Urartu Tarihi ve Kültürü

Değerli okurlar bu hafta sizleri günümüzden çok uzak tarihlere götüreceğim. Urartu uygarlığı hakkında yapılmış bir çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Bu eseri okuyunca Urartuların Batı'daki uygarlıklardan çok önce dünya uygarlık tarihinde önem arz eden sıra dışı başarılara imza attığını müşahede edeceksiniz.

Değerli okurlar bu hafta sizleri günümüzden çok uzak tarihlere götüreceğim. Urartu uygarlığı hakkında yapılmış bir çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Bu eseri okuyunca Urartuların Batı'daki uygarlıklardan çok önce dünya uygarlık tarihinde önem arz eden sıra dışı başarılara imza attığını müşahede edeceksiniz. Ne kadar önemli bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzun farkına varacaksınız.

 

Urartuların adlarına M.Ö.1273 yılında Assur kaynaklarında rastlıyoruz. Urartular, M.Ö.9.ve7.yüzyıllarda, batıda Fırat nehrinden doğuda İran Azerbeycanı'na, kuzeyde Gökçe Göl ile Aras Vadisinden, güneyde Toroslara ve Urmiye Gölünün güneyine kadar geniş bir alanda egemen bir güç olarak yakın doğunun büyük devletlerinden biri olmuşlar. Urartu yerleşimleri yoğun olarak Doğu Anadolu başta olmak üzere Gürcistan, Ermenistan, Nahcivan, İran ve Irak topraklarında yayılmış durumdadır. Ancak Urartu Krallığının başkenti bugünkü Van Kalesinde yer alan Tuşpa şehri olmuştur. Tuşpa isminin anlamının''Güneş Tanrısının Kenti''olduğu bilinmektedir.

 

Doğu Anadolu'nun dağlık coğrafyasının sert iklim koşulları altında kendilerine özgü bir kültür yaratan Urartular, özellikle mimarlıkta ve maden işçiliğinde özgün eserler yaratmışlar. Taş, kemik ve keramikten günümüze birçok eser bırakan Urartular bronz işçiliğinde de çağlarını aşan bir ustalığa erişmişler. Yalçın kayalıklar üzerinde kurmuş oldukları kaleler, büyük saraylar, anıtsal tapınaklar ve çok odalı kaya mezarları eriştikleri üstün uygarlık seviyesini yansıtmaktadır. Tarım alanında da önemli işler başarmışlar, topraklarını sulamak için uzun kanallar açmışlar, suni göletler ve barajlar yapmışlar, nitelikli bağlar ve bahçeler kurmuşlardır. Dünyanın ilk barajlarından olan Keşiş Gölü ve  2700 yıl önce yapılmış olmasına rağmen bu gün hala faal olan Şamran Kanalı bunun en önemli örneklerindendir.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme