• Haberler
  • Güncel
  • Türkiye'de sadece iki yerde yetiştiriliyor... Kilosu tam 250 TL... İşte süper meyvenin sırrı

Türkiye'de sadece iki yerde yetiştiriliyor... Kilosu tam 250 TL... İşte süper meyvenin sırrı

Süper meyve olarak bilinen aronya meyvesi, sağlıklı olmasının yanı sıra hasat etmesi de zor bir meyve. Bu meyvenin kilosu ise 250 liraya kadar çıkabiliyor. Türkiye'nin süper meyvesi hakkında merak edilenler...

Aronya meyvesi, Tokat'ta yetişen ve antioksidan değeri çok yüksek olan bir meyve. Süper meyve olarak tanımlanan aronya meyvesinin hasat zamanı geldi. Bu meyveyi hasat etmek ise büyük bir emek gerektiriyor. Meyve, tek tek elle toplanıyor ve 200 ila 250 lira arasında satılıyor.

Aronya meyvesinin sağlık açısından pek çok yararı var. Süper meyve olarak adlandırılmasının sebebi de bu. Aronya; kolesterolü düzenliyor, damar tıkanıklığı, pıhtı oluşumu, saman nezlesi, sinüzit ve astım gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca damarları güçlendiriyor.

Tokat'ta aronya yetiştirenlerden biri olan Murat Akdağ (49), aronyanın en zor ve en pahalı meyvelerden biri olduğunu belirtti. Kendisi de aronya satışı yapan Akdağ, "Aronya meyvesinin hasadına başladık, piyasada kilosu 200-250 lira civarında gidiyor. Ben de Tokat için tanıtım amaçlı 150 lira gibi bir fiyattan veriyorum." diye konuştu.

Aronya meyvesinin hasadına Ağustos ayının ortasında başlanıyor ve yaklaşık 2 ay boyunca dalında kalıyor. İlkbahardan sonbahara kadar sürekli bakım isteyen bitki, suyu çok seviyor. Çiçeklenme ile başlayan bakım süreci, hasat zamanında da devam ediyor. Aronyayı toplamak ise büyük bir sabır gerektiriyor. Yetiştirici Murat Akdağ, aronya meyvelerini tek tek ve özenle elleriyle topluyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme