Türkiye Kupası büyüklere peşkeş mi çekiliyor?

İki, üç yılda bir statüsü değiştirilip artık itibarı azaltılan Türkiye Kupası, sözde tüm yurt sathına yayılan ve tüm illerin temsil edilmesi yaklaşımıyla ele alınmıştı.

İki, üç yılda bir statüsü değiştirilip artık itibarı azaltılan Türkiye Kupası, sözde tüm yurt sathına yayılan ve tüm illerin temsil edilmesi yaklaşımıyla ele alınmıştı. Hâlbuki kupa bu haliyle, seri başı takım uygulamasıyla birlikte bence büyük takımlara peşkeş çekilmektedir. Statü gereği tam 5 eleme turu yaşanan kupada, alt liglerde yer alan takımlar birbirlerini yerken, neredeyse son 16'ya alt liglerden gelen Anadolu kulüplerinin kalması imkânsızlaşıyor…

 

Ziraat Türkiye Kupası statüsüne göre, 2017 - 2018 sezonunda profesyonel liglerde takımı bulunmayan 29 ilden bile BAL Liginde mücadele eden 1'er takım katılır deniyor. İlk başta kulağa hoş gelen bu madde, kupanın seyrini güzelleştiriyor gibi görünse de kazın ayağı öyle değil. Profesyonel takımı olmayan bir ile ait takımın yani BAL da mücadele eden bir takımın kendinden büyük takımları yenip, üstelik 5 eleme turunu geçip son on altıya kalacağına acaba kim ihtimal veriyor?

 

Kimse ihtimal vermiyor! Çünkü Federasyonumuz kupayı bir angarya gibi görüyor.

 

Oysa futbol tarihinin en eski organizasyonu, ilk olarak 1871/72 sezonunda düzenlenen ve İngiltere'de hala oynanmakta olan FA Cup'tır. Yani lig değil de kupa organizasyonuyla ilk futbol maçları oynanmaya başlanmıştır. Futbolun bir geleneğidir kupa. Bir kupanın ana amacı bir ülkede asla bir araya gelemeyecek takımları, bir hedef doğrultusunda motive edip futbolun mücadele nosyonuna katkı sunmaktır. Futbol kültürünün tam olarak oturduğu İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde sıklıkla alt liglerden gelen takımların turları geçtiğini, hatta finale bile kaldıklarını görürüz. Fakat bizim ülkemizde, küçük takımlar kupayı kazansa da Avrupa'da hiçbir şey yapamaz, dolayısıyla ülke puanı düşer mantığı hâkimdir. Futbolu gerçekten seven ülkelerde kimse kupayı angarya olarak görmez ve herkes bu işin çok ayrı bir cazibesinin, geleneğinin ve neye hizmet ettiğinin bilincindedir.

 

İşi daha adil ve şenlikli hale getiren vede büyük takımların birer birer elendiği Aralık 2013 Ziraat Türkiye Kupası'nın oynandığı grup sistemli statü, sırf Fenerbahçe'nin elenmesiyle Aziz Yıldırım'ın tamamen grup maçlarını hedef alan bir söylemiyle son bulmuştu. Hatta o günlerde kupa organizasyonu; "angarya" ve "zaten geliri de çok az" laflarıyla itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakmadan Geçme