'Ulaşım' gideri vekile ulaşamadı
TBMM'de daha önce tasarlanan ve hayata geçirilemeyen 'haberleşme giderlerinden kalan kısmın milletvekiline fatura karşılığı ulaşım gideri olarak ödenmesine' ilişkin yönetmeliği Meclis Başkanı Binali Yıldırım askıya aldı. Düzenlemenin askıya alınmasında bürokrasiden gelen 'anayasaya aykırı', CHP'den de 'ekonomik kriz yaşanıyor, seçim öncesinden bu kimseye anlatılamaz' çıkışı etkili oldu.
Milliyet’in haberine göre milletvekillerinin kullanmadığı haberleşme giderlerinin ulaşım gideri olarak ödenmesine ilişkin “TBMM Başkanlığı Haberleşme ve Ulaşım Yönetmeliği” taslağı hazırlandı. Mevcut “TBMM Haberleşme Yönetmeliği”nin yürürlükten kaldırılmasını öngören taslağın amaç ve kapsam bölümüne “Milletvekillerinin her türlü ulaşımla ilgili hizmetlerinin yerine getirilmesi ile ilgil iş ve işlemler” ibaresi eklendi.
1 Ocak 2019’da yürürlüğe sokulması planlanan yönetmelikte makam aracı tahsis edilenler ile resmi görevli olanlar kapsam dışı tutuldu. Ödemelerin makam aracı olmayan milletvekillerinin yurt içindeki ulaşım giderleri ile sınırlandığı ifade edildi.
Fatura yeterli
Yönetmeliğin “tahakkuk hizmetleri” başlığında ise kurum tarafından ödenmesi gereken ulaşım giderlerine ait fatura veya fatura yerine geçen belge getirilmesinin yeterli olduğu ifade edildi. Böylece benzin, uçak bileti gibi belgelere dayanılarak ödeme yapılabilecekti.
Bu değişiklik milletvekillerine aylık yaklaşık 5 bin TL’lik bir ek gelir anlamına geliyor. Yönetmeliğin 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi planlandığı için düzenlemede milletvekillerinin zamlı maaşları esas alınacak. Bu da bir milletvekilinin iki aylık maaş tutarı olan yaklaşık 46 bin TL civarında bir haberleşme ödeneği demek oluyor. Yeni düzenleme haberleşme gideri yapmayan veya çok düşük tutan vekile aylık yaklaşık 4-5 bin TL ek gelir sağlıyor.
Bürokrasi uyardı
Yönetmelik değişikliği konusunda Yıldırım’a TBMM bürokrasisinden uyarı geldi. Bazı bürokratlar bu paranın ödenebileceğini savunurken, bazıları da haberleşme giderinin milletvekillerine ulaşım gideri olarak ödenmesinin anayasa ve kanuna aykırı olduğunu savundu.
Bu arada yönetmelik çalışması konusunda TBMM’de grubu bulunan partilerin yöneticileriyle temas kuruldu. 21 kişilik Başkanlık Divanı’ndan 13 üyenin yönetmeliğe imza attığı öğrenildi. Bu imza sayısı Yıldırım’ın olur vermesi halinde yönetmeliğin yürürlüğe girmesi anlamını taşıyordu.