Üç STK’dan Ortak Basın Açıklaması

Tuyad-Der, Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği Yöneticileri Van F tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu önünde hayata dönüş operasyonları ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

İlhan Siyahtaş

Türkiye genelinde 2000’li yıllarda gerçekleştirilen hayata dönüş operasyonları üç sivil toplum kuruluşu tarafından Van F tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. 

Basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet ” İnsan Hakları Derneği 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde gerçekleştirdiği genel kurulunda 19 Aralık günün bu vesile ile” Hapishanelerde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan ettiğini” belirtti.

20 Ekim 2000 yılında F-tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamalarına ve birçok hapishanelerdeki kötü muamele, şiddette karşı grev haklarını kullanan mahpusların süresiz açlık grevine başladıklarını,  grevin 45’nci gününde ölüm orucuna dönüştürüldüğünü kaydeden Murat Melet “ Bunun üzerine 19 Aralık tarihinde 20 hapishaneye “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar tam anlamıyla katliama dönüştü. Tarihte kara leke olarak yerini aldı. 3 gün süren operasyonlar sonucundan 30 mahpus, 2 asker yaşamını yitirmiş, 237 mahpusta yanmış, yakılmış ve yaralanmıştır. Amacımız tutkulu ve hükümlerle dayanışma onların hapishanelerde insan onuruna uygun koşullarda yaşaması için mücadele etmektir. Sadece mahpusların değil, insanlığın katledildiği bu operasyonlarda bu operasyonları uygulayanlar hakkında göstermelik davalar açılmış ve halen hiçbir suçlu bulunamamıştır” dedi.

Mahpus haklarının görmezden gelindiğine dikkat çeken Melet “ Türkiye’de birçok hapishanede halen yüzlerce hasta mahpus bulunmaktadır. Çözüm süreci ile hasta mahpusların hapishaneden çıkacağı umudu oluşmuşken halen Van F-tipi hapishanesinde Agit Aslan beyin tümörü hastası olduğu halde Adli Tıp Kurumu hapishanede kalabilir raporu vermiştir.  Yüzde 80 felçli olması nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren M. Emin Akdağ Gürpınar kapalı hapishanesinde tutulmaktadır. Bir an önce hapishane koşulları uluslararası insan hakları normlarına uygun hale getirilmesi ve her türlü tecrit, baskı politikalarına son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme