ÜÇ AYLARA GİRERKEN İSLAM VE MÜSLÜMAN

Fatih Perihan'dan Kıssadan Hisseler...

Ahirete Hazırlık Yapmak:

Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve herkes, yarına ne hazırladığına baksın. Allah'tan korkun, çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar yoldan çıkan kimselerdir.

Zamanın Kıymetini Bilmek:

Mevlana Celaleddin Rumi şöyle demiştir:

Ömür, yarınlara bağlanan ümitlerle geçip gitmekte, gafilce kavgalarla, gürültülerle, didinmelerle tükenip durmadadır.

Sen aklını başına al da, ömrünü şu içinde bulunduğun gün say. Bak bakalım bugünü de hangi sevdalarla harcıyorsun?

Ölüm yolda durmuş bekliyor. Efendi ise gezip tozma sevdasında.

Vehb b. Münebbih zamanın kıymetini bilmekle ilgili şöyle demiştir:

Zamana iyi bak! Onu üç bölüm halinde göreceksin:

Geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman.

Bilmelisin ki, geçmiş zaman artık elden gitmiştir. Ondan sana fayda yok ve onu tekrar eline geçirmen de mümkün değil.

Gelecek zaman ise bir hayal, bir ihtimaldir. Az sonra ne olacak, ne ile karşılaşacaksın bilinmez. Belki de karşına ölüm çıkar.

İçinde bulunduğun zaman ise, senin bütün sermayen işte bundan ibarettir. Bir yere iyilik fidanı dikeceksen bu anda dik ve hizmetini yapmakta acele et. Çünkü zaman elinden kayıp gitmektedir.

Üç Aylar

Üç aylar: Receb, Şaban ve Ramazan aylarıdır.

Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır.

"Allah'ın gökleri ve yeri yönettiği günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. Bu, dosdoğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyin..."

Bu ayet-i kerimede işaret edilen haram ayların Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğunu Hz. Peygamber şu hadisleriyle açıklamışlardır:

"Muhakkak zaman Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Sene on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Bunlardan üçü peşpeşedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem, bir de Cemaziyel-ahir ile Şaban ayları arasında olan Mudar Kabilesinin ayı Recep'tir"

Üç Ayların Önemi

Yüce Allah'ın insanlara rahmetini ve nimetlerini çokça ihsan ettiği belli vakitler, belli mevsimler vardır. Haftanın günleri arasında Cuma; kameri aylardan olan Recep, Şaban ve Ramazan bu türden feyiz ve bereketi bol zaman dilimlerindendir.

Üç ayların değerini ifade eden diğer bir önemli özellik ise beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde olmasıdır.

1- Regâib Kandili: Receb ayının ilk cuma gecesi

2- Mirac Kandili: Receb ayının 27. gecesi

3- Berat Kandili: Şaban ayının 15. gecesi

4- Kadir Gecesi ise Ramazan ayının 27. gecesidir.

Rasulullah buyurdu ki:

Duaların reddolunmayacağı beş gece vardır: Receb ayının ilk gecesi, Şaban ayının 15. Gecesi, Cuma gecesi ve iki bayram gecesi.

"Kandil Gecesi" Adı Nereden Gelmektedir?

Tarihimizde Osmanlı padişahı II.Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.

Üç Ayların Fazileti

Rasûlullah buyurdu ki:

Allah'ın en seçkin ayı Receb'tir. O Allah'ın ayıdır. Kim Receb ayını yüceltirse Allah'ın emrini yüceltmiş olur. Kim Allah'ın emrini yüceltirse Allah onu naim cennetlerine sokar ve ona Allah'ın en büyük rızası vacip olur.

Şaban ise benim ayımdır. Kim Şaban ayını yüceltirse benim emrimi yüceltmiş olur. Kim benim emrimi yüceltirse ben ona kıyamet günü öncü ve yoldaş olurum.

Ramazan ayı ümmetimin ayıdır. Kim Ramazan ayının hürmetini yüceltir ve ona saygısızlık etmezse, gündüzlerini oruçlu gecelerini de namazla geçirirse ve tüm organlarını da muhafaza ederse Ramazandan Allah'tan affedilmesini isteyeceği bir günahı olmadığı halde çıkar.

Zünnun-i Mısri üç aylar hakkında şöyle demiştir:

Receb tohum ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan hasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer. Ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ziraati zayi etse hasat günü ekemediğine pişman olur. Kıyamet gününde kötü vaziyete düşer ve dünyadaki zannının aksi zuhur eder."

"Recep, afeti terk içindir. Şaban taatı yapmak içindir. Ramazan kerameti beklemek içindir. Bir kimse recep ayında kötülükleri bırakmaz, şaban ayında ibadet etmez ve ramazanda kerameti ummazsa o kimse cezayı hak edenlerden olur."

Receb ve Şaban Ayları Ramazan'a Hazırlıktır

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür.

Zira Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Mirac ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan bu kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.

Üç Aylar Girince Yapılacak Dua

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırır ve sık sık şöyle dua ederdi:

"Allah'ım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan'a kavuştur"

Receb Ayının Önemi:

Kamerî ayların yedincisiaynı zamanda "üç aylar"ın ilkidir.

"Receb" kelimesi; herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı yüceltmek manalarına gelir.

Cahiliye devrinde Araplar, putları için bu ayda kurban keserlerdi. Araplar arasında mukaddes bilinen Receb ayı, haram aylardan biridir. Diğer üç haram ay ise, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir.

İslam dini gelmeden önce, bu ay girer girmez, Arap kabileleri arasında harp etmek, baskın ve çapulculuk yapmak yasaklanır, herkes kendisini bu ayda güven içinde hissederdi. İslam geldikten sonra da, bu aya olan hürmet devam ettirildi. Bu ay Regaib ve Mirac gibi mübarek geceler ve ilâhî tecellilerle şereflendirildi.

Ülkemizde de yukarıdaki beyanlar ışığında, asırlardır bir "Üç Aylar" geleneği oluşmuş; "Ramazana hazırlık" Recep ayının gelmesiyle başlar hale gelmiştir. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Yüce Allah'ın rahmet ve mağfireti, bu gecelerde mü'minler üzerine yağmur gibi yağar.

Receb ayı, içinde iki kandil gecesi bulunması açısından da faziletli bir aydır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir.

Receb ayına "sağır ay" denilmesinin bazı hikmetleri vardır:

1.) Bu ay haram aylardan olmasından dolayı sükunet mevsimidir.

2.) Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları Receb ayı manen duymamakta, müminlerin sadece sevaplarına şahitlik etmektedir.

Şa'ban

Şaban ayının Araplar arasındaki eski adı Azil idi.

Araplar, Şaban ayına "şehrullâh-i muazzam", "şehru'l-kerâme" ve "şehru'l-kasîr" de derler.

Böyle demelerinin sebebi, bu ayda bostanlara çıkıp, beraberlerinde götürdükleri yemek ve diğer şeyler pişinceye kadar gezip eğlenmeyi âdet edinmeleriydi.

Medineliler, bu ayın on beşinci gecesine "leyletü'l-helva" (helva gecesi) derler. Araplar, o gece evlerinde, durumlarına göre tatlılar pişirip yerler ve yedirirlerdi.

Eskiden bizim toplumumuzda da, hemen her kandil gecesi bir helva gecesiydi. Fakir-zengin akrabaya, komşuya helva dağıtmak âdetti. Ülkemizin bazı yörelerinde bu âdetin günümüzde de devam ettiği görülmektedir.

Şaban Ayının Önemi

Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı ve onun 15. gecesindeki Berat Kandili deMü'minlerce kutsal sayılmış, bu gecenin, diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır.

Bu gece hakkında Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.

"Allah Teâlâ, Şaban'ın 15. gecesi, -rahmetiyle- dünya semasında tecelli eder ve Kelb Kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar."

Rasulullah buyurdu ki:

"Şaban ayının ortasında (Berat gecesinde) gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz, Allah o gece, güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, yok mu benden af isteyen, onu affedeyim; yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim; yok mu şöyle, yok mu böyle!, der"

Rasulullah buyurdu ki:

"Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve Allah'a ortak koşanlar ileana-babasınaasî olanlar dışında bütün kullarını bağışlar"

Şaban Ayında Oruç Tutmak:

Üsame b. Zeyd anlatıyor: Ya Rasulallah; "Şaban ayında tuttuğunuz kadar başka aylarda oruç tuttuğunu görmedim." dedim. Şöyle cevap verdi: "Bu Ramazan ve recep ayı arasında olan ve insanların gaflet ettikleri bir aydır. Ameller o ayda Alemlerin Rabbine yükseltilir. Ben de oruçlu olduğum halde amellerimin yükseltilmesini severim."

Enes b. Malik anlatıyor: Rasulullah'a "Ramazandan sonra en faziletli oruç hangisidir?" diye soruldu.

"Ramazana tazim için Şaban ayında tutulan oruçtur" buyurdu.

"Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye soruldu.

"Ramazan ayında verilen sadaka" buyurdu.

Bakmadan Geçme