Ulutaş: Afet konusunda kurumlarla işbirliği içindeyiz
Çalışmalarını gazetemize anlatan Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mehmet Ulutaş, 'Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında tüm kurumlarla sürekli istişare halindeyiz. Deprem anında kamu kurumlarıyla iletişim sağlamak için sürekli toplantılar, masa başı tatbikatları yapıp diyalog halindeyiz. Allah korusun Van'da yaşanacak afet durumunda Van olarak hazırız' dedi.
Afet farkındalık eğitimleri vererek tüm vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mehmet Ulutaş, “İlimizde bulunan kurumlara afet farkındalık eğitimleri veriyoruz. 1673 jandarma personeli ve 600 polis özel harekat ekibine arama kurtarma eğitimi verdik. 2024 yılında 100 bin arama kurtarma personeli yetiştirilecek. Van’da da 3 bin yetiştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
VAN’DA YAPILAN KONUTLAR HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK
Van’da ve ilçelerde yapılan konutlarla ilgili bilgi veren Ulutaş, “6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra ekiplerimizin tamamı deprem bölgesine gitti ve halende çalışmalarına devam ediyor. İlk başta arama kurtarma safhası, arama kurtarma safhası bittikten sonra konteyner kent, çadır kentlerin koordinasyonunu sağladılar. Sonraki süreçte yer seçimleri ve hak sahiplerini belirleme çalışmaları sürüyor. 2023 yılı için ilimizde hazırlamış olduğumuz çalışma takvimimiz vardı ancak 6 Şubat depremi tüm ülkeyi etkilediği gibi bizim ilimizi de etkiledi. Buradaki hak sahipleri, mağdur olan afetzede vatandaşlarımızın bir an evvel kendi evlerine geçmeleri için 2022 yılında almış olduğumuz kararla ilimizde normalde 193 konut yapılacaktı ama biz süreci hızlanırdık. Şu an Başkale, Gürpınar ve Erciş ilçelerinde 203 adet köy konutları yapılıyor. Merkezde ise Esenyamaç’ta meydana gelen selden ve Konalga Mahallesindeki heyelandan dolayı 358 konut yapılıyor. Merkezde yapılan konutların inşası Mayıs ayında başladı. Erciş’te şu an devam eden 41 konutun 30’u tamamlandı. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bir kısım konutu teslim ettik. Başkale ilçemizde şu an 12 konutu teslim ettik. Bu çalışmalar halen orada sürüyor. Kış koşulları çok ağır geçiyor. İnşaat sezonu burada neredeyse bitmek üzere ama firmanın vermiş olduğu taahhüde göre 2024 yılında teslim edilecek. Merkezde devam eden 358 konutun şu an 16. bloğu dikiliyor. İki bloğumuz kaldı. Önümüzdeki yılın mart veya nisan ayında tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek” ifadelerini kullandı.
“ARAMA KURTARMA EĞİTİMLERİMİZ SÜRÜYOR”
Verilen eğitimlerle ilgili açıklama yapan Ulutaş, “Bildiğiz üzere 2022 yılı eğitim yılı ilan edilmişti. Biz 2022 yılında yaklaşık 1 milyon vatandaşımıza afet farkındalık eğitimleri verdik. Van’da anaokulu seviyesinden başlayıp tüm okullarda eğitim verdik. Tüm vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Ayın zamanda bütün kurumlara afet farkındalık eğitimleri verildi. Bunun dışında ekiplerimiz şehir merkezinde dolaşıp isteyen vatandaşlarımıza bire bir eğitimler verdi. Biz hem afet farkındalık eğitimlerini vatandaşlarımıza daha iyi nasıl bir şekilde sunabiliriz, aynı zamanda arama kurtarma eğitimlerini hem STK’lara hem de kamu kurumlarına nasıl verebiliriz onun çalışmasını başlattık. İlimizde 1673 jandarma personeline arama kurtarma eğitimi verdik. 600 polis özel harekat ekibine arama kurtarma eğitimimiz devam ediyor. Yılsonunda hedefimiz 600 kişilik bir arama kurtarma ekibini oluşturmak. Kamu kurumları, STK’lar ve diğer paydaşlarla beraber yılsonundaki hedefimiz 3 bin kişiye arama kurtarma eğitimi vermek, biz şu an 5 bin 500 kişiye ulaştık. Bunun yanında bizim ayrıca gönüllülerimiz de var. Van’da sistemde kayıtlı 8 binin üzerinde gönüllümüz bulunmaktadır. Bunun 950 kişisi saha destek eğitimlerini almış kişilerden oluşuyor. Bizim yaşanacak herhangi bir afet durumunda 950 kişiye yakın gönüllümüzü biz sahada kullanabilecek eğitimleri verdik. Yılsonundaki hedefimiz bunu bine tamamlamak, aslında bu yılki hedefimiz 700’dü ama biz hedefimizin üstüne çıktık. Gönüllülük sisteminde afet durumlarında arkadaşlarımızdan çok iyi faydalanıyoruz ama öncelikle gönüllülerimize arama kurtarmaya yardımcı olacak ve oradaki vatandaşlarımızın hizmetlerini karşılayacak şekilde eğitimlerini veriyoruz. Şuana kadar Emniyette, Jandarmada, Edremit Belediyesi’nde eğitimlerimizi verdik. Allah korusun yaşanabilecek bir depremde kamu kurumlarından destek almak istiyoruz. Diğer afetlerde sayımız yeterli ancak depremde kamu kurumlarının desteğine ihtiyacımız olacak. Bu konuda başkanlığımızın bir çalışması var. 2024 yılında 100 bin arama kurtarma personeli yetiştirilecek. Van’da da 3 bin personel yetiştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ KURTARMIŞ OLACAĞIZ”
Ulutaş açıklamasının devamında, “Afet farkındalık eğitimleri verirken vatandaşların kendi evlerinde depreme nasıl hazırlanacağıyla ilgili bilgi veriyoruz. Vatandaşlara afet çantası, deprem anında nerelere saklanmalı, nerede bulunmaları gibi değil aynı zamanda daha öncesinde vatandaşlar ev alırken nelere dikkat etmeli? Şu anki yasa gereği aldığı evin ölçümlerini isteyebiliyor. Biz bunların da çalışmalarını yapıyoruz. Vatandaş ne tür ev seçmeli, DASK sigortasını yapıp yapmadığını, evinin kaç yıllık olduğunu, performans analizini isteyip istemediği konusunda bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. Halkımızı genel anlamda bilinçlendiriyoruz. Bu yıl tüm okullarımızda aynı gün aynı saate tatbikat gerçekleştirdik. Amacımız tamamen özellikle genç nesillere bu bilinci aşılamak, çünkü bu bilinci aşıladığımızda ülkemizin geleceğini kurtarmış olacağız” dedi.
“VAN’DA 18 BARINMA ALANI, 12 ÇADIR KENT ALANI BULUNMAKTADIR”
Van’daki barınma ve çadır kent alanlarıyla ilgili açıklama yapan Ulutaş, “Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında tüm kurumlarla sürekli istişare halindeyiz. Deprem anında kamu kurumlarıyla iyi bir iletişim sağlamak için sürekli toplantılar, masa başı tatbikatları yapıp diyalog halindeyiz. Van’da kamu kurumlarıyla bir araya gelerek ilimizdeki eksiklikler nelerdir? afet durumunda kim ne iş yapacak? bunun sürekli tekrar üzerinden geçiyoruz. Haziran ayında ilimizde barınma alanlarını yeniden belirledik. Biz bunları sürekli her yıl güncelleyip kamu kurumlarıyla paylaşıyoruz. Şuan Van’da 18 barınma alanı, 12 çadır kent alanı bulunmaktadır. 21 bağış depomuzun yerleri mevcuttur. Allah korusun afet durumunda barınma alanlarının normalde ülke geneli istenilen rakam ilin yüzde 10’unu barındıracak bir alanın belirlenmesidir. Bizim şu an Van için ayırdığımız alan ilin yüzde 25’idir. Nüfusun yüzde 25’ini barındırabilecek alan belirledik. İaşe konusunda Kızılay’ın ne kadar iaşe karşılayacağıyla ilgili hesaplamalarımızı yaptık. Aynı zamanda Kolordu Komutanımızla görüşmeler yaptık. Afet durumunda onların 4 büyük deposu var. Gıdaların tamamını 4 büyük depoda muhafaza edeceğiz. 4 depo neredeyse ilin ihtiyaçlarının tamamın karşılar. Bütün iş ve sevk Kolordu Komutanlığı aracılığıyla yapılacak. Sayın Valimizin öncülüğünde bu işlemleri gerçek anlamda yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ESKİ YAPILAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREREK YENİLENMELİ”
Şehir merkezinde eski yapıların kentsel dönüşüme girerek yenilenmesi gerektiğini söyleyen Ulutaş, “Allah korusun ilimizde bir afet meydana gelecekse ve bu sadece ilimizi kapsayacaksa tüm hazırlıklarımız tamam, kurumların yapması gerekenler, elinde bulundurması gereken iş makineleri, tesisatlar, personel sayısı gibi bilgiler sistemde mevcut. Biz bunu bir ay önce güncelledik. AFAD olarak ilk başta arama kurtarmaya ihtiyaç duyuyoruz. Arama kurtarma personel sayısını ne kadar arttırırsak, tesisat, malzeme konusunda ne kadar destek sağlayabilirsek veya kurumlar bunun için ne kadar ödenek, kendi imkanlarıyla bunları nasıl sağlayacaklarını sürekli istişare ediyoruz. Edremit Belediyesi arama kurtarma aracı aldı. Ondan sonra Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün çalışması var. Karayolları’nın personellerine arama kurtarma eğitimi verdik. Şu an genel olarak sadece ilimizi etkileyecek bir afete Van hazır. 6 Şubat depreminden sonra daha büyük dersler aldık. Kurumlar bu işe daha fazla önem vermeye başladı. Şu an afet durumunda kim ne iş yapacak herşey belli, gelen kişileri kim karşılayacak? Yakıtın aktarılması, arama kurtarma ihtiyacında kim nereye sevk edilecek? Kim nerede barınacak? bağışlar gelince nereye gidecek? bunların tümünün planlamasını yaptık. Afet durumunda Van olarak hazırız. Maalesef eski yapılaşmalar ilimizde çok fazla, bu yapılaşmaların bir an evvel deprem yönetmenliğine göre düzenlenmesi gerekiyor. Allah korusun şu an şehir merkezinde bir tane bina yıkılsa oradaki ulaşım sıkıntısından dolayı oraya ulaşmamız çok geç olacaktır. Bu konuda binalarımızın kentsel dönüşüme girerek yenilenmesi gerekir. İnşallah bir arama kurtarma safhasına gerek duymadan afetin önüne geçeriz” dedi. HABER: BURHAN ERGİN