• Haberler
  • Güncel
  • Turgut Yaz: Bürokratlar ve siyasiler STK'lara gerekli desteği vermeli

Turgut Yaz: Bürokratlar ve siyasiler STK'lara gerekli desteği vermeli

Van'daki bürokrat ve siyasilere seslenen İzmir Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği Başkanı Turgut Yaz, 'Geçmişten bu yana Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de hiçbir karşılık beklemeden, tamamen gönüllü olarak Van'ımızın tanıtımına, gelişmesine ve kalkınmasına destek sunmaya çalışıyoruz. Asla parti ayrımı yapmıyoruz. Bütün partilere eşit mesafede yaklaşıyoruz. Van il dışında temsiliyet noktasında çok zayıf kalıyor. Van'daki bürokratlar ve siyasiler STK'lara gerekli desteği vermeli' dedi.

Burhan Ergin

İzmir Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği Başkanı Turgut Yaz, gazetemizi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. İzmir’de yeni bir oluşuma gittiklerini belirten Yaz, “12 dernek Ege Van Dernekler Platformu adı altında birleşti. Üye sayımız her geçen gün artıyor. Van Dernekler Platform Başkanı Ercan Turan’ın çalışmaları ve gayretleri sayesinde birçok kişiyle temas kurarak platform oluşturduk. Bu platformda çok güzel çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“Van’ımızı il dışında daha prestijli hale getireceğiz”

Van’ın tanıtımına katkı sunmak için canla başla çalıştıklarını söyleyen Turgut Yaz, “Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği olarak yaklaşık 7 yıldır hizmet veriyoruz. Onun öncesinde de Van’ımızın tanıtımına, kültürüne ve sanatına katkı sunmak için çalışmalar gerçekleştirdik. İzmir’in Bornova ve Bayraklı ilçeleri ülkemizde nüfus bakımından 30 ilden daha büyüktür. Biz orada daha çok hemşehrilerimize yardımcı olmak, Van’ımızın gelişmesine katkı sunmak için çalışmalar yapıyoruz ama ne hikmetse hemşehrilerimizden pek fazla karşılık göremedik. Bunun da sebebi hemşehlerimizin STK veya dernekleşmenin ne olduğunu bilmemesinden kaynaklanıyor. Biz bunları hemşehrilerimize öğretemedik. Şuan biz her bir vatandaşımıza ulaşmak için üyelerimizle birlikte canla başla çalışıyoruz. İnşallah Vanlı hemşehrilerimizin tümüne ulaşarak onlara STK ve dernekleşmenin ne olduğunu öğreteceğiz. Van’ımızı il dışında daha prestijli hale getireceğiz. Bakın şuan biz Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği olarak yaptığımız çalışmalarla emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye’nin önde gelen en büyük STK’larından biri olan Anadolu Birliği’nin üyesiyiz. Merkezi İzmir’de bulunan Anadolu Birliği Derneği, Anadolu’da bulunan her şehirden bir derneği bünyesinde barındırıyor. Van’ımızı temsilen biz toplantılara katılarak çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda yine Anadolu Birliği Federasyonunda Van’ımızı temsil ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İl dışındaki bürokratlar Van’daki bürokratlardan daha iyi”

Turgut Yaz, “İzmir ve çevre illerde bulunan kurumlar Van’ımıza değer veriyor. Hemşehrilerimizin sorunlarını veya taleplerini hem milletvekili düzeyinde hem de genel başkan yardımcısı düzeyinde ulaşarak çözümüne katkı sunuyoruz. Hem kurumlar hem siyasiler konu Van olunca derhal gerekeni yapıyor. Biz Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği olarak asla parti ayrımı yapmıyoruz. Bütün partilere eşit mesafede yaklaşıyoruz. Çünkü bizim amacımız Van’ın tanıtımına, gelişmesine ve hemşehrilerimizin yaşadığı sorunları çözmektir. Bu zamana kadar kimse bizi dışlamadı. İl dışındaki bürokratlar Van’daki bürokratlardan daha iyi, buradaki bürokrata gidiyoruz bize ilk hangi aşirettensin diyor. Bakın biz geçtiğimiz aylarda Van’a geldik ve gördük. Bize bunu sordular ama dışarıda bunu sormuyorlar. Dışarıdaki bürokratlar hiçbir etnik kökene bakmıyorlar” şeklinde konuştu.

“Van’dan İzmir’e göç eden hemşehrilerimize destek oluyoruz”

Van’dan İzmir’e göç eden Vanlılara iş imkanı sağlayarak destek olduklarını belirten Turgut Yaz, “Geçmişten bu yana bizim 30 bine yakın üyemiz var. Üyelerimizin tümü Vanlı değil. Van’a gönül veren, Van’ın tanıtımına katkı sunmak isteyen arkadaşlarımız da derneğimizde çalışmalarımıza katılıyor. Bakın biz Van’dan İzmir’e taşınan hemşehrilerimize yardımcı oluyoruz. Elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Barınmadan ziyade iş imkanı sunuyoruz. Çünkü çalışan bir kimse kendisinin barınma, yeme içme gibi giderlerini de karşılayabilir ama biz sadece barıma ihtiyacını gidermekle yetinsek en fazla birkaç gün bakabiliriz. Çünkü kira fiyatları katlandı. Şuan İzmir Bornova veya Bayraklı’da bir evin kirası minimum 3 bin ile 4 bin lira arasındadır. Kimse bunu ödeyemez. Dediğim gibi önceliğimiz iş imkanı sağlıyoruz. Ayda bazen en az iki veya üç aileye yardımcı oluyoruz. İş imkanı sağlayan işadamlarına da teşekkür ederim. Sağolsunlar ne zaman rica ettiysek kırmadılar. Hemen yardımcı oldular” ifadelerini kullandı.

“Depremzedeleri yalnız bırakmadık”

İzmir’de meydana gelen depremden sonra depremzedelere imkanlar doğrultusunda destek verdiklerini söyleyen Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği Başkanı Turgut Yaz, “İzmir depreminde depremzedelere elimizden gelen her türlü desteği sunduk. Kurumlarla ortak çalışmalar gerçekleştirdik. Çünkü 2011 yılında Van’ımızda meydana gelen yıkıcı depremler hala tazeliğini koruyor. Van depreminde Türkiye’de 7’den 70’e herkes kenetlenerek Van’ın yanında olmuştular. İzmir depreminde de Vanlı olarak depremzedeleri yalnız bırakmadık. İmkanlar doğrultusunda yardımcı olduk” dedi.

“Van’dan destek alamıyoruz”

Van’daki kurumlardan destek alamadıklarını kaydeden Yaz, “Van’dan beklentimiz tamamen dışarıdaki bürokrasiye ve siyasete ağırlık verilmeli. Ön yargıları ancak dışarıdan yaptığımız çalışmalarla kırabiliriz. Tabiri caizse şuan Van’ın imajı dışarıda yerlerde sürünüyor. Buradaki bürokrasi ve siyaset sadece Van’da değil, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi büyükşehirlerde STK’lara ağırlık verirlerse, gereken desteği sunarlarsa Van’ın tanıtımı, gelişmesi daha iyi olur. Biz Van’dan destek alırsak dışarıdaki insanları daha rahat örgütleyebileceğiz. Kendi örf ve adetlerini, Van’ın güzelliklerini, zenginliklerini, değerlerini, tarihini, kültürünü daha iyi anlatacağız. Burada iş sadece bizimle bitmiyor. Siyasi partilerin tümünde dışarıda Van’ı temsil eden doğru düzgün bir üye yok. Koca İzmir’de sadece Gaziemir’de bir tane meclis üyemiz var. Onun haricinde meclis üyesine sahip değiliz. AK Parti Bornova İlçe Yönetim Kurulunda bir tek ben varım. İl yönetiminde Vanlı yok. Temsiliyet noktasında çok çok zayıf kalmışız, bir yönetimde aynı anda 5 Şanlıurfa’lı, Karslı, Ağrılı, varken ama maalesef bir tane Vanlı yok. Biz bunu başaramıyoruz. Nedeni ise buradaki siyasetten kaynaklanıyor. 6-9 Mayıs tarihleri arasında İzmir Karşıyaka Bostanlı Pazaryerinde düzenlenen Van Tanıtım Günleri etkiliğimize Van’dan sadece Milletvekilimiz İrfan Kartal ve Van TSO Üyesi Farız Borazan katıldı. Van’dan istediğimiz bürokrasi ve siyaset STK’lara ağırlık vermeli. Bir ilin aynası dışarıdaki STK’lardır” diye konuştu.

İzmir’de 12 Van derneğinin tek çatı altında birleştiğini belirten Yaz, “İzmir’de yeni bir oluşuma girdik. 12 dernek Ege Van Dernekler Platformu adı altında birleşti. Üye sayımız her geçen gün artıyor. Van Dernekler Platform Başkanı Ercan Turan’ın çalışmaları ve gayretleri sayesinde birçok kişiyle temas kurarak platform oluşturdu. Bu platformda çok güzel çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum. Van Tanıtım Günleri etkinliğimizde zayıf kaldığımızı gördük. Sesimizi daha gür duyurmak için büyük bir oluşumla birlikte hareket edeceğiz. Hem ülke siyasetine hem de ülke bürokrasisine çok güzel mesajlar vereceğiz. Dernekler siyaset dışıdır. Hiçbir partinin arka bahçesi değildir. Derneklerde siyasi düşünce asla olamaz. Herkesin ortak paydası Van’dır. Allah nasip ederse Ege Van Dernekler Platformu olarak Van’da toplantı yapmayı düşünüyoruz. Ege Vanlılar Federasyonu, Van Platformu ve Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği adına Valimiz Ozan Balcı’ya görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Valimizi en yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Görevinde Başarlı olmasını temenni ederim.  Ayrıca İzmir ve Ege’de Van’ın sesi olan, ilimizin köklü gazetesi Vansesi Gazetesi’ne verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Gazetemiz personeli Burhan Ergin Bornova Bayraklı Vanlılar Derneği Başkanı Turgut Yaz’a nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme