TRT VAN RADYOSU AÇILACAK MI?

Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, TRT Van Radyosunun geri gelmesi Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı için de çok güzel olur diye konuştu. AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da, TRT Van Radyo Müdürlüğü'nün yeniden açılması için ilgili bakanla görüşeceğini söyledi.

Burhan Ergin

TRT Van Radyo Müdürlüğü'nün yeniden açılması Van'ı yönetenlerin gündeminde. TRT Van Radyosu'nun geçmişte Van için eğitim, tanıtım ve habercilik açısından önemli bir kurum olduğunu kaydeden yazı işleri müdürümüz İkram Kali, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay'a "1958'de yayın hayatına başlayan ancak 1991'de kapatılan TRT Van Radyo Müdürlüğü'nün TRT Van Bölge Müdürlüğü olarak yeniden açılmasını istiyoruz. Van halkı radyosunu geri istiyor. Bu konuda çalışma yapılamaz mı? " sorusunu yöneltti.  Soru üzerine Vali Zorluoğlu ve Milletvekili Atalay önemli açıklamalarda bulundular.

Beşir Atalay, "TRT Van Radyo Müdürlüğü'nü Van'a tekrar getirmek için TRT ile ben konuşacağım. Gerekirse ilgili bakanla da görüşeceğim" dedi.

"TRT Van Radyosunun geri gelmesi güzel olur"

TRT Van Radyo Müdürlüğü'nün yeniden kurulmasının Van'ın kurtuluşunun 100. yılı için de anlamlı ve çok güzel olacağını vurgulayan Vali Zorluoğlu tarihi Tekel binasına değinerek şunları söyledi:  "TRT Van Radyosunun geri gelmesi Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı için de anlamlı ve çok güzel olur. Bunu not aldık, inşallah gerekli çalışmaları yapacağız. Tekel binası için de biz valilik olarak Özelleşme İdaresine ve Maliye Bakanlığına bir yazı yazarak, orayı istedik. Ticari amaç dışında Van kitaplarının, yayınlarının yer aldığı Van Şehri Kütüphanesi ve Basın Müzesi ayrıca kültürel sosyal amaçlı mekan olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Özelleşme İdaresi Genel Müdürü ile ben görüştüm. Maliye Bakanlığıyla da görüşmek gerekiyor. İnşallah sayın milletvekillerimiz gerekli görüşmeyi yapar.  Değerli Vanlı hemşehrilerimizin özel bir önem verdiği tarihi Tekel binasını da şehrimize kazandırırız " ifadelerini kullandı.

"100. yılda 4 ayaklı çalışmalarımız var"

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kutlamalarını 4 ayaklı bir çalışma programı ile yürüteceklerini söyleyen Vali Zorluoğlu, "Biz Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına sıkı hazırlanıyoruz. 4 ayaklı bir çalışmamız var. Birinci ayağı Valilik olarak ilçe belediyelerimiz ve Van Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte ortaklaşa Mart ayında Van Shopping Festivalini yapacağız. İkinci ayağı Van'ın Nisan ayı içerisinde İstanbul'da tanıtımıyla ilgili bir organizasyon düzenleyeceğiz. Üçüncüsü 100. Yıl etkinlikleridir. Nisan'ın ilk haftası başlayıp 10 Nisan'a kadar devam edecek olan kutlamaların hazırlıkları sürüyor. Dördüncü ayağı ise Van turizmde öne çıkması gereken bir şehirdir. Dolayısıyla Van için bu sene hem 100. Yıl, hem de turizm anlamında atak yılı olabilir. Bu turizm sezonunun başlangıcını da güzel bir şekilde başlatmak istiyoruz. Bunu profesyonel firmalarla yapmak istiyoruz. Van Mart'ın 15'inden itibaren Nisan'ın sonuna kadar çok hareketli günler yaşayacak" şeklinde konuştu.

TRT VAN RADYOSUNUN ÖYKÜSÜ

VAN İL RADYOSU

Van İl Radyosu 1958 yılında Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak İskele Caddesi üzerindeki Karayolları 11 Bölge Müdürlüğü binasında tahsis edilen bir odada yayınına başlar. Kuruluşta Mahmut Öngör sonrasında teknisyen Nuri Kılıçer, İdari personel Ekrem Sinaner ve hizmetli Ahmet Alkan'dan oluşan dört kişinin görev yaptığı Van İl Radyosu kısa dalga üzerinden günde 2 saat deneme yayını yapar. Radyo 1963 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'na bağlanarak paket yayınına devam eder.

 TRT VAN RADYOSU MÜDÜRLÜĞÜ

1 Mayıs 1964'de TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) kurulur. Böylece, Türkiye'de radyo ve televizyon alanında yeni bir dönem başlar. TRT'nin kurulmasıyla birlikte aynı yıl Van İl Radyosu TRT Van Radyosu Müdürlüğü'ne dönüşür. Kurumsal kimlik yanında teknik ve idari imkanlara kavuşan radyo Karayollarından İskele Caddesi üzerinde, 30 dönüme sahip arsanın bir bölümünde inşa edilen 7 odalı idari ve teknik oda, 1 stüdyo, 1 ana kumanda merkezinden müteşekkil iki katlı kendi binasına taşınır.  TRT Van Radyosu'nun 1964 yılında gerçekleştirilen mütevazi açılışına Van Senatörü Ferit Melen, Vali Naci Babacan, Belediye Başkanı Şadan Dinçer, yetkililer ve Van halkı katılır. Açılışta 1915 muhacirliğini, acılarını yaşamış Vanlılardan Yasin Hoca (Yasin Saatçioğlu)  Van'ın ve Vanlıların hatıralarını göz yaşı içinde anlatarak TRT Van Radyosu'nun kuruluşundan duyduğu memnuniyeti ifade eden teşekkür konuşma yapar. Yeni yerinde 10-12 personelin görev aldığı Van Radyosu önce uzun, daha sonra orta dalga üzerinden yayın yapar. Van'dan birkaç yıl sonra da 1967'de Erzurum, 1968'de ise Çukurova Radyoları kurularak yayın hayatına adım atar.

BİZİM ELLER NE GÜZEL ELLER

Çalışan sayısı zaman içinde 30 kişiye ulaşan TRT Van Radyosu'nun günlük yayını her gün sabah 06.00'da Van'ın müzik simgesi olan " Bizim eller, ne güzel eller" türküsünün ezgisiyle açılır. Ardından spikerin , "Burası orta dalga 254 metre, 1179 kHz üzerinden yayın yapan TRT Van İl Radyosu. Günaydın sayın dinleyiciler" anonsuyla yayın başlar. Yayınlar 06-10.00, 12-14.00, 16-23.00 saatleri arasında Van ve çevresi dinleyici hedef kitlesine yönelik eğitim, müzik, kültür, spor,  söyleyişi, tarih, edebiyat vs. programlar ile günde 13 saat sürerdi.

İlerleyen yıllar içinde istihdam ettiği 30'u aşkın personelin yanı sıra eğitici, bilgilendirici yayınlarıyla TRT Van İl Radyosu Müdürlüğü ilin kültür ve sosyal hayatına unutulmaz katkılar sağlar. Vanlıların sesi, gözü kulağı atan kalbi olur. Birçoğu Vanlı yapımcı, yönetmen tarafından hazırlanan "Ercişli Emrah'ı anlatan araştırma programı, "Van'da spor saati", hafta sonu Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği istek programı, Mevlüt Okayer ile "Tarihte bir sayfa", "Yöremizden" vesaire programlar, reklamlar ve İki Nisan Van'ın Kurtuluşu, Hıdrellez, Bahar Bayramı, Nevruz, 1 Temmuz Deniz Bayramı, Dini ve Milli bayram, Koyun kırkımı gibi tarihi, kültürel anlamı olan günlerde yayınlanan özel programlar radyo ile dinleyiciler arasında daha yakın dostluk güç sağlardı.

 RADYONUN EMEKTARLARI

Personellerinin büyük çoğunluğu Vanlılardan oluşan TRT Van Radyosu'nda Fatih Sungur, Semra Odabaşı, Serap Paköz, Bahşende Coşkun, Gülay Talı, Sevim Çağlar, Ekrem Sinaner, Celil Akan, Zeki Akman, Turan Altaylı, Cemil Üzal, Tekin Özgüner, Ahmet Saatçioğlu, Gürcan Akman, ismet Saylık görev yapan isimler arasında yer alır. TRT Van Radyosu Müdürlüğü bünyesinde çalışanlarından oluşan futbol ve voleybol takımı kurulur, takımlar il düzeyinde katıldıkları müsabakalarda dereceler elde eder.

VAN RADYOSUNUN SESİ KISILIYOR

1958'de yayının hayatına başlayan TRT Van Radyosu için talihsiz günler 1988'de başlar. Önce TRT Van Radyosu'nun yerel program yayınlarına son verilir. Ardından Türkiye Radyoları ortak yayınına bağlanır. Böylece kapanma süreci sessizce başlamış olur. TRT Van Radyosu dinleyicileri durumu müzik isteklerinin, yerel programların yayınlanmaması üzerine ancak fark ederler.

 TRT VAN RADYOSU SUSUYOR

Az sayıda insanın özverili çabaları sonuç vermeyince kentin gelişmesine, eğitimine sosyalleşmesi ve ekonomisine önemli katkıları olan TRT Van Radyosu'nun kısılan sesi 1991 yılında kapısına kilit vurulmasıyla susar. Türkiye'nin ilk kurulan radyolarından TRT Van Radyosu'nun Bölge müdürlülüğü olması beklenirken sahipsizlik, ilgisizlik sonucu kapatılır. Kurum personelinin bir kısmı Diyarbakır, Antalya, Ankara illerine tayin edilerek giderken, emekli gününü dolduranlar emekliye ayrılır. Van aylar sonra kentin bağrından yükselen sesin kesildiğinin farkına varır. Kurumun binası ve arsası önce Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) Van Bölge Müdürlüğü'ne ardından Van İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilir. Ne hazindir ki bu süreçte TRT Van Radyosu susturulurken Van'dan yıllar sonra yayına başlayan Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Çukurova, Antalya radyoları yeni televizyon, radyo stüdyoları yanında personel ve sanatçı kadroları artırılarak TRT Bölge Müdürlüklerine dönüştürülür.

 VANLILAR RADYOLARINI GERİ İSTİYOR

Stratejik bölgesel konumu, kalabalık nüfusu, turizm, kültür kenti, İran ile komşuluğu bulunan Van, TRT Van Radyosu'nu geri istiyor. 250-300 Van insanına istihdam alanı sağlayacak TRT Van Bölge Müdürlüğü istendiği takdirde kurulabilir.  Yeter ki karar verilsin. Bunun için de tabi ki önce Vanlılık ruhuna sahip, kentin ve toplumun beklentilerine duyarlı kesimlerin ortak çabası, ısrarlı takibi gerekiyor. Van'ın haklı talebini Ankara gündemine taşıma görevi başta Vali Murat Zorluoğlu'na, Milletvekillerine, YYÜ'ye, Meslek odalarına, ilgililerine ve bütün Vanlılara düşmektedir. Vansesi TRT Van Radyosu/TRT Van Bölge Müdürlüğü'nün kurulması için başlattığı çabalarına kesintisiz devam edecek, konun takipçisi olacaktır.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme