Üniversite yolunda tercih zamanı
Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS'de tercih dönemi başladı. Açıklanan sonuçlara göre tercih yapmaya hak kazanan öğrenciler 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercih formunu ÖSYM'ye iletecek. Tercih sonrasında kayıt dönemi ise 19-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Öğrenim hayatının en önemli basamaklarından olan üniversite öğrencilerin hayallerini süslüyor. Hayatlarında yeni bir kapı açmaya hazırlanan 2 milyona yakın 15-16 Haziran tarihleri arasında katıldıkları Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) parlak bir gelecek için ter döktü. Hayalindeki üniversiteye girebilmek için yıllarca çalışan adaylar için gerçekleştirilen sınav sonrası ise sonuçların açıklanmasıyla beraber tercih sürecine girildi. Öğrenciler ve ailelerini yakından ilgilendiren bu süreçte sınavdan aldıkları puana göre tercih yapacak ve gelecekleri için en doğru kararı vermeye çalışacak. Eğitim düzeyinden sosyal olanaklara kadar pek çok farklı etmenin göz önüne alındığı bu dönemde üniversitelerde farklı farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor.
SONUÇLAR AÇIKLANDI
YKS’nin üç oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sınavın sonuçları da geçtiğimiz gün ÖSYM’nin resmi sitesinde yayınlandı. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile https://sonuc.osym.gov.trüzerinden çeşitli alanlarda aldıkları puanı öğrenebilecek. Ayrıca e-Devlet uzantısı ile ÖSYM AİS’e giren adaylar ise e-Devlet şifreleri ile sonuçlara ulaşabilecekler. Yeterli puanı alan öğrenciler için bir sonraki süreç ise tercih dönemi olacak. Tercih yapmaya hak kazanan katılımcılar puanlarına uygun lisans, önlisans ve açıköğretim fakültelerine yerleşmek için tercih yapacaklar.
KLAVUZU DİKKATLİ İNCELEMEK ÖNEMLİ
YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, “Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir” denildi.
KONTENJAN1 MİLYONUNÜZERİNDE
Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve üzeri puan alanlar önlisans, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla alanlar ise lisans programlarını seçebilecek. Bu yıl açıköğretimle birlikte toplam 1 milyon 7 bin 191 kontenjan bulunuyor. Adayların, 24 tercih hakkı var. Tercih sonrasında herhangi bir programı kazanan adaylar için kayıtlar, 19-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta yapılacak. Kayıtların tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlara, ÖSYM ek yerleştirme yapacak.
SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMINDA İLK ADIM ATILDI
İş hayatına genç takviyesi
İşkur ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışmaları sonrası hayata geçirilen Sosyal Çalışma Programı’nda ilk başvuruların sonuçları açıklandı. Buna göre 20 bin genç eğitim hayatları boyunca toplamda 90 gün çalışacak. Bu sayede hem iş hayatını keşfedecek olan öğrenciler hem de günlük 67 liralık kazanç sağlayacak.
İşkur tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde gerçekleşen, Sosyal Çalışma Programı(SÇP) ile öğrenciler okulların tatil olduğu yaz sezonunda hem iş hayatına yönelik tecrübe edinecek hem de günlük 67 liralık kazançlarıyla cep harçlıklarını çıkarmış olacak. Programdaki öncelik ise üniversite öğrencisi gençlere iş hayatına girişlerinde en az teknik beceriler kadar önemli olan organize olabilme, takım içinde çalışma, analitik düşünme, iletişim kurabilme gibi sosyal becerilerini geliştirerek mezun olmalarının ardından iş hayatına girişlerinin kolaylaştırılması.
İLK ETAPTA 20 BİN KİŞİ
Hayata geçirilen programa başvuru yapanlar arasından 20 bin katılımcı kurayla belirlendi. Programın ilk talihlileri kısa süre önce “www.iskur.gov.tr” adresinde ilan edildi. Sosyal Çalışma Programı Cumhurbaşkanlığının İcraat Programları içerisinde yer alıyor. Programlarla gençlere hem çalışma disiplini kazandırılması hem de sosyal sorumluluk bilinci aşılanması hedefleniyor.
Programı gençlerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanırken, Türkiye’ye özgü yeni bir model olarak hizmete sunuldu. Programla birlikte gençlerin yetenekleri ve enerjileriyle iş hayatına hareket getirmesi de bekleniyor. SÇP’nin öğrencilerin öğrenim hayatını etkilememesi adına da program süresi temmuz, ağustos ve eylül aylarıyla sınırlandırıldı.
HAFTADA 3 GÜN SÜRECEK
Gerçekleştirilen kurayla katılıma hak kazanan öğrencilerin kendilerine de zaman ayırabilmeleri adına uygulama haftada 3 günle sınırlandırıldı. Çalıştıkları her gün için 67 lira ödeme yapılacak olan katılımcıların genel sağlık sigortalarının yanı sıra emekliliğe etki edecek SGK prim ödemeleri de devlet tarafından karşılanacak. İlk kura çekilişine 200 binin üzerinde başvuru gerçekleştirildi. 20 bin genç kura çekimiyle katılmaya hak kazanırken, kurumlar tarafından açılan programlara yine merkezi kurayla yerleştirmeler yapılacak. Bir yaz döneminde Sosyal Çalışma Programının azami süresi ise 3 ay olarak belirlendi. Bir katılımcı haftada 3 gün bu programa katılım sağlayabileceğinden bir yaz döneminde katılım sağlanabilecek toplam süre 42 gün olacak. 2019 yılı yaz dönemi ise 39 gün sürecek. Günlük sosyal çalışma süresi ise 8 saat olarak belirlendi. Bu sürenin 7,5 saati çalışma yarım saati dinlenme olacak.
Katılımcıların programa devam zorunluğu. Ancak çalışma süresi içerisinde yüklenici firmanın onay vermesiyle birlikte 5 güne kadar mazeret gösterilerek programa katılmama hakkı bulunuyor. Mazeret gösterilen 5 gün için ise herhangi bir ödeme yapılmayacak. Sağlık raporları da bu süreye dahil.
HEM SOSYALLEŞ HEM PARA KAZAN
Üniversiteli gençlere bulundukları şehirlerde sosyal, coğrafi durumuna göre yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik, koçluk, folklor eğitmenliği gibi alanlarda iş imkânı sağlayan program ilk kez bu yıl uygulanıyor. İŞKUR’un ‘Hem osyalleş Hem de para kazan’ sloganıyla duyurduğu program her yıl haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında düzenlenecek. Programlar kapsamında ödemeler aylık olarak, katılım sağlanan günler için asgari ücret düzeyinden yapılacak. Bu tutar 2019 yılı için günlük 67 lira 36 kuruş olarak belirlendi. Ayrıca katılımcıların emekliliklerine etki edecek sosyal güvenceleri de devlet tarafından sağlanacak. Program süresince KYK burs ve kredilerinde ise herhangi bir kesinti gerçekleşmeyeceği öğrenildi. Diğer kurumlardan alınan burslarla ilgili olarak ilgili kurumla görüşülmesi gerekiyor.
Hedef her yıl 100 bin genç
Gençler programa üniversiteyi okudukları illerde katılacak. Sigortaları 18-25 yaş arasında başlayacak. Yine bulundukları illerde öğrencilerle ilgili açılacak kurslarda eğitmenlik yapmaları sağlanacak. Her yıl 100 bin genç sosyal çalışma programına dâhil edilerek toplumsal konularda farkındalık yaratılacak. Gençler, çocuk evleri, huzur evleri, belediyelerin sosyal donatı alanları, halk evleri kampları, bilge evlerinde çalışabilecek. Yine orman müdürlüklerinin fidan dikim işleri, tarım müdürlüklerinin organik tarım, yerel tohum gibi ihtiyaç duyulan alanları belirlenecek.
YENİŞAFAK