Turizm ve Seyahat Fuarı Yeni Umutlar İle Kapandı

Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 5. Van Denizi Turizm ve Seyahat fuarı sona erdi. Katılımcı firmalar fuar merkezinin şehir merkezine uzaklığından ve düşük katılımdan şikayetçi olurken fuarın önümüzdeki yıllar daha büyük ilgi göreceğini söylediler.

İlhan Siyahtaş

Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) , Organize Sanayi Bölgesi (OSB)    desteği,  Ajans Asya Fuarcılık  A.Ş. tarafından organize edilen Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi (OFKM)’de açılan 5. Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı sona erdi. Fuara bu yıl 21’i il dışından olmak üzere 80’e yakın firma katıldı.

5. Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı katılan bazı firma temsilcileri konaklama, ulaşım yanında fuara ziyaretçi katılımının yetersiz olduğunu ileri sürerken bazı katılımcılar fuarın eksiklerini gidermesi durumunda ileriki yıllarda daha iyi olacağını,  fuarda eğlence ve sanatsal etkinliklerinin daha yoğun şekilde yer alması gerektiğini ifade ettiler.

KAR PİŞMANİYE - İZMİT

İzmit’ten fuara katılan Kar Pişmaniye üreticisi Ahmet Kulakçı fuardan memnun olduklarını ve seneye tekrar katılacaklarını dile getirdi.

Ahmet Kulakçı, ” Fuardan memnunuz fakat geçen yıllara  göre vatandaşların ilgisinin  düşük  olduğunu söylemek isterim. Fuar alını çok güzel olmuş. Fakat şehir merkezine uzak olması bizleri ve ziyaretçileri olumsuz etkiliyor. Fuar merkezinin yeni olmasından kaynaklanan bir takım eksiklikler var. Konsept daha tam oturtturulmamış.  Biz bin 500 kilometre’ uzaktan Van’a gelip fuara katılıyoruz, karşılığını alamadığımız zaman sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşların fuara ilgi göstermemesinin ana nedeni  fuar merkezinin şehir merkezine uzak olması  ve fuar kültürünün   oluşmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Fuar alanlarının sadece yemek ve içmeden ibaret olduğu düşünülüyor. Bunu bir kere aşmak gerekir. Fuar alanında hastanesinden tutun, ressamına kadar çeşit çeşit firmaların stantları var. Burada sadece yemek anlamında firmalar katılmadı. Turizm ve Seyahat Fuarı insanların günlük hayatlarında ve tatillerinde karşılaştıkları ve bir gün içinde ihtiyaç duyabilecekleri hizmet ve ürünlerin sergilendiği alandır. Fuar mantığının oturtturulması ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir. Biz Van’ı seviyoruz, gelecek sene tekrar katılmayı düşünüyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

 

VAN AVRASYA USTA SANATÇILAR DERNEĞİ-VAN

Van da yapılan eserleri Avrupa ve Asya’ya taşımak amacıyla sanatsal çalışmalar yaptıklarını belirten Van Avrasya Usta Sanatçılar Derneği Başkanı Nurhan Aytürk Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.  

 Fuarda Türk İslam Sanatı da yer alan hat sanatı. Oyma ahşap sanatı ve yağlı boya, pastel boya ve kuru boya ile yapılan eserleri sergilediklerini ve büyük ilgi gördüklerini ifade eden Nurhan Aytürk, “Farklı sanat dallarına ait sanatsalını ilk kez sergide bir araya getirdik. Fuar süresince ebru sanatı üzerine canlı çalışmalar yaptık. Ebru sanatında orijinal toprak ve has maddeler kulandık. Bu sanatı yaklaşık bin kişiye fuarda yaptık. Daha önce ebru sanatı hiç yapmamış, eline hiç fırça almamış ve ebru sanatını hiç duymamış insanlarımızla bu sanatımızı buluşturduk. Standımıza çok büyük bir ilgi oldu. Fuara katılımı iyi gördüm. Bu anlamda Van sanatın merkezidir. Siz burada sergilenen bu eserlerin hepsini başka bir sergide ya da başka bir fuarda kesinlikle bir arada göremezsiniz. Bu kadar sanat varsa demek Van’da bu kadar da sanatçı var. Van’ın yöresel peynir ve diğer yöresel ürünlerinin yanı sıra sanatta bu yörenin yöresel bir ürünü olarak sergilendi. Van’ın sanatsal gücü ve yüzüyle fuarda kendimizi gösterdik. Diğer illerde ve ülke dışında düzenlenen fuarlara katılarak Van’ımızı temsil edeceğiz. İnsanlarımız fuarlara gelsinler. Bu fuarlar ve çalışmalar için kaynak ve emek harcanıyor. İnsanlarımız bu emeklere karşı duyarsız kalmamaları gerekir.  Aileleriyle fuara katılanlar mutlu, heyecanlı birkaç saat geçirerek farklı bilgiler edinebilirler  “  diye konuştu.

 

HARİKA KÜNEFE - HATAY

OFKM alanının modern ve çok güzel olduğunu belirten  Hatay Harika Künefe sahibi Hasan Aslan şehrin dışında olması dışında bir eksiğinin bulunmadığını söyledi.

 Fuara gelmek isteyen insanların şehirden fuar merkezine geliş  gidişlerinde  zaman kaybı yaşadıklarını  kaydeden Hasan Aslan “İnsanlar   fuara Servisler ile taşınıyor ya da kendi araçlarıyla geliyor  ama  buda sorun oluyor. Bunun yanı sıra örnek olarak ben Hatay’dan geldim.  Buraya gelirken bütün masraflarımı kendim karşıladım. Fuarda künefe satışı ve reklam amaçlı bedava hizmetlerimiz oluyor. Buda benim için sorun elbette. Neden diyecekseniz? Fuar alanının şehre uzak.  Katılımcı olarak bende kendi imkânlarım ile fuardan şehir merkezine gidiş-geliş yapıyorum.  Bu da sorun yanında maliyet yaratmaktadır. Fuara katılım kesinlikle çok az. Burada künefeye yoğun bir ilgi var. Hatta bize Van’da bir şube açın diyenler bile oldu. Fuar alanı biraz daha şehrin iç kesimlerinde olsaydı fuar ciddi anlamda ilgi görürdü. Ayırca burada stant kuran firmalara destek verilmesi  iyi olur.  Fuarın desteklere ihtiyacı var. Bizim katılımcı olarak bazı taleplerimiz var. Bizlere destek olunmasını istiyoruz. Van’a geliş-gidişlerde bizlere kolaylık sağlamalarını isteriz. Ulaşım ve konaklamaya yardımcı olunursa Hatay’da 6 liraya sattığımız bir porsiyon künefeyi bizler burada 8-9 liraya satmak zorunda kalmayız. Ben buraya geldiğimde masraflarıma yardımcı olunursa künefeyi 5 liraya veririm.  Fuarın seneye çok daha iyi olacağına da inanıyorum. Her yıl buraya gelmeyi düşünüyorum. Ancak şu eksikliği de belirtmeden geçmek istemiyorum. Bu kadar güzel fuar merkezlerinde bir mutfak yok. Firmalar burada vatandaşlara daha hijyenik ve sağlıklı bir şekilde hizmet vermek isterler. Ancak böyle bir yerde mutfak düşünülmemesi eksikliktir. İnsanların mutfak ve kullanacakları eşyalarını yıkayabilecek hijyenik bir ortama ihtiyacı var. Bu ciddi bir sorundur. Bu yüzden bu kadar güzel bir fuar alanı yapılıyorsa kesinlikle bir mutfağında yapılması gerekiyor. Bunun dışında gelen firmalar ve katılımcılar için fuara yakın yerde fuar oteli açılmalıdır”  dedi.

LOKMAN HEKİM HASTANESİ-VAN

OFKM’de stant açan Van Lokman Hekim Hastanesi Müdürü Salih Gümüş fuara hastanelerini tanıtmak amacıyla katıldıklarını söyledi.

Salih Gümüş,  “ Van’da iki hastanemiz var. Bu hastanelerimizi branşlarıyla birlikte tanıttık. Bunun yanı sıra doktorlarımız ve sağlık personelimiz fuarda ziyaretçilere bilgiler verdiler. Genel anlamda biz halkımız bilgilendirmek ve hastanelerimiz ile ilgili tanıtım yapmak üzere fuara katıldık.  Yeni fuar alanına daha yoğun ziyaretçi katılımı bekliyorduk ve böylede olması gerekiyordu. Ancak çok beklenen katılım olmadı. Buna rağmen standımız yoğun ilgi gördü. Bizler burada bir nevi sağlık hizmetleri de verdik. Bu anlamda gerek bilgilendirmeleri gerekse de sağlık hizmetleri anlamında üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Bazı stantların erken kapanması yanlış olmuştur.  Ayrıca fuara katılan firmalar fuar kurallarına uymaları gerekir.   Bizler kendimiz stantlarımız başında kapanış saatlerine kadar bekledik. Herkesin de bu anlamda bunu uyması gerekiyor. Ama bazı firmalar stantlarını erken kapadılar.  Gelecek yıllarda fuarın eksikliklerini gidererek daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. 

Bakmadan Geçme