Tren seferleri yeniden başlarken

Türkiye-İran -Avrupa İran arasındaki demiryolunun en önemli geçiş yeri Van-Kapıköy sınır kapısıdır. Terör saldırıları olmasaydı kim bilir belki Türkiye-İran arasında Van bağlantılı hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi gündeme gelecek, fizibilite raporları hazırlanarak belki de ilk kazma bile vurulmuş olacaktı.

2015 yılının Temmuz ayına kadar İran'a ait 9 tır, 1 yolcu otobüsü, tren lokomotif ve vagonları  terör örgütü militanlarının saldırısına uğramış, saldırılarda bir İran vatandaşı hayatını kaybetmişti.


Saray ilçemize bağlı Keçikayası ve Çaybağı köyleri arasında 31 Temmuz 2015 günü Kapıköy'den hareket eden Tahran-Ankara yolcu treni, Keçikayası köyü civarında raylara PKK mensuplarınca döşenen bombanın patlatılması sonucu trenin lokomotif kısmı ile 2 vagonu ağır hasar görürken, trende bulunan 14'ü Türk ve 3'ü de İran uyruklu personelden, adları açıklanmayan 2 makinist hafif yaralanmıştı.


Tuşba ilçemizin sınırları içinde Toprakkale'nin doğusunda yer alan Yalım Erez Mahallesinde terör örgütü mensuplarının 12 Ocak 2016 günü raylara yerleştirdiği patlayıcı, Kapıköy Sınır Kapısından gelen ve İran-Van seferini yapan yük treninin geçişi esnasında infilak ettirilmesi sonucu olayda can kaybı ve yaralanan olmazken, tren ve çevredeki evlerde hasar meydana gelmişti.

 

Saldırlar devam etmişti!

Yine Saray ilçemizin Keçikayası Mahallesi sınırları içerisinde 25 Eylül 2016 günü Van-Tahran seferini yapmakta olan yük trenine, bölücü terör örgütü mensuplarınca patlayıcı madde kullanılarak sabotaj düzenlenmişti. Önceden raylara tuzaklanan patlayıcının, trenin geçişi sırasında patlatılması sonrası meydana gelen olayda, trenin lokomotifi yanarak hasar görmüş, 4 vagon raydan çıkarak devrilmişti. Trende görevli 2 personel de hafif şekilde yaralanmıştı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Bakmadan Geçme