TOKİ'NİN TAVANI AKIYOR

Van'da 2009 yılında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yılbaşında hak sahiplerine teslim edilen konutların üst katlarında tavanların akması vatandaşların tepkisine neden oldu. Daha önce fiyat konusunda mağduriyetlerini mahkemeye taşıyan hak sahibi 180 aile çatılardan akan suların evlerde hasar meydana getirdiğini, TOKİ'nin kendilerini kazıkladıklarını ileri sürdüler.

Rıdvan Can


Şerefiye Mahallesi'ndeki Sosyal Mesken Konutlarının yerine kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ tarafından yapılan 180 yeni konutta sorunlar bitmiyor. TOKİ sakinleri yaptıkları açıklamada Van'daki yetkililerin seslerini duymadıklarını belirterek, söz konusu mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

 

 


TOKİ mağdurlarından Tahir Tekin, "Bizler vatandaş olarak TOKİ'ye güvendik, devlet kurumu vatandaşını kandırmaz, kazıklamaz dedik ama TOKİ bizleri kazıklayıp kandırdı. TOKİ 180 aileyi tuzağa düşürdü. Allah kabul etmesin. Bizim sorunumuzla ilgilenmeyen, sesimizi duymayan, mağduriyetimizi görmeyen siyasilere, yetkililere ve TOKİ idaresine hakkımızı helal etmiyoruz " dedi.

 

 


 "TOKİ KONUTLARININ ÇATILARINDAN SU AKIYOR"
TOKİ konutlarının çatılarında biriken kar suları evlerin tavanından akarak, hasara neden oluyor.  
TOKİ'nin Van koşullarına uygun konut projesi yapmadığını, elindeki mevcut tip projeleri kullandığını ileri süren Tahir Tekin, konutların yapımında kullanılan malzemelerin  kalitesizliğinden ve yapım aşamasında inşaat tekniğinin iyi kullanılmadığını eksiklik olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Van'ın kış memleketi olduğunu sürekli yağış aldığı ve yağan kar'ın donmasıyla TOKİ konutlarının  üst katlarındaki  evlerin tamamının tavanları damlıyor. Eskiden toprak evlerimizde bu kadar damlama meydana gelmezdi. TOKİ batı illerine göre proje hazırlamış bu projede Van'ın kar kış koşulları dikkate alınmadığı için de gizli çatı yapmışlar. Tekniğine uygun gizli çatı yapılmış olsaydı saçaklardan kar, buz dökülmemesi bina sakinleri için daha elverişli ve daha kullanışlı olduğunu biliyoruz. Binanın ortasına üçgen çatı yapılmış,  çatı kenarlarına  4 tane oluk bırakılmış. Sözde o karlar eriyip aşağı inecek. Hâlbuki burası kış memleketidir. O kar birikintilerinin hepsi donuyor. Eriyen kar suları aşağı inmiyor, inmediği zamanda bu sefer evlerden içeri damlıyor. Biz TOKİ sakinleri olarak evlerimize bir sürü masraf ettik. Kimisi 10 bin, kimisi 20 bin lira masraf yaptı ama bu olumsuzluklar yüzünden o masraflar boşa gitti. Konut projeleri yağmur yağan batı şehirlerin iklimine göre düşünülmüş. Biz vatandaş olarak bunu görürken TOKİ yetkilileri,  projeyi çizenler ve denetim firmalarının görmemesi düşünmemesi vahim ve düşündürücüdür. Bize göre binalarda kalitesiz malzeme kullanmışlar. Bu malzemeleri Van'ın hiçbir yerinde bulamazsınız, çünkü kimse ne alır, ne de satar. TOKİ sadece işçilik ve malzeme ucuz olsun diye elinden gelen tüm imkanları seferber etmiş, sözde dar gelirli vatandaşlara konut yapıyor. Ben bunu kentsel dönüşüm olarak nitelendirmiyorum. Ben bunu kentsel  yıkım, kentsel mağduriyet olarak nitelendiriyorum. 180 aileyi burada oyuna getirdiler. Şuan çok büyük mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililer sesimizi duymuyor. Daha önce birçok basın yayın organına, milletvekillerine, siyasi partilere gittik fakat bir çözüm bulunmadı. TOKİ'nin bu rezalete son vermesi lazım. Şuan biz hukuk yoluyla mağduriyetimizi gidermeye çalışıyoruz" 

 

 


"TOKİ BİZLERİ KAZIKLAYIP KANDIRDI"
TOKİ mağduru hak sahiplerinden Tahir Tekin'in, gazetemize yaptığı açıklamalarda, "Daha önce burada Sosyal Mesken Konutları vardı. 2009 yılında Kentsel dönüşüm kapsamında buradaki konutlar yıkıldı. Yeni yapılan konutların bir kısmı hak sahiplerine, geri kalanların ise dışarıdan başvuru yapanlara satılacağını söylediler. Şu an 180 aile hak sahibidir. TOKİ'nin anlaşması gereken biz hak sahipleriyiz. Bizimle yapılan sözleşmeye göre evlerimizi teslim edeceklerdi. Bu çerçevede TOKİ yönetimiyle 3 defa toplantı yaptık. Biz hak sahiplerine çok güzel vaatlerde bulundular. Bize dediler ki 'buradaki konutları yıkıp, daha lüks konutlar yapacağız. 102 m2 yapılacak olan konutlara biz hak sahipleri 70 bin TL ödeyecektik. 40 bin TL'sini daha önce oturduğumuz konutlardan düşüreceklerdi. Kalan 30 bin TL'yi ise 156 ayda ödeyecektik. Bizler bu şartlar altında yazılı sözleşmeyi imzaladık ve evlerimizi TOKİ'ye verdik. Ödeyeceğimiz fark 30 bin TL'ydi. Bankada bize gösterilen sözleşmede bazı hak sahibine 90, bazılarına 100 bazılarına da 110 bin TL fazladan fark çıkarmışlardı. Bizlerde bu sözleşmeyi okumadan imzaladık. Çünkü devlete güvendik, devletin vatandaşını kandırmayacağını düşündük ama TOKİ bizleri kandırdı. Bu da yetmezmiş gibi 6 ayda bir tefe tüfeden dolayı 5-6 bin lira üstüne zam geliyor. Örneğin benim 93 bin lira TOKİ'ye borcum vardı, ödemelerimi aylık muntazam yaptığım halde şuanda 98 bin lira olmuş. İki ay önce yaptığım sözleşmede 93 bin lira gösteriyor ama bugünkü sözleşmede 98 bin lira olmuş, tefe tüfeden dolayı üstüne 5 bin lira eklenmiş ve 6 ayda bir tefe- tüfe diyerek zam geliyor. Bir yılda da 10-12 bin lira zam geliyor. Kentsel dönüşüm olmasaydı, biz hak sahipleri olarak evlerimizi TOKİ'ye vermeyeceğimiz gibi, yıktırmazdık. Vatandaş olarak TOKİ'ye güvendik, devlet vatandaşını kandırmaz dedik ama TOKİ bizleri kazıklayıp kandırdı. TOKİ 180 aileyi tuzağa düşürdü. Allah kabul etmesin. Bizim sorunumuzla ilgilenmeyen, sesimizi duymayan, mağduriyetimizi görmeyen gidermeyen siyasilere, yetkililere TOKİ sorumlularına hakkımızı helal etmiyoruz " dedi.


TOKİ mağduru vatandaşlar Van milletvekillerini, siyasiler ve yetkilileri göreve davet ederek sorunlarının çözülmesini istediler. 

 

Bakmadan Geçme