Van Belediye Meclisi’nin, yeni yıldan geçerli olacak şekilde toplu taşıma ücretlerine zam yapma kararı bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, uzun ve yakın mesafeler arasında bir ücret farkı olmamasını ve fazla yolcu denetimlerinin yapılmamasını eleştiriyorlar.
Van’da ulaşım mesafelerin kısa oluşuna karşılığında istenen miktarın yüksek olduğunu belirten vatandaşlar, halk otobüsü ve dolmuşlarda denetimlerin ise yapılmayışına tepki gösterdiler. Toplu taşıma araçlarına koltuk sayısının çok üstünde yolcu alınmasının artık normal karşılandığını, buna herkesin şahit olduğunu vurgulayan vatandaşlar, belirli saatlerde ise bazı hatlarda minibüs bulamama sıkıntısının halen devam ettiğini kaydettiler.
Van’da bir çok yetkilinin toplu taşıma sorunlarına ilgisiz kaldığını belirten vatandaşlardan Mehmet Aslan, “Buradaki halkın çoğu yoksul vatandaşlardan oluşmaktadır. Zaten arabası olan insan genelde toplu taşıma aracı kullanmamaktadır. Mesela; hastaneye giden bir vatandaş aynı gün içerisinde defalarca gidip gelebilmektedir. Van’ın yerleşim alanına baktığınız vakit mesafeler çok kısa olduğu için belirlenen ücret özellikle kısa mesafeler için çok yüksektir. Belediyenin bu konuda vatandaşların görüşlerine alarak bu zammı yapması gerekirdi” dedi.
Rami Aydoğan isimli vatandaş da zam ücretlerine tepki göstererek, bunun yanında denetimlerin de yapılması gerektiğini dile getirdi. Aydoğan, bütün toplu taşıma araçlarının fazla yolcu aldığını ifade ederek, hat minibüslerinin belirlenen saatlere kadar kalmamalarından şikayet etti. Aydoğan, “Zam yapmasını biliyorlarsa o zaman aynı duyarlılığı denetimlerde de göstersinler, 14+1 kuralı ihlal edildiği gibi şehrin dört bir tarafından bulunan bazı TOKİ’lere araç bulmak sıkıntı oluyor. Bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Damak Kahvaltı Salonu Sahibi Ahmet Cintan ise yapılan zammın doğru olmadığını vurgulayarak, en uzun mesafenin Kampus olduğunu dile getirdi. Bir çok ilde mesafeler bakımından ücretlerin değiştiğini vurgulayan Cintan, “Uzun mesafeli yola gidenden de aynı miktar alınıyor, yarı yolda inenden de aynı para alınıyor. Böylesi bir adaletsizlik olmaz. Buna bir düzenleme getirilmeli ve fazla yolcu alınmaması gerekiyor. İnsanların acil işleri çıktığında toplu taşıma araçları bir kişi bile eksik olsa gitmiyor. Bazen dolmasına rağmen daha fazla müşteri almak için bekliyor ve hareket etmiyor. Halk otobüsleri veya dolmuşlar ayakta birkaç yolcu alıncaya kadar bekliyor. Bunu herkes de görüyor. Bu konuda yetkili kurumların baştan savma işler yerine ciddi denetimler yaparak, buna bir düzenleme getirmeleri şart” dedi.