• Haberler
  • Güncel
  • Uca: TÜİK enflasyonu ile sokağın enflasyonu birbirini tutmuyor

Uca: TÜİK enflasyonu ile sokağın enflasyonu birbirini tutmuyor

Memur-Sen Van il Temsilcisi Mehmet Ali Uca, sokaktaki enflasyonla Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamış olduğu enflasyonun birbirini tutmadığını belirtti.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Memur-Sen Van il Temsilcisi Mehmet Ali Uca, sokaktaki enflasyonla Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu enflasyonun birbirini tutmadığını belirterek, “Enflasyonun son 3 yılda hızla arttığı, yüzde 80-85’lere çıktığı bir dönem yaşadık. Kısmen bir düzelme geri çekilme var fakat sokaktaki enflasyonla, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon kesinlikle birbirini tutmuyor. Bunu net bir şekilde hissediyoruz. Sokağa yansıyan enflasyon çok daha yüksek” dedi.

Memurların ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Memur-Sen Van il Temsilcisi Mehmet Ali Uca, “Geçmişte emekli olan memurlar aldıkları tazminatla ev, araba alabiliyorken, günümüz koşullarında emekli olanların ev, araba almaları imkansız hale geldi. 65 yaşından küçük memurlar emekliliğe hak kazanmalarına rağmen emekli olmak istemiyorlar. Çünkü maaşları yarı, yarıya düşüyor. Bu önemli bir sorun” diye konuştu.

“MEMURLARIN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI”

Uca açıklamasında, “Enflasyonun son 3 yılda hızla arttığı, yüzde 80-85’lere kadar çıktığı bir dönem yaşadık. Kısmen bir düzelme görülüyor. Enflasyonda geri çekilme var ama sokaktaki enflasyonla, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon kesinlikle birbirini tutmuyor. Bunu net bir şekilde hissediyoruz. Sokağa yansıyan enflasyon çok daha yüksek, bundan kaynaklı olarak memurların alım gücünün düştüğünü daha çok hissettik. Orta tabaka dediğimiz 40-45 bin lira maaş alan devlet memurları sokaktaki enflasyonun yüksek oluşundan dolayı ister istemez etkileniyorlar. Daha önce insanlar dişlerini sıkıp ev, araba alabiliyordu ama şimdi istedikleri kadar dişlerini sıksınlar ev, araba alamazlar. Bu da bize sokaktaki enflasyonla, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyonun aynı olmadığını gösteriyor. Bir kısım devlet memurlarına yönelik bazı iyileştirmeler yapıldı. 3600 ek göstergenin bazı devlet memurlarına yansıtılması söz konusu oldu ama bu bütün devlet memurlarına yansımadığı için bir dengesizlik oluşturdu. Memur-Sen’in toplu sözleşmede aldırttığı karar doğrultusunda 3600 ek göstergenin üniversite bitirmiş olan bütün devlet memurlarına verilmesiyle ilgili bir çalışması var. Eğer bu gerçekleşirse kısmen emekli olacak olan devlet memurlarının maaşlarında bir iyileştirmeye gidilecek. Bir önceki yıl devlet memurlarına seyyanen verilen 8 bin liralık zammın emekli olanlara verilmemesi de uçuruma neden oldu. Dolayısıyla şu an emekli olan devlet memurlarının bazılarının asgari ücretten daha az maaş aldığını görüyoruz, bazılarının da asgari ücretin biraz üstünde maaş aldığına şahit oluyoruz. Çok az kesimin de 30 bin lira civarında aldığını biliyoruz. Toplumun geneli asgari ücret düzeyinde maaş alıyor. Bu ücretle gerçekten emeklilerimize haksızlık yapılıyor. 10 yıl önce emekli olan ile çalışan arasında bir fark yokken şimdi arada ciddi makaslar var. Maaşları neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bu da kabul edilebilir bir durum değil. Onun için emeklilerin maaşlarının düzeltilmesi yönünde çalışma yapılması lazım. Bu sorunu çözecek bir çalışma olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"3600 EK GÖSTERGE SORUNU ÇÖZÜLMELİ"

Uca açıklamasının devamında, “Geçmişte emekli olan memurlar aldıkları tazminatla ev, araba alabiliyorken, şu an günümüz koşullarında bunları almaları, çocuklarına diledikleri gibi düğün yapmaları imkansız hale geldi. Bakın öyle bir hale gelindi ki 65 yaşından küçük olan memurların hiçbiri emekli olmak istemiyor. Emeklilik hakkı olmasına rağmen emekli olmak istemiyorlar. Çünkü yarı yarıya maaşları düşüyor. Bu önemli bir sorun bu sorunu çözmek için öncelikle 3600 ek gösterge probleminin çözülmesi gerekiyor. 3600 ek gösterge problemi çözülürse mevcut emeklilerimizin yüzde 70’i bu haktan faydalanarak ellerine 5 bin liraya yakın para geçecek. Bu kısmi rahatlama sağlayacak fakat çözüm değil. Yıllarca devlete hizmet etmiş, emeklilere yönelik iyileştirme mutlaka yapılması lazım” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme