Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan ‘Toprak Bayramı’nın tüm çiftçilere hayırlara vesile olmasını diledi.
Makamında toprak haftası nedeniyle bir açıklamada bulunan Altuner, toprağın bir toplumun hayatını sürdürebilmesi için olmasa olmazlarından bir tanesi olduğunu vurguladı. Toprağın, hem bitkisel üretimde, hem de hayvansal üretimde kullanılan, insan hayatının da dolaylı beslenmesine yataklık eden, barınmasını sağlayan ekonomik, endüstriyel, tarımsal ve ulusal bakımdan çok önemli bir kaynak olduğunu belirten Altuner, “Her yıl 11 Haziranı takip eden hafta itibariyle toprak bayramı kutlamaları yapılıyor. Bu kapsamda toprakla haşır neşir olan bütün insanların ‘Toprak Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.
Erozyon başta olmak üzere toprağın çeşitli kimyasal maddelerle kirletilmesi, bilinçsiz arazi kullanımı ve yapılaşma sebebiyle elden çıkmasının topraklarda kayıplara neden olduğuna dikkat çeken Altuner, “İlimizde 3 milyon 650 bin dekarlık bir tarım arazisi bulunuyor. Bunun yaklaşık 120 bin dekarı, sulanabilir tarım arazisidir. Toprağımız aşırı kimyasal kullanımı gübre kullanımı vesilesiyle bozulmaması bizim için büyük bir avantajdır. Bu anlamda bizim topraklarımız bakirdir, organik tarımı da bu yönüyle münasiptir. Yaptığımız nitrat kirliliği ölçümleri neticesinde Allaha şükür toprağımızda ciddi bir kirlenmeye rastlamadık” şeklinde konuştu.
Toprağın korunması ve muhafaza edilmesi noktasında kamuoyunda bu konuda bir bilinç oluşturulması gerektiğini ifade eden Altuner, “Halkımızın, çiftçimizin, topyekün hepimizin toprağımıza sahip çıkmamız lazım. Toprak bakımından, verimlilik bakımından fakirleşmemiz halinde, geleceğimizle ilgili ciddi kaygılarımız olur. Gıda sıkıntısı yaşayabiliriz. Bu yönde ciddi bit duyarlılık göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLERE 19 MİLYON 30 BİN TL HİBE DESTEĞİ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hem hayvancılık, hem de bitkisel konularında hibe desteklerinin olduğunu hatırlatan Altuner, hafta içerisinde hayvancılık destekleri kapsamında anaç, koyun ve keçi desteğinin çiftçilerin hesabına aktarıldığını belirtti. Altuner, “2012 yılında yapılan tespit sonucunda bir milyon 60 bin anaç koyun işletmeleri veya sahiplerine yaklaşık 19 milyon 30 bin TL civarında hibe desteği sağladık. İlimiz, özellikle koyun ve keçi varlığı bakımından da önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin yüzde 10 civarında koyun ve keçisini ilimiz bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle hayvancılığın yoğun yapıldığı illerden bir tanesiyiz. Bu manada tarımla, hayvancılıkla uğraşan bütün çiftçilerimizin, emeklerinin yerini bulması ve kazançlarının bol olması temennisiyle hem ‘Toprak Bayrımı’nı tebrik ediyor, hem de anaç koyun desteğinin hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.