• Haberler
  • Van Haber
  • UYUŞTURUCU VE SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ

UYUŞTURUCU VE SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ

2019 yılı güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısında konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, sınır kenti ve uyuşturucu ticareti güzergâhı üzerinde bulunan Van'ın uyuşturucu ve sigara kaçakçılığında Türkiye birincisi olduğunu belirterek, 'Maalesef hem uyuşturucu, hem de kaçak sigarada Türkiye birincisiyiz. Keşke olmasaydık' dedi. Vali Bilmez, Van'ın güvenli bir şehir olduğunu kaydetti.

Burhan Ergin

 

Kocaeli Dostluk Parkında yapılan 2019 değerlendirme toplantısına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri ve Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan ve Tuşba Kaymakamı Meral Uçar Arpa katıldı.

 

"Van halkına teşekkür ediyorum"

2019 yılının turizm açısından başarılı geçtiğini belirten Vali Bilmez, "2019 yılını acısıyla tatlısıyla kapatıyoruz. 2020 yılının ilimiz ve ülkemiz için daha güvenli, huzurlu ve müreffeh geçmesini diliyorum. Bu yıl ilimiz turizm açısından iyi bir ivme yakaladı ve bütün otellerimiz, pansiyonlar doldu. Biz öğrenci yurtlarımızı dahi ilimize misafir olarak gelen turistlere açmak zorunda kaldık. En güzeli de bu kadar yoğun bir turist akını olmasına rağmen hırsızlık, kap kaç veya taciz olayı yaşanmadı. Bu hassasiyetinden dolayı tüm Van halkına teşekkür ediyorum. Bunlar bizim misafirimiz bunlara daha çok sahip çıkmamız lazım. İranlı turistlerden daha çok ulaşımla ilgili şikayetler aldık. Çok nadir de otel fiyatlarına ilişkin şikayetlerde geldi" diye konuştu.

"İnsan kaçakçılığıyla ilgili caydırıcı cezalar gelmeli"

İnsan kaçaklığıyla ilgili caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini söyleyen Vali Bilmez, "Van'da 2019 yılında yaşanan en büyük olay göçmenlerin geçirdiği trafik kazasıydı. Türkiye'de en çok iz bırakan bu kazada 57 mültecinin bir minibüse bindirildikten sonra minibüsün şarampole devrilmesi sonucu 17 göçmen hayatını kaybetmişti. Daha önce jandarma ve emniyet tarafından 6 defa yakalanan göçmen kaçakçısı minibüs şoförü yaşanan trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Başka bir kazada ise 5 göçmen hayatını kaybetmişti. İnsan kaçakçılığındaki cezaların artırılması için Adalet Bakanlığımız başta olmak üzere bütün yetkilerini ciddi anlamda girişimlerde bulunması gerekiyor. Cezalarla ilgili bir düzenlemenin yapıldığını biliyorum. O yüzden bu düzenlemenin bir an önce yasallaşması gerektiğine inanıyorum. Nisan ayından bu yana ilimizde 83 bin 160 göçmene işlem yapılmıştır. Bunların 44 bin 883'ü Van, ilçe merkezleri ve mahallelerde yakalanıp işlem yapılmıştır. 38 bin 277'si ise sınır bölgesinde yakalanıp tekrar geri gönderilmiştir. Son bir yıl içinde insan kaçakçılığı yapan 597 organizatör yakalandı. Bunların büyük bir kısmı tutuklanırken, bir kısmı da tahliye oldu. Bunlarla ilgili adli işlemler devam ediyor. Yakalanan kişi sayısı az değil ama cezaların caydırıcı olmaması işimizi oldukça zorlaştırıyor. Beklenen düzenleme gelirse bu konuda çok daha rahatlarız" dedi.

 

"Ailelerle birlikte ikna çalışmaları devam ediyor"

Jandarmanın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Bilmez, "Bu yıl terörle mücadelede bizim açımızdan olumlu geçti. 2019 yılında 28 tane terörist etkisiz hale getirildi. 1 terörist sağ olarak yakalandı ve ailelerin desteğiyle 39 dağ kadrosunda olan terörist ikna edilerek teslim oldu. Bize bu konuda destek veren bütün ailelere teşekkür ediyorum. Şuan 150'ye yakın teröristin teslim olması için ikna çalışmaları devam ediyor. Evladı dağa götürülen annelerin gözyaşlarına engel olmak istiyoruz. Bunun için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu yıl Jandarma bölgesinde 2 bin 238 operasyonda meydana gelen 238 olayda 53 terörist etkisiz hale getirilmiş, yapılan operasyonlarda 58 adet uzun namlulu tüfek, 2 adet makineli tabanca, 6 adet tabanca, 2 adet roket atar, 219 adet el bombası, 28 adet el yapımı patlayıcı, 156 adet roketatar mühimmatı ve 240 adet roketatar fişeği, 22 adet telsiz, 3 bin 800 kilo patlayıcı madde, 311 adet tüp, 7 adet gece görüş dürbünü ve çok miktarda nitelik yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Jandarma bölgesinde 861 olayda 18 bin 349 düzensiz göçmen ve 343 organizatör yakalanmış, 715 olayda 1 milyon 95 bin paket kaçak sigara ele geçirilmiş ve 982 kişi bu sigara kaçakçılığından dolayı gözaltına alınmıştır. 286 olayda 35 buçuk metamfetamin, 336 kilo esrar, 886 kilo eroin, 9 kilo afyon sakızı, 196 bin adet uyuşturucu hap, 20 bin 548 gram morfin ele geçirilmiş, 376 şüpheli yakalanmıştır. 190 trafik kazası jandarma bölgesinde meydana gelmiştir. 24 vatandaş vefat etmiş, bunun 17'si bir defada meydana gelen göçmen, birinde de Alaköyde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi vefat etmiştir. Trafik kazalarında 570 kişi yaralanmış, trafik denetimlerinde 221 bin adet araç ve sürücü kontrol edilmiş, 4 bin 700 sürücüye 3 milyon 500 bin TL para cezası uygulanmış, 2 bin 782 araç trafikten men edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"26 milyon civarında trafik cezası yazıldı"

Van Emniyet Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Bilmez, "Emniyet bölgesindeyse asayiş olaylarında geçen sene ile hemen hemen aynı durumdayız. Emniyet tarafından bu sene kaçakçılıkla mücadelede 5 ton 231 kilo eroin ele geçirilmiştir. Maalesef Türkiye rekoru bizdedir. 346 kilo esrar ele geçirilmiş, 43 kilo Afyon sakızı, 92 kilo civarında metamfetamin, 3 bin adet exhap ele geçirilmiş, çok az bir miktar hint keneviri, 711 organizatör veya şüpheli yakalanmıştır. Bunlardan 281'i tutuklanarak cezaevine konuldu. Kaçakçılıkta ise 1 milyon 283 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Maalesef kaçak sigarada da Türkiye birincisiyiz. Keşke olmasaydık, kaçak akaryakıtta ise 5 buçuk ton civarında akaryakıt kaçakçılığı bölgemizde hemen bitme noktasına geldi. Çay kaçakçılığı, nargile tütünü, bin adet cep telefonu, çok az da bir miktarda safran ele geçirilmiş, 13 adet tabanca, 1 adet av tüfeği, ele geçirilmiştir. Bin 811 şüpheliye işlem yapılırken, 130'u tutuklanmıştır. Emniyet bölgesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası sayımız 7, bir önceki yıla kıyasla aldığımızda hemen hemen yüzde 50 civarında bir düşüş görülmektedir. Aslında göçmen kaçakçıların geçirdiği kaza olmasaydı jandarma bölgesinde de ciddi bir başarı söz konusu olurdu. Yaralamalı trafik kazası sayımız bin 251 civarındadır. Yaralı sayımız 2 bin 446, bu 7 tane ölümlü trafik kazası olmuş bu olayların toplandığında 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Allah hepsine rahmet eylesin. Denetlenen araç sayısı emniyet bölgesinde 362 bin araç denetlenmiş, yazılan ceza ise 26 milyon civarındadır. Trafikten men edilen araç sayısı ise 3 bin 166, alkollü araç kullanan sürücü sayısı 412'dir. Emniyet tarafından terörle mücadelede yapılan işlem sayısı 792'dir. Bir önceki yılla kıyaslandığında yaklaşık 150 civarında düşüş var. Aileleriyle işbirliği yapılarak ikna sonucu teslim olan terörist sayısı 15'dir" şeklinde konuştu.

 

"Uyuşturucu ticaret güzergahı üzerinde bulunuyoruz"

Van'da bol miktarda uyuşturucu ve sigaranın ele geçirilmesinin temel sebebine değinen Vali Bilmez, "Sınır ili olmamızdan kaynaklanıyor. Afganistan İran, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bir uyuşturucu ticaret güzergahı üzerinde bulunuyoruz. Bol miktarda uyuşturucu ve sigaranın ele geçirilmesinin temel sebebine budur. Güvenlik güçlerimiz son yıllarda uyuşturucuyla mücadelede ciddi bir emek harcıyor. Bu Van'da ele geçirilen uyuşturucu kullanılma anlamına gelmiyor. Uluslararası çapta bu işi yapan var onların ana güzergahı üzerinde bulunmaktayız. Terör örgütleri uyuşturucudan büyük menfaat elde ediyor. Biz de bunların tamamıyla mücadele ediyoruz ve bu mücadelemizde kesintisiz bir şekilde devam edecek. Bu konuda emniyet ve Jandarmamız ciddi bir fedakarlık gösteriyor ama çok uyuşturucunun ele geçiriliyor olması hepsinin uyuşturucu işi yaptı ve tabii uyuşturucu kullandığı anlamına gelmiyor. Uyuşturucu kullanımında Türkiye ortalamasının çok çok altındayız” dedi.

"Amacımız kentimizin huzurunu, refahını artırmaktır"

Amaçlarının Van'da huzuru ve refahı artırmak olduğunu söyleyen Vali Bilmez, "İpekyolu Belediyesi zabıtası ekipleri emniyetle birlikte kentte asayiş ve düzenin sağlanması konusunda ciddi çalışmalar yaptı. İnşallah önümüzdeki dönemde emniyetimizin de desteğiyle zabıta teşkilatımız insanların sağlığını, huzurunu ilgilendiren, kamuya ait alanların denetimi için güzel çalışmalar yapacak. Kaldırımları işgal edenler ve merdiven altı işletmeciliği yapanlara denetilmemizi sıklaştıracağız. Bu kaldırım işgali ve merdiven altı işletmelere asla müsaade etmeyeceğiz. Banyo kazanında çay satışına izin vermeyeceğiz. Yemen'deki görüntüleri Van'da görmek istemiyoruz. Biz Türkiye'nin en modern kafelerinin sosyal tesislerinin Van'da olmasını arzuluyoruz. Tesis kurmak isteyen herkese de yardımcı olup destek vereceğiz. Biz esnafımızın sorunlarını minimize etmek için kararlar aldık. Kaymakam arkadaşlarımızla birlikte çok esnaflarımızla bir arada olacağız. Onların hem sorunlarını dinleyecek hem de taleplerini alacağız. Sorunlarını çözmek için yardımcı olacağı ama bu kentte illegal, ruhsatsız, izinsiz çalışmaya izin vermeyeceğiz. Kanunlar hepimizi kapsıyor. Herkes kanunlara uyacak. Amacımız kentimizin huzurunu, refahını artırmaktır. Amacımız hiç kimseyi cezalandırmak değildir. Yasal işlemleri eksik olan varsa onlara kesinlikle yardımcı olacağız ama kimse bizden kanunları çiğnememizi beklemesin" diye konuştu.

 

“Çevre yolu konusunda Ankara'da hiçbir sıkıntımız yok”

Çevre yolunda çalışmaların devam edebilmesi için hukuki sürecin bitmesi gerektiğini söyleyen Vali Bilmez, “Çevre yolunun bir an önce bitirilip faaliyete girmesini bizde çok istiyoruz ama şuan mahkeme devam ediyor. Biz avukatlara dava açmayın gibi bir şey diyemeyiz. 2010 yılından önce yol güzergahının kamulaştırmayla açılma talebi olmuş ama 2011 yılında bu konu kapanmış, şuan ihale edilmiş, müteahhidi belli ama bizim hemşerilerimizin 10 liralık değeri olan arsaları 100 liraya çıktı. 10 lira daha menfaat elde etmek isteyen vatandaşlar dava açtı ve çevre yolunu engellediler. Geçtiğimiz yıl seçimi de fırsat bilip talepleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletildi ve büyük oranda da karşılandı. 18. madde uygulaması bitti. Şimdi birinci etabın parselasyon ilanı da çıktı. Onun sonuna geldik. 200’ün üzerinde itiraz geldi. İtirazlar devam ediyor. İnşallah ikinci etabında bugünlerde askıya çıkması bekleniyor. Mühendisler üçüncü etap üzerinde şuan çalışıyor. Şubat sonuna kadar bu sürecin devam edeceğini düşünüyorum. Hukuki süreç biter bitmez şu anki müteahhidi Yunus Gökçenay elindeki işi hemen başlatacak. Yaklaşık 45-50 milyonluk bir ihaleyle aldı. Geri kalan işi de yaklaşık 400 milyon civarında Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ciddi anlamda proje çalışmalarını bitirdiler. Ocak ayının ortalarında Ankara’da bununla ilgili bir toplantı yapılıp hukuki süreç biter bitmez bunu ihaleye çıkaracaklarını, biz bunu Ulaştırma Bakanımızla da masaya yatırdık. Ankara da Van da bunu ciddi anlamda takip ediyor. Hak kaybı olan varsa tabi ki hakkını arasın. Hak aramak kutsal bir şeydir. Buna bir itirazımız yok ama bu projenin durdurulmasını talep etmeleri halinde Van’a çok büyük bir kötülük yapacaklarını daha öncede ifade ettim. Bu kentte bir kötülük yapanlar kim olursa olsun kamuoyuyla paylaşırım. Çevre yolunu 5 yıl daha ötelemeye hiçbirimizin hakkı yok. Çevre yolu açılmadıkça bazı sorunlarımızın çözümü de mümkün değil. Çevre yolu konusunda Ankara'da hiçbir sıkıntımız yok. Tek sıkıntınız Van’da çevre yolu bölgesinde arsası olan vatandaşlarladır. Bu kentte kimsenin beş kuruş daha fazla menfaat elde etmesi için zarar verme hakkı olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

 

"Biz her zaman eleştiriye açığız"

Her zaman eleştiriye, öneriye açık olduklarını söyleyen Vali Bilmez, "Yeter ki niyet Halis olsun, niyet Van halkının huzuru, güveni refahı olsun. Onun için her türlü eleştiriye açığız. Bu kenti hep birlikte yöneteceğiz. Artık bu çağda dünyanın hiçbir yerinde yöneten ve yönetilenin çok belirgin bir şekilde ayrıldığı bir yönetim modeliyle bir kentte huzur getirmek mümkün değildir. Onun için biz katılımcı, yönetişim modeliyle bu kentte yaşayan insanlarla hep birlikte bir kenti yönetmeye çalışacağız. 2019 yılında Vanlıların bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. 2020 yılında da bu desteği bekliyoruz Van Büyükşehir Belediyesi 2019 değerlendirme ve 2020 planlarıyla ilgili toplantıyı daha sonra yapacağız" diye konuştu.

Vali Bilmez’den sonra bir konuşma yapan İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, herkesin yeni yılını kutlayarak, “Valimiz istatistiklerden kısaca bahsettiler, genel istatistiği jandarma ve emniyet müdürlüğü olarak yazılı olacak basınımızla paylaşacağız. Teşkilat olarak varlık sebebimiz suçlularla mücadeledir. Bu zamanda kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü suç unsurlarına karşı durmadan çalışmaya da devam edeceğiz. Vatandaşımızın, milletimizin daha huzurlu ve daha refah bir alanda yaşaması için biz sokaklarda olacağız. Bizim asıl vazifemiz suç öncesi olaylara müdahale etmektir” dedi.

 

İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ise yaptığı konuşmada, “Bu benim Van’a ikinci gelişim, bu gelişimle önceki yaptığım görev arasında şunu fark ettim, halkımızın yoğun bir şekilde desteği var. Vatan haini istatistikleri bir kıymet arz etmeyecek sayıdan azdır. Çekinen vatandaşlarımız vardı, halkımızla omuz omuza bu yolu yürüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. İnşallah 2020, 2019 yılından daha güzel olacak” diye konuştu.

Bakmadan Geçme