Tramvay mı olsun Trambüs mü?

Tramvay (Hafif Raylı Sistem) tartışması yeni ufuklar açıyor. Kente dinamizm ve heyecan katıyor.

Tramvay (Hafif Raylı Sistem) tartışması yeni ufuklar açıyor.

 

Kente dinamizm ve heyecan katıyor.

 

Keşke, tüm tartışmalar hizmetler, projeler üzerine olsa.

 

Kırmadan, dökmeden, incitmeden ve amacının dışına çıkmadan kentimizi, toplumumuzu ilgilendiren konularda tartışalım, düşüncelerimizi paylaşalım.

 

Bu tür medeni tartışmalar kent kültürüne ve aidiyet duygusuna katkı sağlıyor.

 

Tramvay konusu ilk defa yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Van Valiliği Kültür ve Sanat Dergisi Dünyada Van’da makale olarak yayımlandı.

 

Tramvayı Van’ın gündemine getiren  Vansesi oldu.

 

Yazarımız  değerli dostum Dr. Hasan Oktay, 2011 depremi sonrası yeni imar planı hazırlanan Van’ın toplu ulaşım çalışmalarına ışık tutmak amacıyla gazetemizde yer alan  “ Van’da Tramvay” makalesinde tramvay konusunun bir asır öncesine dayandığını  belirterek, “ Van Doğu Anadolu'nun önemli şehirlerindendir. Tiflis-Revan-Tebriz savunma hattının hemen gerisinde levazım ve istihkam şehri olarak Osmanlı-İran coğrafyası rekabetinde stratejik öneme sahiptir.  1915  Osmanlı için felaket yılı, Van için ise tüm felaketlerin karabasan gibi çullandığı yıldır. Van 1915’te hafızasını kaybetmiştir, yakılmıştır yıkılmıştır. Toparlanması yıllar yılı sürmüş adeta bir daha belini doğrultamamıştır. Bu yetmezmiş gibi 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde harap olan Van şehri yeniden inşa edilirken ulaşım hakkında yapılacak planlamalar için bir ipucu olur mu diye sizlere 1909 yılında gerçekleştirilen bir çalışmadan kesitler sunacağım. 1909 yılında Van'da tramvay çalıştırmak için bir adım atılmış ve fizibilite raporu hazırlanmıştır. Daha sonra gelişen siyasi olaylar bu teşebbüsün hayata geçmesini engellemiş ama bu gün şartlar tramvay için çok uygundur” dedi.

 

1909 yılında eski Van'da eski şehirden yani kalenin güneyindeki şimdiki harabelerin olduğu yerden yeni yerleşim yeri bahçelere Ermenilerin deyimiyle Aygestan'a tramvay hattı kurulması için bir çalışma yapıldığını kaydeden Dr. Hasan Oktay,  İstanbul'dan Van’a bir fizibilite raporu talep formu gönderildiğini ve bu talepte Van için uygun şartlar sorulduğunu belirterek, öncelikle uygun bir güzergah sorgulaması yapıldığını ve tramvay için İskele’den başlayan ve eski şehirden geçen yıkılan eski emniyet müdürlüğünün yanından Boyalar camiinden Sıhke caddesi üzerinden valiliğin olduğu yere kadar bir güzergah tespit edildiğini, bu hattın eski cezaevi mevkiinden sağa ayrılan bir kol ile Hacıbekir kışlasına kadar uzatılacağı yer alan raporda bu yolun şose bir yol olduğu belirtilerek tramvay yolu inşası için uygun olduğunun bildirildiğini  ifade etti.

 

Van'da tramvay işletmesi için 1909 yılında yapılan çalışma sonrası inşaatın neden  başlamadığının bilinemediğini  belirten Oktay,  başlatılan çalışmanın bu gün sonuç vermesini istemek sanırım Vanlıların en büyük hakkıdır vurgusunu yaptı.

 

Vanlılar da şimdi tarihten gelen tramvay hakkını elde etmek için çaba gösteriyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme