UZMANINDAN YANGIN UYARISI

Adana Aladağ Öğrenci yurdunda meydana gelen yangın faciası sonrası gözler binalardaki yangın önlemlerine çevrildi. Yangına karşı güvenlik tedbirlerinin insan yaşamındaki önemine dikkat çeken Proses Yangın Söndürme Endüstriyel Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü Derya Uğurlu, 'Yangın felaketini yaşamadan alınacak basit önlemlerin değerini anlayamıyoruz. Bireysel olarak çok cüzzi bir maliyetle alacağımız küçük tedbirler bizleri çok büyük felaketlerden koruyabilir' dedi.

Hacı Yılmaz

Ölümlü yangın olayları ile karşı karşıya kalan Türkiye'de son bir ayda 20'ye yakın insan yangınlarda hayatını kaybetti. Son olarak Adana Aladağ Öğrenci yurdunda meydana gelen 11 öğrenci ve 1 görevlinin hayatını kaybettiği yangın faciası belediyeleri, kurum ve kuruluşları konut sahiplerini, site yöneticilerini harekete geçirdi. 

"Önlem almıyoruz"

Güvenlik tedbirlerinin insan yaşamında ekmek kadar, su kadar önemli olduğuna dikkat çeken Proses Yangın Söndürme Endüstriyel Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü Derya Uğurlu  " Maalesef yangın felaketini yaşamadan önlemin değerini anlayamıyoruz. Bireysel olarak alınması gereken küçük tedbirler bizleri çok büyük felaketlerden kurtarabilir Örneğin araçlarımızda ki yangın söndürme tüpünün kişiye maliyeti 50 TL'dir. Bu sizi ve aracınızı yangından kurtarır.  Ama biz ne yapıyoruz araç muayenesine giderken arkadaşımızdan tüp alıyor, büyük emek ve harcamalarla kurduğumuz evlerimizi yangından koruyacak tek bir önlem almıyoruz. Evlerde işyerlerinde mutlaka bakımı ve dolumu yapılmış yangın tüplerinin bulundurulması gerekiyor. Elektrik panoları ve kazan daireleri gibi yerlerde otomatik söndürme sistemleri, algılama, yönlendirme ve çıkışlar olmalı" dedi.

 

"21 can kaybettik"

Adana Aladağ Öğrenci yurdunda meydana gelen yangın faciasına dikkat çeken Uğurlu, " Adana'da meydana gelen yüreğimizi yakan yangın faciası maalesef çok basit sebeplerden ve tedbirsizlikten kaynaklanmıştır. Kaçak akım rölesi ve elektrik pano içi söndürme sistemleri o yurtta olmuş olsaydı 12 tane evladımız bugün hayatta olacaktı. 3000 TL gibi küçük bir rakama yapılacak bir önlem alınmamış.  Bu zamana kadar yangın olmamış bundan sonrada olmaz mantığı yüzünden 21 can kaybettik.-. Denetimsizlikten bahsedilse de devletin yapabileceği bir şey yoktur. Bizler birey olarak canımızı, malımızı korumak üzere kendi tedbirlerimizi almak zorundayız. Çünkü toplum olarak her zaman işin kolay yönünü seçiyoruz ve bu tür tedbirleri öteliyoruz" diye konuştu.

"Bireyler kendi denetimini kendi yapmalı"

 Yangına karşı alınacak teknik önlemlere, dikkatsizliğe ve yapılan hatalara dikkat çeken Uğurlu, " Biz iki önlem öneriyoruz. Örneğin bir işyeri düşünün yangın sistemleri için itfaiye denetlemeye geliyor kontroller yapılıyor eksiklikler varsa tespit ediliyor ve gideriliyor. Sonrasında birey olmaması gerekenleri kendisi yapıyor. Yangın koridorları yangın merdivenleri yangın dolapları başka amaçlarla kullanılıyor. Burada itfaiye veya benzeri denetmenin yapacağı hiç bir şey kalmıyor. Görevliler her gün aynı işyerine gelip denetleyemez.  Böyle bir denetleme yoktur. Onun için bireyler kendi denetimini kendi yapmalı ve de konuya hakim firmalardan yardım talebinde bulunmalı. Evlerimizde soba kullanıyorsak; Mutlaka her yıl baca temizliği yaptırmalıyız. Gece yatmadan önce sobanın ateşini azaltmalıyız. Soba etrafında yanıcı cisimler bulundurmamalıyız, sobayı çamaşır kurutucu olarak kullanmamalıyız. Ev içerisinde ısıdan daha fazla yararlanmak için boru hattını uzun tutmamalıyız.  Çatı baca çıkışlarına mutlaka 12 kg'dan az olmamak şartı ile otomatik söndürücü cihaz koymalıyız. Evimizde en az 1 adet 6 KG yangın tüpü bulundurmalıyız. Elektrik tesisatını yılda bir kez kontrol ettirmeliyiz. Elektronik cihazlarımızı sürekli prizde takılı tutmamalıyız (Özellikle şarj cihazları) Mutfaklarımızda kızgın yağdan doğabilecek yangınlarda kesinlikle su kullanmamalıyız yangın tüpü veya benzeri söndürücüler kullanmalıyız. Apartmanlarda, büyük binalarda; Mutlaka elektrik, pano odaları ve kazan daireleri otomatik algılama ve söndürme sistemleri ile korunmalı. Yangın merdivenleri, yangın kapıları, yangın koridorları, butonlar sirenler, ledli yön levhaları, acil aydınlatmalar faal ve çalışır durumda olmalı. Her katta en az 4 adet 6 kg yangın tüpü olmalı  Çatı katları otomatik söndürme sistemi ile takviye edilmeli. Ayrıca bu sistemleri yetkili firmalara yılda en az 2 kere kontrol ettirerek çalışırlığı saptanmalı. Sulu sistem yangın dolapları var ise bunlarda çalışırlığı sürekli kontrol altında tutulmalı. İş yerlerinde de buna benzer tedbirler mutlaka alınmalı. Restaurant veya yemek pişen büyük Ocak'ların olduğu mekânlarda ilaveten davlumbaz söndürme sistemi kurulmalı" dedi.

"Kuru ve sıvı yangılara karşı önlem alıyoruz"

Kuru ve sıvı yangınlara karşı firma olarak etkili teknik önlem aldıklarını kaydeden Uğurlu şunları söyledi:  " Yangın düşman gibidir, ne zaman saldıracağı belli olmaz, insan, hayatında yangınla sürekli karşılaşmaz 1 kere, bilemediniz 2 kere onda da tedbir almadıysanız bunu hem canınız hem de malınızla ödersiniz. Onun için acılar yaşamamak ve yaşatmak istemiyorsak Çok küçük tasarruflarla her birey kendi tedbirini almalı evinde iş yerinde yaşadığı her yerde önlem almalıdır. Proses Yangın Söndürme Endüstriyel Ürünleri A.Ş olarak Türkiye'nin birçok ilinde ve Van'da çok önemli kurum ve kuruluşlarda sıvı ve  kuru yangınlara  karşı  söndürme sistemleri kuran bir firmayız.  M illi Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Van Valiliği, Kilis Valiliği, Hatay İl Afad Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sivas Devlet Hastanesi, Merzifon Devlet Hastanesi, Ak Parti İl Başkanlığı, Ankara Numune Hastanesi, Çukurova Devlet Hastanesi, Erciyes Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı, Erenköy Fizik Tedavi Hastanesi, Gölbaşı Devlet Hastanesi, Gebze Adliye Binası, Büyük Çekmece Subay Ordu Evi, Bağcılar Devlet Hastanesi yangın sistemleri tarafımızdan kurulmuştur. Adana yangını sonrası Van ve çevre illerindeki kurum, kuruluş, işyeri sahipleri ile vatandaşlarımızdan yoğun talep alıyoruz."

Bakmadan Geçme