallah Van’da daha güzel işler olacak. Türk Hava Yolları’nın uçuş sayılarında artış yapmasıyla birlikte şehrimizin özellikle turizm başta olmak üzere ekonomisine, eğitimine, kültürüne, sağlığına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. THY Yönetim Kurulu Başkanımıza, yönetim kurulu üyelerine, üst düzey yöneticilerine çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“Van Doğu’nun İstanbul’udur”

Van’ın güzelliklerine bayıldığını söyleyen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “Öncelikle Vali beye, milletvekillerimize ve Van halkına çok teşekkür ediyoruz. Gerçek anlamda bize misafirperverliğin ne olduğunu gösterdiniz. 17 yıldır Türk Hava Yollarının üst yönetimindeyim. Bugüne kadar buraya gelmemekle büyük hata ettiğimi gördüm. Buraya ekibimi getirmekteki en önemli amacım öncelikle bu güzellikleri biz görelim, yaşayalım ki yurt dışında insanlara anlatabilelim, Van’ın turizmine katkıda bulunalım diye ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördüm. Van herkesin görmesi gerektiği Doğu’nun İstanbul’udur. Bu açıdan da öncelikle valimizi, milletvekillerini, katkıda bulunan bütün devlet adamlarını tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“Van’a olan sefer sayısı Anadolu Jet’le beraber yüzde 50 artacak”

Van’daki sefer sayılarının yükseleceğini belirten Bolat, “Türk Hava Yolları olarak ilk defa İstanbul dışında bir toplantı yapıyoruz. Şuanda burada 4 yönetim kurulu üyemiz, genel müdürümüz ve genel müdür yardımcılarımız var. Pazartesi günleri yaptığımız haftalık değerlendirme toplantımızı Van’da yaparak yeni bir gelenek başlattık. Bunu ilk defa Van’da gerçekleştiriyoruz. Bir buçuk ay önce Valimiz milletvekilleriyle birlikte beni ziyaret ettiler. Van’ın ulaşımla ilgili sorunlarını ilk elden aktardılar. Bizde bunun üzerine bir çalışma yapmıştık. Akabinde frekanslardan bazılarını başka yerlerden iptal ederek Ankara-Van arası bir sefer koymuştuk. O zamanda demiştim, Eylül ayında uçaklarımız gelmeye başlayacak. Yeni nesil, geniş kapasiteli uçaklarımız yavaş yavaş gelmeye başlayacak. Bunlar geldikçe biz Van’la ilgili kararlarımızı revize edeceğiz demiştik. Bir hafta içerisinde Ankara-Van arası ekstra sefer koyacağız. Böylece Ankara’dan Van’a günlük sefer sayımız 3 olacak. Akabinde uçaklarımızın gelmesiyle İstanbul’dan Van’a ikinci seferimizi eylül ayının ilk haftasında yapacağız. Böylece 6 olan frekans sayımız 8’e yükselecek. Ekim’in ortalarına doğru da yine uçak sayımıza bağlı olarak İstanbul’a üçüncü uçuşumuzu koyacağız. Böylece Türk Hava Yollarının Van’a olan sefer sayısı Anadolu Jet’le beraber yüzde 50 artarak 6’dan 9’a çıkacak” ifadelerini kullandı.

“Uçak sayımız arttıkça diğer şehirlerimizin sefer sayılarını çoğaltacağız”

Uçak sayılarının artması halinde sefer sayılarına ağırlık vereceklerini kaydeden Bolat, “Türk Hava Yolları olarak 15 uçak daha Antalya’ya verdik. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri dövizdir. Döviz girdisini arttırmak için Antalya’ya ağırlık verdik. Şuanda Antalya’da 6 buçuk milyona yakın turist var. Bunun 3 buçuk milyonu Rusya’dan geliyor. Bu turistlerin çoğunu biz taşıdık. İstanbul’da şuan otellerde doluluk oranı yüzde 80’dir. Bu dolulukların da en büyük faktörlerden bir tanesi Türk Hava Yolları’nın yurt dışından getirdiği turistlerdir. Geçen sene 22 milyar dolarlık turizm geliri vardı. Bu yıl turizm gelirinden beklenen rakam 40 milyar dolardır. Bu açıdan da ülkemizin ihtiyacını ön görerek yaptığımız stratejik çalışmalar sonucunda 15 uçağı Antalya’ya bağlamamız gerektiğini gördüm. Uçak sayımız arttıkça diğer şehirlerimizin sefer sayılarını çoğaltacağız” dedi.

“Ülkemize büyük katkı sunuyoruz”

Türk Hava Yolları’nın ülkemize büyük katkı sunduğunu belirten Bolat, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hizmet ihracatında geliri 55 milyar dolardı. Bu yıl bu karam 80 milyar dolara çıktı. Yani hizmet ihracatında 25 milyar dolarlık bir artış var.  Enerji fiyatlarının artmasından dolayı Türkiye’nin ekstra harcamak zorunda olduğu rakam 50 milyarın üstüdür. Demek ki bunun 25 milyarını hizmet ihracatçıları olarak biz sağlamışız. Türk Hava Yolları hizmet ihracatçının ana omurgalarından biridir. Bunların en büyüğü turizmdir. Bizim bir diğer önemli alanlarımızdan biri de sağlık turizmdir. Sağlık turizminde 2021 yılındaki rakam 1.6 milyardı. Bu sene 2 buçuk milyara çıkmış, seneye tahminlerimiz bunun 5 milyara çıkmasıdır. Seneye turizm gelirinden beklentimiz 55 milyar dolardır. Türk Hava Yolları’nın ülkemize en büyük katkılarından biri de tabi ki insanların ulaşımını sağlamak, bunun yanında Türkiye’ye döviz girdisi de sağlamasıdır. Türk Hava Yolları 2021 yılında ülkemize 8 buçuk milyar dolarlık döviz getirmiştir. Bu seneki döviz girdisi 14 buçuk milyar dolardır. Bakın Türkiye’nin ilk üç sırada mal ihraç eden şirketlerinin toplamı bu rakamı bulmuyor” dedi.

“Yabancı turistlerin de Van’a gelmelerini teşvik edeceğiz”

Van’ın tanıtım filmlerini uçakta yabancı turistlere izleterek Van’a gelmelerini teşvik edeceklerini söyleyen Bolat, “Türk Hava Yolları’nın yüklendiği misyon insanları sevdiklerine kavuşturmanın yanında ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan şirket olmasıdır. Bu açıdan sevginin ve barışın memleketi olan Van’da ekonomiye nasıl katkı sunabiliriz diye çalışma yaptık. Burada büyük sağlık kuruluşlarımız var. Bu sağlık kuruluşlarımızın da ülkemize katkılarını arttırmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak yaptığımız toplantıda Tahran-Van uçak seferi konusunda İran devleti ile görüşmelere başlanması lazım. Bunlar ancak devletler arası izinle olabilecek bir şeydir. Onlar bizim Tahran’a uçuşumuza izin verirse ve yaptığımız fizibilite çalışmaları da olumlu çıkarsa Van-Tahran arasına bir uçak koymayı hedefliyoruz. Van şehrimizin ekonomisine, turizmine nasıl katkıda bulunabiliriz bunun çalışmalarını yapacağız. Van ile ilgili tanıtım filmlerini uçaklarımıza koyacağız. Özellikle yurt dışı uçuşlarımızda Van’la ilgili tanıtım filmlerini koyarak yabancı turistlerin Van’a gelmelerini teşvik edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Van şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz”

Van’a hizmet etmeye devam edeceklerini kaydeden Bolat, “Türk Hava Yolları şuanda 386 uçağıyla 129 ülkeye ve 340’a yakın şehre uçmaktadır. Bu anlamda da Vanlı vatandaşlarımızı dünyanın her yerine İstanbul üzerinden götürüyoruz. Bizim diğer iştirak şirketimiz Sunexpres de ortalama günde iki kez uçuyor. Türk Hava Yolları ve iştirakleri olarak bundan sonra 11 seferle Van şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Türk Hava Yolları 2003 yılından beri sürekli büyüdü”

Türk Hava Yolları’nın sürekli büyüyerek yoluna devam ettiğini söyleyen Bolat, “2019 yılında THY İstanbul’dan 2, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 2, Ankara’dan da 3 olmak üzere günde 7 defa Van’a uçuyor. 2021 yılında THY Van-İstanbul 2, Anadolu Jet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 1, Ankara’dan da 2 olmak üzere 5 uçuş var. Bizim daha önce 5 uçuşumuz vardı. Valimiz geldikten sonra bir yerden uçağımızı kestik ve Ankara’yı koyduk. Uçaklar yerde yattıkça para kaybedersiniz. Havacılık öyle bir sektör ki yüzde 6-7 kar marjı ile çalışan bir sektör. Eğer bir uçağınızı doğru düzgün doldurmazsanız batarsınız. Türk Hava Yolları 2003 yılından beri sürekli büyüdü. 2003 yılında 60 olan uçak sayımız bugün 386’ya ulaştı. Gelirlerimizin, karlarımızın hemen hemen çoğu yurt dışından gelir” dedi.

“Otobüs firmalarıyla aynı fiyata uçuyoruz”

Bilet fiyatlarına değinen Bolat, “Van’da iç hatlara hizmet veriyoruz. Maliyetini karşılamasa da uçuyoruz. Çünkü buradan taşıdığımız her yolcu bizim için potansiyeldir. Gelecekteki yolcularımız arasında yer alacak. 6 uçakla 25 otobüsün taşıdığı yolcuyu taşıyoruz. Bizim uçaklarımız 180 yolcu taşıyor. Yakında daha geniş kapasiteli uçaklarımız gelecek. Onlarla beraber burada taşıdığımız kapasiteyi yüzde 15 oranında arttıracağız. Yeni nesil uçaklarımız gelecek. Bunlar 220-240 koltuklu olacak. Koyacağımız ekstra seferlerin saatlerini optimize etmedik. THY kar ederse ancak bu hizmetleri yapabilir. Van’ın önemini, turizme katkısını, diğer illere olan katkısını gördüğümüz için bu toplantıyı ilk defa Van’da başlattık. Diğer şehirlere gitmedik. Biz buraya bu bölge insanının dertlerini bildiğimiz için geldik. Buraya yüzde 50 kapasite koyduk. Diğer şehirlerde bizden aynısını isteyecek. Bugün Van-İstanbul otobüs bilet fiyatı 700 liradan başlıyor. Yaklaşık 20 saatlik yolculukta insanlarımızın harcamaları 900 lirayı buluyor. Bizim bir bilet fiyatımız şuan yaklaşık bin liradır. 1 otobüsün fiyatı 5-6 milyonken uçağın fiyatı 40 milyon dolardır. Pahalı derken biraz vicdan sahibi olmamız lazım. Bizim şu an en büyük rakibimiz otobüs firmalarıdır. Onlarla aynı fiyata uçuyoruz. Vatanın her yeri bizim için çok önemlidir. Birkaç aya kadar 430 koltuklu büyük ve geniş bir uçak gelecek. İlk geldiğinde size onu yollayacağım. Van’a daha çok turistin gelmesi, daha çok kalkınmasına katkıda bulunacağız” diye konuştu.

“Van asla sahipsiz değil”

Toplantının sonunda tekrar söz alan Vali Ozan Balcı, “Bazen insanlar Van sahipsiz, uçamıyor gibi serzenişlerde bulunuyorlar. Bana göre biraz abartıyorlar. Elbette sıkıntıların olduğunu hepimiz kabul ediyoruz ama Van asla sahipsiz değil. Valisi, milletvekilleri, bürokratı, siyasetçisi, iş dünyası Van’ın derdiyle dertleniyor. Elbette uçuşlarda sorunlar, eksiğimiz var. Bu eksiklikleri görmezden gelemeyiz ancak burada önemli nokta derdin dert edinmesi. Zaten problemleri halının altına süpürmeyi tercih etmiyoruz. Biz problemleri ortaya koyuyoruz. Van’ın V’siyle ilgili her şey bizi ilgilendirir. Eğitimden sağlığına, spordan sosyal politikasına, kültüründen iletişimine her şey bizi ilgilendirir. Van’ın bütün problemleri bizim. Bütün Vanlı hemşehrilerimizin bundan emin olması lazım, bizler burada şehrin aktörleri olarak derdini dert ediniyoruz. Yüreğimizde hissediyoruz. Çözmek için de yılgınlık, yorgunluk yapmadan, bahane üretmeden aşkla, canla başla çalışıyoruz” dedi.

Vali Ozan Balcı, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’a fincan takımı hediye etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme