Türkiye enerjide tarih yazıyor

Dışa bağımlılığını günden güne azaltan Türkiye, enerjide bir üst ligin kapısını araladı. Fatih gemisi Akdeniz'i karış karış tararken, gaz keşfedilen bir çok bölgede sondaj başladı. Yatırımcılar, YEKA ihalelerinde kıyasıya yarıştı.

RÜZGAR YATIRIMA ESTİ

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artırmak isteyen Türkiye,rüzgarda YEKA ihalelerine devam ediyor. İlki 2017 yılında tamamlanan 1000 megavat kapasiteli Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin ikincisi tamamlandı. 250’şer megavat kapasiteli Aydın, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale bağlantı bölgeleri için toplam 1000 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı. Başlangıç tavan fiyatı kilovat/saat (kWh) başına 5.5 sent olan ihalede 9 şirket yarıştı. 

SUYUN GÜCÜ ARTIYOR 

Hidroelektrik santrallarının enerjideki payı, geçen yıla göre 2 kat arttı. Hem barajların doluluk oranı, hem de santrallara gelen su miktarı rekor seviyeye ulaştı. Bu yıl, barajlı santrallara, 1 Ocak-23 Mayıs tarihleri arasında toplam 51.3 milyar metreküp su geldi. Öte yandan yapımı süren, Yusufeli Barajı, tamamlandığında Eyfel kulesinden sadece 25 metre kısa olacak. Aynı zamanda 600 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak.  Manisa'nın Ahmetli ilçesinde yapımı süren Kelebek Barajı'nın da yüzde 75'lik bölümünün tamamlandı, 6 ay içinde bitirilerek su tutulmaya başlamasının hedefleniyor. 

SONDAJ ÇALIŞMALARI TAM GAZ

Akdeniz’de birçok bölgede sığ, Trakya’da ise karasal alanlarda sondaj çalışmaları sürdürülüyor. Mayıs ayı başında, Kanadalı bir şirket tarafından Trakya'da yapılan sondaj çalışmaları olumlu sonuç vermiş,  bölgede yüksek basınçlı ve zengin doğalgaz rezervi bulunmuştu. Önceki gün de Lüleburgaz’da, Çeşmekolu doğalgaz arama kuyusunda sondaja başlandı. Son teknolojinin kullanılacağı çalışmalarda, 5 bin metrelik derinliğe inileceği açıklandı. 

YAVUZ HAZİRANDA SEFERDE 

Türkiye, Doğu Akdeniz’de ikinci sondaj faaliyetlerini Fatih gemisiyle 3 Mayıs’tan itibaren Kıbrıs Adası’nın 42 deniz mili ötesindeki sahada gerçekleştiriyor. Aynı zamanda 2011’de TPAO’ya KKTC’nin ruhsatlandırdığı sahalarda Barbaros Hayreddin sismik araştırma gemisi ve yardımcı gemileri adanın güneyinde araştırmalarını yürütüyor. Haziran ayı içinde ise Yavuz sondaj gemisinin KKTC sahalarında sondaj gerçekleştirmesi bekleniyor. 

AB’DEN ÖVGÜ RAPORU 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun hazırladığı “Türkiye 2019 Raporu”nda, TANAP ve Türk Akımı Projeleri’nin başarıyla yürütüldüğü belirtilirken, Türkiye’nin özellikte yenilenebilir enerjide çok iyi ilerleme kat ettiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca, nükleer santral çalışmalarının hızlandırılması gerektiği tavsiyesinde bulunuldu. 

PETROLDE 17 YILLIK REKOR

Çalışmaların katkısıyla Türkiye Petrolleri'nin 2018'de günlük petrol üretimi 43 bin 500 varilin üzerine çıkarak son 17 yılın en yüksek yurt içi üretim rakamına ulaşıldı. Diyarbakır ve Siirt’te 3 sahadaki keşiflerde toplam rezervin 22 milyon varil olduğu tahmin ediliyor.   

Güneş 

Bakmadan Geçme