Unutulmaz çocuk oyunları
Bilgisayar henüz 007 James Bond filmlerinde görülürken, eski zaman çocuklarının oyuncakları yaratıcı yeteneklerden doğmuştu.
Çocuk oyunlarına bazen büyüklerde katılırdı. Çünkü oyun oynamak güdüsü insanın özünde hiç kaybolmayan güzelliklerden biridir.
Bugün hala bodrumların ya da çatı katlarının bir yerlerinde duran eski püskü sandıkların içinde atılmaya kıyılmayan kırık ya da hatıra olsun diye saklanan oyuncaklar vardır.
Oyunlar kapalı ve açık alanlar olmak üzere iki farklı ortama göre seçilirdi.
Uzun ve soğuk kış gecelerinde henüz radyo ve televizyondan yararlanmayan aile ocaklarında oynanan yüzük saklama, kibrit kutusunu çevirerek sayı toplamak, âşık denen kemikleri çevirmek, bulmacalar sormak, harften isim, şehir, nehir, akarsu, başkent isimleri bulmak gibi oyunlar oynanırdı.
Açık alan oyunları daha çeşitliydi.
Uzun sopalarla küçük ve kısa bir ağaç parçasını açılan oyuktan uzaklara fırlatılarak oynanan çelik çomak… Bu oyunun Doğu Anadolu'daki adı melikan…
Dini bayramlarda ev gezip şeker ve fındık toplayan çocukların bir avuç derinliği kadar açılan çukura üç ya da beş metreden atılan fındık taneleriyle milav…
Camdan fındık büyüklüğündeki cam yuvarlaklarla oynanan misket ya da bilye…
Tahtadan armut biçiminde yapılmış ve ucuna nal mıhı takılmış topaç ya da fırfıra…
Mendil kapmaca…
Köşe kapmaca…
Güvercin taklası…
Birdirbir…
Çember çevirme…
Söbeleme…
Körebe…
Elim sende…
Yağ satarım bal satarım…
Tombik ya da dokuztaş…
Çuval ve yumurta yarışı…
Bayrak yarışı…
Çizgi oyunları…
Yakan top…
Tüm bu oyunlar Anadolu'nun farklı bölgelerinde değişik adlar altında çocuklar tarafından oynanır.
Bugün okullarda yeni oluşturulan bir proje ile en çok sevilen tombik, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, yakan top gibi oyunlar önce okul içinde sınıflar arası turnuvalar düzenlenerek oynanmaya başlandı. Okuldan seçilen başarılı sınıflar da başka okullarla eleme müsabakalarına katılıyor.
Daracık okul bahçelerinde yalnızca top peşinde koşan çocuklara dünden kalan bu oyunların tanıtılması ve sevdirilmesi, çocukların bilgisayar oyunlarından birazcık da olsun kalkmalarına neden olması ve takım ruhu kazanmalarını sağlanması bakımından önemlidir.