Uyandırılmış Toprak

Uyandırılmış Toprak

"Ve Durgun Akardı Don", "Don Hikâyeleri", " Don Kıyısında Hasat" gibi eserleriyle tanınan ünlü Rus yazar Şolohov'un  kitaplarından biri de "Uyandırılmış Toprak"tır.
Şolohov, bu kitabında Don kıyılarındaki kolektifleştirme sürecinin tarihine ışık tutar. Şolohov, bütün Rus yazarlarında rahatça gözlediğiniz insanî duyarlılıkla,  enfes karakterler serer ortaya.
Devrime gönülden inanmış  idealistlerle, eyyamcı yönetimlerin ve  değişime direnen köylülerinin birbirleriyle çatışan,çelişen  anlayışlarına,  tutumlarına, düşünüşlerine derinlemesine ışık tutar.
Birbirinden bağımsız  hikâyeler gibi okunabilecek bölümlerinde "Uyandırılmış Toprak", yer yer oldukça mizahi bir yaklaşımı da barındırır. Şolohov'un insana samimi ilgisi okurda cevapsız kalmaz. Elleri çatlak, potinleri her zaman çamurlu köylülerin, devletçe müsadere edilen hayvanlarının arkasından hissettikleri acıyı siz de aynen hissedersiniz. Hayatlarına, ailelerine hayvanlarını  bu kadar sokmuş insanlar onlardan kolhoz ortamında bile terk etmez.
"Uyandırılmış Toprak" iyi niyetli hayalciliklerin, hayatın kendisini yaşayan insanlarla  nasıl çeliştiğini, bir  zorbalığın diğer bir zorbalığın ilâcı olup olmayacağını,  insana   gösterdiği o içten ilgiyle sorgular.
Şolohov, kendi insanlarının maceralarını,  onlar kadar  yalın  bir dille anlatır. "Uyandırılmış Toprak" size ahşap evlerinde, hayatlarını kuzinelerinin etrafında ören  Kazak köylülerinin  basit ümitlerini, kıskançlıklarını, sevinçlerini ve hayal kırıklıklarını teninize değen bir bozkır rüzgârı gibi anlatıverir.
"Uyandırılmış Toprak",  bedii bir  eserden hâlâ zevk alabilenlere bir fincan kahve, bir bardak çay ve manzaralı bir pencere gibi zevk verecektir.

Bakmadan Geçme