• Haberler
  • Güncel
  • Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanı Türkmenoğlu'ndan İran'a taziye mesajı

Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanı Türkmenoğlu'ndan İran'a taziye mesajı

AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanı Kayhan Türkmenoğlu, İran Cumhurbaşkanı Reisi'inin ve Dışişleri Bakanı Abdullahyan'ın geçirdiği kaza sonrası hayatlarını kaybetmesiyle ilgili TBMM'de açıklamalarda bulundu.

AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahyan'ın geçirdiği kaza sonrası hayatlarını kaybetmesiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklamalarda bulundu. 

Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, TBMM'de yaptığı konuşmada, “Değerli başkan, kıymetli milletvekillerimiz Türkiye-İran Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı olarak İran cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reis’inin vefatı dolayısıyla duyduğumuz üzüntüyü bu önemli kaybın etkilerini paylaşmak üzere söz almış bulunmaktayım.

 Yüce meclisi saygıyla selamlıyorum kasrı Şirin anlaşmasının akabinde 534 kilometrelik sınırı 400 yıldır bir dostluk çerçevesi içerisinde koruyan iki ülkenin iki halklarının üzüntüsü bizleri de derinden üzmüştür Azerbaycan İran sınırında üzerinde Kız Kalesi adlı barajın açılışını yapmak üzere 19 Mayıs’ta Azerbaycan cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’le beraber bu açılışı gerçekleştiren İran cumhurbaşkanı Reisi ve dışişleri Bakanı olan Hüseyin Emir Abdullahyan ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter doğu Azerbaycan eyaletinin Verzigan kasabası yakınındaki Dismar ormanlarına düşmüştür. 

Hadiseden kısa bir süre sonra İranlı yetkililer ülkemizden bir arama helikopteri talep edilmiş bunun üzerine bir helikopter akabinde de Akıncı İHA’mız arama çalışmalarını gerçekleştirmiş ve helikopterin izini enkazını ilk olarak Akıncı İHA’mız tarafından tespit edilmiş İranlı yetkililer özellikle Kızılay birimine konum gönderilmiştir. İran İslam cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin düşmesi sonucu Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim reisi ve Dışişleri Bakanı Sayın Hüseyin Emir Abdullahyan’ın hayatlarını kaybettiğini büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız Türkiye olarak bugün komşuluk ve kardeşliğin gereğini yerine getirmek adına hep İran’ın yanında olduk. 

Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reis’i küresel sorunların yaşandığı zorlu günlerde göreve gelmiş ve göreve geldiği günden bu güne kadar da İran halkı için gayret göstermiştir sayın cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İbrahim reisi karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde ülkelerimiz arasında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi çalışmaları yürütülmüştür son olarak 24 Ocak 2024 tarihinde sekizinci yüksek düzeyde iş konseyi toplantısında Ankara’da gerçekleşen ve önemli olan on tane anlaşmaya imza atılmış ve bu anlaşmalarla iki ülke arasındaki siyasi ekonomik işbirliği gelişmeleri iyi bir noktaya taşınmıştır. 

Türkiye-İran dostluğunun ve işbirliğinin gelişmesi için önemli katkılar sağlayan Cumhurbaşkanı Reis’inin ve Dışişleri Bakanı Abdullahyan’ın vefatı ülkemizde de büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Sayın cumhurbaşkanımız ve dışişleri bakanımız İran hükümeti ve İran halkına gerekli baş sağlığı dileklerini iletmişlerdir. 
Özellikle de önümüzdeki süreçte yaşanacak cenaze törenlerinde de Sayın cumhurbaşkanı yardımcımız ve dış işleri bakanımızın katılımı beklenmektedir sayın milletvekilleri barış ve istikrara hizmet eden Sayın reisinin rahmet rahman a kavuşması İranda değil bölgemiz içinde büyük bir kaybolmuştur dışişleri Bakanı Sayın Abdullahyan arasında ilişkilerin gelişmesi için yoğun bir mesai harcamış ülkemizi çeşitli vesilerle ziyaret etmiş dışişleri bakanımızla da önemli temaslarda bulunmuştur. Türkiye İran parlamento arası dostluk grubu heyeti ile yakın zamanda on gün önce gitmiş olduğumuz İran’da da keza merhum bakanla çok verimli bir görüşme gerçekleşmiş kendileriyle ülkemiz arasındaki dostluğa katkı sağlayacak meseleler hakkında istişarelerde bulunmuştuk. 

Uzun yıllardır olduğu gibi yeni dönemde de Türkiye İran ilişkilerinin güçlenerek ilerleyeceğine inanıyoruz bu vesileyle tarihi ve kültürel olarak güçlü bağlara sahip olduğumuz komşumuz dost kardeş İran halkına ve hayatını kaybeden bütün vefat eden merhuma arkadaşlara ailelerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum mekanı cennet olsun.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

Vansesi Haber
 

Bakmadan Geçme