Tübitak Van Bölge Yarışması Sonuçlandı
Van'da yapılan 46. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan 99 eserin arasından seçilen 18 proje Türkiye finaline gönderildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde 46'ncısı düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın ödül töreni gerçekleştirildi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani ve akademisyen ile Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van'dan proje sahiplerinin katıldığı törende, 99 proje arasından seçilen 18 proje bölgeyi temsil etmek üzere Türkiye finaline gönderildi.
Burada konuşan Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, ülkenin bilim insanlarına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bilimsel amaçlı yarışma ve benzeri etkinliklerin bilim insanlarının yetişmesine katkı sunuyor. Bu tarz projelerin amacı, temel ve sosyal bilimler alanlarında genç beyinleri, düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye ve araştırmaya, analiz ve sentez yapmaya teşvik edip onları geleceğin sahibi ve mimarı yapmaktır. Tüm kesimlerce gençlerimize bu projelere katılım konusunda yeterince imkân sunulması durumunda nicelik ve nitelik bakımından daha çok projeler geliştirecekleri kanaatindeyiz. Bilim insanlarımıza da yeterince ortam ve imkân sağlanmaması durumunda beyin göçüne maruz kalabiliriz” dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Türkiye’de proje algısının bundan 10-15 yıl önce çok bilinmediğini belirterek, “Toplum projelerle aslında idare ediliyor. Yani bir insan evini geçindirmek için, hayatını tanzim etmek için de bir proje hazırlıyor kendine. Proje aslında hayatın gidişine bir yön verme olayıdır. Dolayısıyla gelişmiş toplumlar bu hayatın gidişatını tanzim ederken, bilimden ilham alıyorlar. İşte TÜBİTAK’ın yapmış olduğu bu proje yarışması özellikle ülkemiz için çok önemlidir. Hayatını veya çalışmalarını projelendiremeyen toplumlar başarılı olamazlar. Çünkü yapmış olduğu bir işin çıktısını önceden görmek zorunda. Biz üniversite öğrencilerimize de hep şunu söylüyoruz, artık projeci toplum olmamız lazım. Ülkemizde Allah’a şükür son dönemlerde projeler için çok önemli bütçeler ayırmaktadır. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığımızın bu kapsamda bu algıyı, bu fikri, bu düşünceyi topluma yerleştirmek için bu olaya ta ortaöğretim sıralarında başlatmaktadır. ‘Benim ciddi bir fikrim var’ diyorsanız devlet size belli düzeylerde destek vermeye başlıyor. Bu ödüllerden başlıyor. Devamı geliyor. Üniversiteyi bitirdiğiniz zaman, ‘önemli bir fikrim var, bunu uygulamaya geçirmek istiyorum’ dediğiniz zaman devlet size 100 bin lira karşılıksız para veriyor. Bu da küçümsenecek bir rakam değil” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 10 dalda yapılan projelerde dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada Van’dan 6, Batman’dan 5, Hakkari’den 1, Bitlis’ten 3, Siirt’ten 1, Şırnak’tan 1 ve Ağrı’dan da 1 proje seçildi.