Toprağın Çocukları
Bu ülkede ışığı hapsedenlerle, karanlığı yok edenler arasında amansız bir mücadele her zaman olmuştur, bundan sonra da olacaktır.
Karanlık vicdanlıların çirkef oyunları, Cumhuriyet döneminin en aydınlık eğitim yuvalarını o bildik söylemle:
"Bunlar komünistler!" Diye adlandırılarak, saf yurttaşları kışkırtmış, halkın gerçek dostlarının linçini sağlamak için akıl almaz düzenbazlıklar yapmışlardır.
Köy Enstitülerinden söz ediyorum.
Öğretmen yetiştiren bu kurumda baş ilke üretime dönük eğitim verilmesiydi.
Köy Enstitülerinde yetişen öğretmenler kuru bilgiyle donatılmaz, hayatın gerektirdiği bütün sanat dallarında eğitilirlerdi.
Yani bir Köy Enstitüsü mezunu öğretmen hem çiftçi, hem zanaatkâr, hem sağlık uzmanı olarak yetişirdi.
Eğitim üretim içindir ilkesinden yola çıkanların ve kitaplarıyla köy yollarına koyulanların korkusu egemenleri rahatsız etmiş; üçkâğıtçı, üfürükçü hocaların, köylüyü zulüm altında inleten ağaların saltanatını sarsmaya başlamıştı.
İlim irfanı altın bilezik eden karanlık savaşçısı öğretmenlerin kararlı tavırları karşısında şaşkına dönen çıkar çevreleri akıllara sığmaz iftiralarla okulların kapanmasını sağlamış, direnen öğretmenlerin sürgün edilmeleri için her tülü kirli yolu mubah saymışlardı.
İşte onları farklı açılardan anlatan Toprağın Çocukları filmi bu hafta sonu sinemalarda gösterime giriyor.
Toprağın Çocukları filmini izleyen okurlarımın yazacakları yorumları bu köşeye gönderdiklerinde yayınlamayı önemli bir sorumluluk sayacağım.
Söz onlarda açılmışken; tümünün saygın anıları önünde minnet ve şükranla eğiliyorum.