• Haberler
  • Ekonomi
  • Üç bakanlık harekete geçti! Bu uygulamaya son verilecek

Üç bakanlık harekete geçti! Bu uygulamaya son verilecek

Site yönetimlerinde yaşanan sorunlar ve fahiş aidatlar için üç bakanlık ortak bir yasal düzenleme hazırladı. Site yönetimleri artık bakanlıklar tarafından denetlenecek.

Ekonomik krizin etkisiyle ev sahibi ile kiracı arasında çıkan anlaşmazlıklar yargıya taşınırken, fahiş aidatlarla ilgili de bakanlıklar devreye girdi.

Sitelerde oturanların büyük tepkisini çeken fahiş aidatlar için bir çözüm bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan yasal düzenleme Meclis’e gönderilecek. Yeni düzenlemeye göre, site yönetimi herkesin eline verilmeyecek.

Sabah gazetesinin haberine göre, site yönetimlerini sadece sertifika sahibi tesis yönetim şirketleri üstlenebilecek. Şirketlerin faaliyetleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bağımsız denetçiler aracılığıyla kontrol edilecek. Sitelerin gelir-gider hesapları, aidatların nereye harcandığı, ne kadar aidat alındığı her yıl denetimden geçirilecek. Muhasebe kayıtları gözden geçirilecek.

Aidatların yükselmesi nedeniyle binalarda oturan kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerginlik oluşmaya başlamıştı. Aidatlar son yıllarda en büyük masraf kalemleri arasına girmişti. Özellikle İstanbul’da lüks sitelerde ve rezidanslarda aidatlar 10-36 bin lira arasında değişiyordu.

Asgari ücrete temmuz ayında yapılan yüzde 34’lük zam sonrasında site aidatlarında da ara dönem zamları uygulanmış, bazı sitelerde yüzde 70’e varan oranlarda zamlar yapılmıştı. Yapılan zamlar fahiş olarak kabul edilecek ve yüzde 30’luk üst sınır getirilecek.

Bakmadan Geçme