• Haberler
  • Güncel
  • Tüm dünya diken üstünde! Ortaçağ hastalığı yeniden hortladı

Tüm dünya diken üstünde! Ortaçağ hastalığı yeniden hortladı

Dünyayı korkutan Orta Çağ hastalığı cüzzam, yalnızca bir bölgede büyük bir artış gösteriyor.

Cüzzam, tüm dünyada bildirilen vakaların neredeyse beşte birinin görüldüğü tek bir noktada tekrar ortaya çıktı. Orta Çağ'ın dehşet verici hastalığı yeniden yayılmaya başladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından son olarak açıklanan rapora göre; ülkenin güneydoğu kesiminde son on yılda cüzzam hastalarının sayısı iki katından fazla yükseldi. Ayrıca sadece bir eyalet, ülkedeki her beş enfeksiyondan birini oluşturuyor.

Daily Star'da çıkan habere göre; Amerika'nın Florida eyaletinde cüzzam vakaları büyük ölçüde çoğaldı ve hastalık insanların vücudunda çeşitli yaralara neden oldu.

Hansen hastalığı olarak da adlandırılan kronik bakteriyel enfeksiyon ilk olarak cildi, gözleri ve sinir sistemini etkiler.
Cüzzam belirtileri görünmesi ortalama beş ila yedi yıl alır ve enfekte olanlarda şişlik, kitle, yara veya derilerinde renk değişimi veya his kaybı görülebilir.

CDC'nin pazartesi günü yayınladığı bir rapor, 2020'de ABD'de 159 yeni cüzzam vakasının kaydedildiğini gösterdi. Şu anda, Florida hastalığı pasif izleme yöntemiyle takip ediliyor ve yetkililerin vakaları bir iş günü içinde rapor etmeleri zorunlu.

Cüzzam, Orta Çağ'da Avrupa'da çok yaygındı ve yaklaşık 30 kişiden biri bu hastalığa yakalanmıştı.

Bilim insanlarının bulduğu yaralarla dolu cüzzamlı iskeletlerin çoğu M.S. 1.000 ila 1.500 yılları arasına aitti.
Hastalık o kadar yaygınlaşmıştı ki, hastalar genellikle toplumdan uzaklaştırılıp izole edilmiş adalarda koloniler halinde yaşamaya zorlanıyordu.

Ancak 16. yüzyılın başlarında hastalık gizlice yok oldu ve neredeyse geri gelmedi. Vakalardaki ani azalmaya rağmen, bilim insanları cüzzamlı bakterilerin yüzlerce yıl boyunca çok az değiştiğini buldular.

Cüzzam, asırlarca genetik olarak neredeyse aynı kaldı; bu da insanların direnç kazanırken Orta Çağ Avrupa'sında neden doruğa ulaştığını açıklığa kavuşturabilir.

Bugün, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre her yıl 200 binden fazla cüzzam vakası rapor ediliyor. Hastalık artık DSÖ'nün 1995'ten beri bedava sunduğu çoklu ilaç tedavisi ile iyileştirilebiliyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme