Türkiye'den çift yönlü diplomasi

Akar, Çavuşoğlu, Fidan ve Kalın, Menbiç'te olası 'oldubitti'lerin önlenmesi için Moskova'da temaslarda bulunacak, bir heyet de 8 Ocak'ta ABD'ye gidecek.

Milliyet Gazetesinin haberine göre Türkiye, Menbiç bölgesinde sahada ortaya çıkabilecek “oldubitti”lerin önlenmesi için diplomasi atağı başlattı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün Moskova’da temaslarda bulunacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın başkanlığındaki heyet de 8 Ocak’ta Washington’da olacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin askerinin Suriye’de çekileceğini ilişkin kararını açıklamasının ardından özellikle Fırat’ın doğusundaki sahada bazı “oldubitti” durumlarının yaşanmaması için Türkiye, askeri ve diplomatik açıdan harekete geçti. 

Türkiye’den çift yönlü diplomasi

Suriye masada

TSK, sınırdaki askeri yığınağı artırırken, diplomatik girişimler de yoğunlaştırıldı. “Acil” diplomatik temas trafiği, önümüzdeki 10 gün içinde Ankara-Moskova ve Washington hattında yoğunlaşacak. ABD’nin çekilme kararının ardından ortaya çıkan yeni tablo içinde Akar, Çavuşoğlu, Fidan ile Kalın’dan oluşan heyet bugün Moskova’da olacak. Görüşmelerde, Suriye dosyası kapsamlı olarak ele alınacak. Ancak dosya içindeki “acil” konuyu Menbiç odaklı Fırat’ın doğusundaki gelişmeler oluşturacak. Türk heyetinin görüşmelerde, Suriye sınırında bir terör koridoruna Türkiye’nin asla müsade etmeyeceği vurgusunda bulunması bekleniyor. 

Diplomatik atağın ikinci ayağını ise, ABD ile temaslar oluşturacak. ABD’nin kararının ardından ilk yüz yüze temas ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un ziyaretiyle sağlanacak. Bolton’un yeni yılın ilk haftası içinde Ankara’ya ziyarette bulunması bekleniyor. 8 Ocak’ta ise, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti, Washington’da olacak. 

Kaynak: Milliyet

Bakmadan Geçme