TZOB ve tarım sektörü fiyatları
Geçen Aralık ayında üretici ile market, yani tüketiciye ulaşım noktasında oluşan fiyat farkı ülke gündeminde tartışma konusu oldu.
Geçen Aralık ayında üretici ile market, yani tüketiciye ulaşım noktasında oluşan fiyat farkı ülke gündeminde tartışma konusu oldu.
Tartışma konusu oldu ama yine de soruna çözüm bulunamadı. Ekonominin bir başka hastalığı devam ediyor böylece...
Üretici çok ucuza ürün satarken, tüketici de yanına yaklaşamadığı fiyatları görünce seyirci rolünde kalıyor yine.
Ara yerde oluşan fiyat farkından kimlerin köşeyi döndüğü ise sadece tartışma ortamında kalıyor. Konu öylece kapanıyor.
Hal işletmeciliğine ilişkin yasa da bu ortamda rafa kalkmış duruyor. Öyle anlaşılıyor ki; üreticinin ürününü piyasada para etmemesi için bazı güçler var. Yoksa arz-talep buluşmasında; ilk nokta ile son nokta arasında böylesine uçurum fiyat mı oluşur?
Türk çiftçisinin gözde ürünlerinin dünya piyasalarında rekabet edemeyişinin nedenini düşünen var mı?
Başta dünya fındık üretiminin yüzde 60-70'i ile bu alanda tekel konumunda bulunan Türkiye'nin fiyat konusunda üreticisinin yaşadığı mağduriyeti kim, nasıl tarif edebilir?
Dünya ticareti bir kumardır, siz elinizdeki koz ürünü değerlendirmezseniz, başkaları hiç güçlü olmadığı konumda gelip (Fındık'ta olduğu gibi) bu piyasaya egemen olur. Böyle olunca da; üretici umutsuzluğa düşer, fındık bahçelerini kesip kışlık odun yaparsa ne diyebilirsiniz ki?
Tarım ürünlerinde iç piyasada fiyat krizi yaşanıyorsa, doğaldır ki, dış piyasada da kimse yüzünü güldürmezler adamın. Bedavaya getirip elinden kapar ürününü...