UYGULAMA GERİ ÇEKİLDİ

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 'Aileler isyanda' başlıklı haberimiz üzerine Van Olimpik Yüzme Havuzunda kız-erkek çocuk yüzücüler arasında havuzda haremlik selamlık uygulamasından vazgeçtiğini açıkladı.

İlhan Siyahtaş

 

Gazetemizin spor sayfasında manşetten verdiğimiz  "Aileler isyanda" başlıklı haberimiz büyük ses getirdi. Haberimiz üzerine açıklama yapan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç Van Olimpik Yüzme Havuzunda yüzme dersi alan çocukların ailelerinin tepkilerine neden olan kız-erkek ayrımının uygulanmayacağını belirtti.

"Bizim Haremlik Selamlık gibi uygulamamız yok"

Van Olimpik Yüzme Havuzunda kız-erkek çocuk yüzücüler arasında haremlik selamlık diye bir programımız yok ve olamaz diyen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç gazetemize açıklamalarda şunları söyledi:

"Haberde yer alan konuyla ilgili yüzücü çocukların velilerinden oluşan bir grup temsilci makamıma gelerek benimle görüş alışverişinde bulundu. Veliler 'Performans sporcularımız var. Bu karar bu sporcularımızı zora sokabilir' deyince bizde kendilerine arkadaşlarla yeni bir program yapıp sizlerle paylaşacağız dedik. Konuyu açık bir şekilde kendilerine anlattım. Yüzücüler erkek ve bayan antrenörlerimiz tarafından çalıştırılmaktadır. Sporcu sayısı artınca bu kadar antrenörle bu kadar sporcu eğitilemeyeceğini düşünerek 2 ayrı gruba bölme kararı aldık. Gruplara ayırırken kız erkek sayıları eşit olduğu için kız-erkek ayrımı kararı aldık. Uygulamaya göre kızlar ayrı günde erkekler ayrı günde antrenman yapacaktı. Bu kararımızı ailelerle paylaştık. Uygulamaya henüz geçilmedi, sadece ailelerle böyle bir şey yapılması yönünde istişare yaptık.  Ayrıca ailelerin çocuklarının çalışmalarını izlemesinin yasaklanması gibi bir durumda söz konusu değildir. Bizim haremlik selamlık diye bir programımız yok ve olamazda. Arkadaşlarımızla konuştuk eski antrenman yani karma sisteme aynı şekilde devam edeceğiz.  Söz konusu uygulamayı hayata geçirme amacımız sporcu sayımızı daha çok arttırmaktı" dedi.

"Uygulamanın geri çektirilmesi bizleri memnun etti"

Uygulamaya yönelik tepki ve düşüncelerini dün gazetemizde yer alan " Aileler isyanda" haberinde dile getiren velilerden Ertuğrul Çabuker haremlik selamlık uygulamasından vazgeçilmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.  Uygulamanın sakıncalarına değinen Çabuker, "Ayrımcılığa, ötekileştirmeye neden olacak böylesi bir uygulamanın doğru olmadığını kabul etmeyeceğimizi dünde söylediğimiz gibi bugün yine tekrarlıyoruz. Üstü örtülerek hayata geçirilmeye çalışılan sakıncalar yaratacak uygulamayı asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Böylesi bir uygulamanın bizlere yetkili tarafından sözlü tebliğinin ardından veliler olarak tepkimizi Vansesi gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurduk. Önceki gün Vansesi gazetesine yaptığımız açıklamadan sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından uygulamanın başlamadan geri çektirilmesi bizleri memnun etmiştir. Bizim tepkimiz çocuklarımız arasında ayrımcılık yaratacak uygulamaya yönelik demokratik bir tepkiydi. Tüm velilerin ortak düşüncede olmaları sağlıklı adım atmamıza vesile oldu. Mağduriyetimizin, tepkilerimizin Vansesi aracılığıyla kamuoyuna yansımasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaparak söz konusu uygulamayı geri çekti. Bu anlamda Van'ın ilk gazetesi tarafsız, özgür sesi 79 yıllık Vansesi gazetemize habercilik anlayışından dolayı veliler olarak teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Vansesi Gazetesine teşekkür ediyoruz"

Vansesi'nin haberi sonrası haremlik selamlık uygulamasının geri çekilmesi çocukları ve velileri mutlu ettiğini kaydeden velilerden Pınar Ak, " Bu üzücü, incitici ayrımcılığa neden olacak uygulamaya veliler olarak karşı olduğumuzu dile getirdik. Dün Vansesi gazetemize yaptığımız açıklamayla sesimizi duyurduk.  Tepkimizi duyurmamızın ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü uygulamayı geri çektiğini bizlere bildirdi.  Veliler olarak bizde sorunumuzu Vansesi gazetemize anlattık.  Gazetemizde yer alan haber sonrası haremlik selamlık uygulamasının geri çekilmesi ve hiçbir zaman böyle bir uygulamaya gidilmeyeceğinin en yetkili ağız tarafından açıklanması sağlıklı ve olumlu bir gelişmedir. Keşke ülkemizde yaşanan üzücü terör saldırıları varken yüzme havuzunda çocuklar arasında haremlik selamlık uygulama girişimini hiç konuşmamış olsaydık. Burada amacımız yarının başarılı yüzücüleri olacak çocuklarımıza daha iyi şartlarda evrensel ilkelere uygun spor yapabilmelerini sağlamaktı. Özgür, tarafsız sorumlu habercilik yaparak çocuklarımızı üzen sorununu gündeme taşıyan Vansesi gazetesine teşekkür ediyoruz" dedi.

TEPKLİLERE NEDEN OLAN UYGULAMA

Gazetemizin dünkü spor sayfasında  yer alan  " Aileler isyanda" başlıklı haberimizde açıklamaları bulunan aileler, Ulusal ve Uluslararası standartlara ve yarışmalara uygun Van Olimpik Yüzme Havuzunda haremlik selamlık uygulaması ile  6 -14 yaş arası kız ve erkek çocukların  farklı günlerde havuzda eğitim göreceklerini açıklayarak ayrımcılık yaratılacağını belirttikleri bu  uygulamaya tepki göstermişlerdi.

Veliler haremlik selamlık uygulamasıyla hocalar nezaretinde yüzme sporu  eğitimi alan, spor yapmaktan başka hiç  bir düşünce taşımayan kardeş olan  çocuklar arasına yanlış düşüncelerin sokulmaya çalışılacağını belirterek uygulamaya son verilmesini istemişlerdi.

Aileler dayatılan sakıncalı uygulamayı kabul etmeyeceklerini, uygulamadan vazgeçilmesi için ilgili tüm mercilere başvuracaklarını, sonuç alamadıkları takdirde geleceğin başarılı sporcusu olacak çocuklarını yüzme sporuna göndermeyeceklerini dile getirmişlerdi.

 "Aileler isyanda"  başlıklı haberimiz sonrası Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat inanç uygulamanın geri çekildiğini açıkladı.

Bakmadan Geçme