Toki’nin Adı Tofa Olsun

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar: Toplu Konut İdaresi'nin de adı bundan böyle Toplu Konut Fabrikası yani TOFA olabilir.

TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, hükümetin organize sanayi bölgelerine TOKİ’nin fabrika yapması konusunda attığı adımı 3 yıl önce dile getirdiklerini belirterek, "Bizim söylediğimiz konunun sonunda karşılığını bulması sevindirici. Toplu Konut İdaresi'nin de adı bundan böyle Toplu Konut Fabrikası yani TOFA olabilir" dedi.


Dünya ve Türkiye Ekonomisine Makro Bakış konulu toplantıda ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın 3 bölgede TOKİ'nin fabrika yapmaya başlayacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Yorgancılar, "TOKİ sanayiciye bina yapsın dedik ama tam tersine fikirler ortaya atıldı. Dün Sanayi Bakanımız Fikri Işık, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yapılacak fabrika binalarının TOKİ tarafından yapılacağını söyledi. Bu son derece önemli bir karar" diye konuştu.

TOKİ YERİNE TOFA
Hükümetin adım attığı konuyu uzun süredir EBSO olarak dile getirdiklerini belirten Yorgancılar, şunları söyledi: "Burada akıl ve ileriyi görmek öne çıkıyor. Devletin yapacağı bu yapıların OSB içinde fabrika yapıp sanayiciye vermesi ve sanayicinin de bunu her ay ödemesi gerektiğini 15 gün önce değil 2-3 sene önce söyledim. Ben bu kadar süredir söylüyordum ama sonucunu almaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Hatta bundan böyle belki de TOKİ yerine ismi ‘Toplu Fabrika' anlamına gelecek TOFA bile olabilir.”
Türkiye'de 2015 yılında ekonomiyi birçok konunun etkileyebileceğini belirten Yorgancılar, "İşsizlik, Türkiye ortalaması olan 9.6'ya inene kadar istihdama teşvik verilmeli. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri dolana kadar komşu ilin teşviğinden yararlandırılması da bu işin çözüm noktalarındandır" diye konuştu.

“ÜRETİM YOKSA KRİZ OLUR”
Yorgancılar, IŞİD terörü, Ortadoğu kaosu, FED'in kırılganlığı ve AB-ABD arasındaki Serbest Ticaret Antlaşması'nın, 2015 genel seçimlerinin ve yargı bağımsızlığının 2015'i de etkileyecek noktalar olduğunu kaydederek, üretim yapmayan ülkelerin krize girme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı. Yorgancılar, "Üretim yoksa kalkınma hayaldir. Üretim anlamında Türkiye'nin şansı var ve bu üretim daha fazla desteklenmeli" dedi.

MODEL OLABİLİR
İmalat sanayinin büyüme katkısına da değinen Yorgancılar, imalat sanayinin, üretimden uzaklaşmaya başladığının da altını çizdi. Dünya ticaretinde ithalat ve ihracatın toplam yüzde 2.2'sinin Türkiye'den gerçekleştirildiğine değinen Yorgancılar, "Bu ders almamız gereken bir durum. Eğer ticaretimizi daha da artırırsak diğer ülkelere rol model olabilecek bir konuma gelebiliriz" dedi.

CARİ AÇIĞA HURDA ÇÖZÜMÜ
Başkan Yorgancılar, 2012 yılında yapılan sektörel çalışmada belirlenen stratejide 2014 yılına bakıldığında demir, kimya, tarım ve hayvancılık, makine ve teçhizat alanlarında istenen başarının sağlanamadığını kaydetti. Orta Vadeli Programda atılması gereken adımların biran önce atılması gerektiğini aktaran Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de toplanamayan ciddi miktarda hurda var. Bu cari açığı büyük oranda aşağıya çekebilir. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Geri dönüşüm sektörünün geliştirilmesi de önemli avantaj sağlayabilir."
iHA

Bakmadan Geçme