Türkiye’nin ilk dijital şehir kütüphanesi nerede?

Bürokrasi ciddiyetinin öğrenci enerjisiyle harmanlandığı Ankara'nın tarihini, kültürünü ve sosyal altyapısını ayrı bir yere koyan Atılım Üniversitesi, tüm bu değerlerin bir araya toplandığı Ankara Arşivi’ne 18 yılda binin üzerinde materyal kazandırmış.

Yüksek öğrenci nüfusuyla akademik havanın her daim hissedildiği Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi, bünyesindeki Kadriye Zaim Kütüphanesi’nde bu şehirle ile ilgili çok sayıda bilgi, belge, kitap ve fotoğraftan oluşan bir Ankara arşivine sahip. 18 yılda bin 500’e yakın kitap, dergi, gazete, röportaj, kartpostal ve fotoğraf gibi materyallerin toplandığı arşivin bir diğer özelliği ise kaynakları dijital ortama aktararak halkın ücretsiz kullanımına açan tek kurum olması. Ankara hafızasını dijital mecrada muhafaza eden tek kütüphane olduklarını söyleyen emektar Kütüphaneci Nilüfer Ünal, Ankara Arşivi’ni anlattı.
“ANKARA’NIN HAFIZASINI DİJİTAL ORTAMA AKTARAN TEK KÜTÜPHANEYİZ”
Zaman zaman gazetecilerin, belgeselcilerin ve Ankara sevdalılarının da ziyarete geldiklerini ve beraber çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Nilüfer Ünal, “Elde ettiğimiz verileri aynı zamanda dijital ortama aktararak Ankara hafızasını dijital mecrada da muhafaza eden tek kütüphaneyiz. Bizim toplumumuzda genelde herkes bu arşivleri evinde saklar. Elektronik ortama aktarılmaz. Biz Ankara’nın hafızasını dijital ortama aktaralım istedik. Fotoğraflar, makaleler, raporlar, Ankara ile ilgili üniversitemizde öğrencilerimizin yapıkları çalışmaları toplamaya başladık. Ve en önemlisi dijital ortama aktarmaya başladık. Ankara’da bu tarz arşivcilik yapan yerler var ama bizim farkımız verileri dijital ortama aktaran tek üniversite olmamız. Bununla gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“GAZETECİLER, SİNEMACILAR VE ANKARA MERAKLILARI ZİYARETE GELİYOR”
Yeni çıkan kitapların yanı sıra sahafları da gezerek eski belge, kitap ve fotoğraflar topladıklarını vurgulayan Ünal, zamanla tanınmaya başladıkları için gazetecilerden, sinemacılardan ve Ankara meraklılarından destekler alarak birlikte araştırmalar yürüttüklerini söyledi. Gelecekteki hedeflerine değinen Ünal, “Hedeflerimiz arasında öğrencilerle çalışmak var. Onlarla belgesel yapmak istiyoruz. Daha önce de Seymenler Belgeseli isimli bir çalışma yapıldı. Seymenler Belgeseli’ni Ankara Kulübü Derneği ile işbirliği yaparak çekmiştik. Bundan sonraki belgesellerimizde Ankara’nın geçmiş tarihine de yer vereceğiz. Ankara çok eski tarihlere dayanan bir şehir. Şimdi bununla ilgili bir çalışmamız var. Milattan öncesine dayanan zamanda burada neler olduğunu göstermeyi planlıyoruz. Hedefimiz öğrencilerimizle birlikte çalışmak” dedi.
“ANKARA BUDUN BİLGİSİ EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN ESERLERDEN BİRİ”
Ankara Arşivi’nde en çok dikkat çeken eserin Ankara Budun Bilgisi isimli kitap olduğunu söyleyen Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin Ankara Budun Bilgisi, Ankara tarihi açısından önemli bir kitaplardan bir tanesi. 1935 baskılı ve Ulus Matbaası çıkışlıdır. Gelen konuklarımız bu kitap üzerinde çok dururlar. İçeriğinde Ankara’nın tarihi, fotoğrafları, Ankara’da yapılmış söyleşiler, yazılmış şiirler var. Örneğin Ankara gelini nasıldır? Kız yürümesi nasıldır? 1900’lü yılların Ankara’sı nasıldır? Evlenme adetleri nasıldır? gibi enteresan bilgiler var. Bize o dönemin Ankara’sından bilgiler veren nadir bir eser.”

Bakmadan Geçme