Tutuklanma ve Gözaltılar Protesto Edildi

Geçtiğimiz günlerde HDP ve DBP Eş Başkanları ve yöneticilerine yönelik başlatılan operasyonlarda gözaltına alınanlar için basın açıklaması yapılarak gözaltılar protesto edildi.

İlhan Siyahtaş

Van merkez ve İlçelerde eş zamanlı başlatılan operasyonlarda 49 HDP ve DBP İl, İlçe Eş Bakanları ve parti yöneticileri gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 49 kişiden 6’sı tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 43 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakılmıştı. Hakların Demokratik Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi Yöneticileri sanat sokağında ortak basın açıklaması yaparak gözaltı ve tutuklamaları protesto etti.

HDP ve DBP’nin ortak basın açıklamasını okuyan Fatih Aras, “Geçtiğimiz hafta Van'da DBP-HDP il-ilçe binalarımız basılmış, milletvekillerimizin, il ve ilçe yöneticilerimizin arama yapıldığı sırada binalara girilmesine ve avukatların bulunmasına da izin verilmemiştir. İl ve ilçe binalarımızda aramalar devam ettiği sırada basına parti binalarında av tüfekleri ve patlayıcı maddelerin bulunduğuna dair haberler sızdırılmıştır. Partilerimizi illegalize etmeye yönelik bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı yapılan aramalar sonucunda tutulan resmi tutanaklarla ortaya çıkmıştır. Tüm bunlara rağmen 65 arkadaşımız gözaltına alınmış, 38 il- ilçe Eş Başkanı ve parti yöneticilerimiz 7 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra savcılığa çıkarılmıştır. Arkadaşlarımız dün Savcılıkta ve mahkemede ifade vermiş ve aralarında il başkanımız Murat Sarısaç'ın da bulunduğu 6 arkadaşımız tek bir delil olmadan 'örgüt üyeliği' ile suçlanarak tutuklanmıştır. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki bu kararların hukukla bir alakası yoktur ve siyasi kararlardır. Tüm demokratik kamuoyunu ve halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Buradan AKP hükümetine bir daha sesleniyoruz. Bu hukuksuz ve insanlık dışı politikalara derhal son verin, tutuklanan arkadaşlarımızı serbest bırakın” şeklinde konuştu. 

Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Lezgin Botan, “Ülke ve özellikle bölge olarak zor dönemlerden geçmekteyiz. Ülkede uygulanan yanlış politikalar ülkede yaşayan halkları kutuplaşmaya götürmüştür. Hemen hemen hergün parti binalarımız basılıyor, Eş Başkanlarımız ve yöneticilerimiz gözaltına alınıp tutuklanıyor. Bizler bir halk hareketiyiz her bir bireyimiz birer Milletvekili, birer Belediye Başkanı, birer Parti Eş Başkanı, birer yöneticidir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme